Tuesday, 24 February 2015

Kimoterapi: 2nd cycle

Assalamualaikum...

Hii...

Dah lama x update blog, ngee...malas bertimpa2x...huhuhu...

18/2 - Kimo kali ke-2. Kesan kali ni sgtlah menduga kesabaran. Pagi, pkul 8.30 dh tercongok di day care, de salah fhm sikit lepas zohor baru start kimo.

Balik kimo kepala, perut, badan dah xtau nk citer mcm ne. Tp yg pasti kali ni 3 kali das aq muntah dgn byk. Muntah yg sikit2x tu hurmm...aq pun dh x ingt. Lembik, nangis ntahlah...sampai satu tahap aq ckp dgn suami aq dh x nk buay kimo. Tp sempat lg aq smbung ayat suh dia ingat blk pesan aq mase memula dulu (hubby, klw one day syg ckp syg nk stop kimo hubby kena jgk pkse syg habiskan kimo...wahahaha...) ternyata suami aq ingt lg pesan aq...tuhhh...kikiki...

Semua yg masuk mulut, dengan selamatnya keluar blk. air pun same. smpai tahap aq rase lapar yg teramat sgt. smpai aq nangis ckp dgn suami aq lapar...suami aq buatkan mcm2x..tp xleh nk telan. pkse jgk sesudu kemudian baring. melepek je kejenye..huhuhu...try makan buah pun gitu jgk ending dia.

Tp itu hanya 3, 4 hari je...hari seterusnya dh boleh start mkan mcm biasa tp x la byk mane. Tp itupun dah Alhamdulillah sgt. Ni dah masuk minggu kedua selepas kimo ke2 ni...byk plk aq makan. kikiki...Simpan tenaga utk kimo ke-3. Aq makan apa yg aq teringin makan. Sbb aq x tau lg next kimo macam mane plk rupenye. Harap sgtlah xde seteruk minggu lps.

Mungkin mind set aq ni, badan bau ubat, masuk toilet bau ubat. mane pegi pun bau ubat. Alhamdulillah, hari ni dh ok...byk sgt. kurang dh mual bau ubat yg meloyakan. Alhamdulillah.

Insyallah, Allah permudahkan segala urusan kita dunia akhirat. Insyallah..Insyallah...Insyallah..amiinn..

Monday, 9 February 2015

Hari Kematian

Assalamualaikum...

Hii...

Hari ni JJ mati. Lps zohor.

Pg td aq bg JJ lepak luar, kt dapur. JJ dah tenat sgt. Dah bg ubat, vitamin. Hurm..sedih sgt bila tgk dia x larat gitu. Aq ckp kat JJ, "JJ, klw JJ nk pergi. Pergilah. Mama dh redha. Mama dgn papa syg JJ. Maafkan segala salah silap dosa mama dgn papa pd JJ". JJ tgk je, then dia miow. Aq lenyek ayam rebus separuh masak. Letak dekat mulut dia. Tp dia tgk je. Then dia melepek kepala atas karpet kaki. Nafas dia ok lg sbb tgk badan dia bernafas ok je. Ya Allah sedih sgt. Fluffy plk tgk je ke JJ.

Lepas zohor, aq turun nk masak. Tgk JJ dah terbarimg mengiring. Aq panggil nama dia. X jwb. Aq gerak2xkan dia, tp x bergerak. Aq tgk badan dia kot2x de pergerakan nafas lg. Aq usap bulu dia. Sejuk. Aq usap lg. Badan dia dh mengeras. Terus jerit panggil suami. Kesian, Fluffy. Dia duduk dan senyap je tengok suami aq uruskan JJ. Mata dia sayu. Bila aq panggil dia dia toleh tgk aq. Allahuakbar.

Dan harini jgk waktu mandi, rambut aq luruh boleh tahan. secekak. Rambut kt bantal pun boleh tahan byk.

Hurm...aq x takut mati. Tp aq takut jika kematian aq x diterima Allah. Aq takut jika Allah melemparkan aq ke dalam neraka. Aq takut azab kubur. Aq takut azab padang Mahsyar. Aq takut buat dosa dgn org sbb aq risau jika diorg x maafkan aq di dunia, diorg akan amik pahala aq di akhirat kelak. Nanti pahala aq makin berkurang sedangkan dosa aq xtau setimbun mana. Itu yg aq takutkan.

Sunday, 8 February 2015

Makanan - Dulu Dan Lening

Assalamualaikum..

Hii...

Huhu...saat aq tulis nih, aq tgh menahan ketidselesaan di dada dan tekak. Huhuhu..panas/pedih/pedas pd dada & tekak. Puncanyer ~ makanan pedas!!

Hohoho...huhuhu...mlm semlm, dinner...aq makan byk sgt sos blackpepper. yg tu x ok lg, pg td aq makan nasi dagang~ kuahyg agak pedas. Tgh ari td, aq colek sikit sambal ikan bilis suami aq. Result dia~ skrg rase sgt la x selesa.

Lps aq kimo ni, nmpk sgt jauh nyer aq dgn kepedasan. Klw dulu aq kuat pedas. setakat cili padi/ cili potong xde hal. Insyallah, itulah pun pembuka selera. skrg ni, lada besar yg hijau tu pun aq dh rase pedas sgt2x. Tu x pe lg, sambal nasi lemak yg mak mentua aq boleh makan sbb x pedas (mentua aq x tahan pedas)...bg aq plk, bila makan. Smbal tu aq rase sgt pedas smpai berair mate dgn hingus.

Sos blackpepper pun x tahan dah skrg. Tu la, bila Allah tarik blk pinjaman yg Dia bg pinjam, sekelip mata je...

Skrg ni terpksela biasakan diri mkan makan yg mmg x pedas. Kunyah makanan pun kene lame. Kene kurang makanan berlemak dan bergoreng. Coklat dan kafein pun kene kurangkan. Ni semua aq tanyer encik gugel. kikikiki...

Skrg ni tgh menahan smbil minum air suam sikit2x...huhuhu..harapnyer boleh la kurangkan ketidak selesaan nih.. Insyallah....Insyallah..Insyallah...

Monday, 2 February 2015

Penjagaan Mulut Semasa Kimoterapi

Assalamualaikum....

Hii...

Kalau ikutkan, hari ni dah cukup seminggu aq lalui 1st kimoterapi. Dlm seminggu ni, badan aq mengalami beberapa perubahan yang tidaklah terlalu drastik. Tapi, yang obvious nampak, pada kulit muka dan mulut. Parut2x lama pada kulit wajah aq nmpk sesangattttlaaahhhh jelasss. Selain nmpak kusam dan kering...huhuhu...

Tapi, entri kali ni nak citer pasal mulut. Klw kite tanye incik gugel kan...de byk sgt blog dan citer yg sebut lebih kurang mcm ni, "disyorkan berjumpa dgn dentist jika ada masalah gigi dan gusi sebelum menjalani rawatan kimoterapi". Alhamdulillah, kedua2x gigi bongsu aq part atas 'selamat' dicabut sebelum aq tau  yg aq ade cancer lg. Tp, tu tidaklah menjaminkan aq xkan ade masalah gigi dan gusi kan?

Hari ni, pagi ni...hurmm..aq perasan de luka/ulser pada gusi bekas gigi bongsu. pedih jgk. bila part nk mengunyah. Gigi pulak, rase mcm baru je gosok tp rase dh bertempek taik gigi kat gigi...hahahaha...xkan la nk gosok 24 jam kot? Uish..nk gosok pun kene pelan2x..sakit kot klw tertonyoh part luka tuh.. No no no no....(sambil geleng2x kepala, jari telunjuk kiri kanan...kikikiki).

So, apa aq buat? gosok gigi mcm biasa. 2 kali sehari. Bila rase x selesa aq kumur je dgn air garam. Setengah gelas air, aq tambah sesudu besar garam. Aq guna garam bukit. Garam lain boleh kot. Hurm..walau agak pedih tp kesan selapas berkumur dan bilas dgn air paip...Walllaaa!! Rase bersih. Hahahaha... Alhamdulillah..

Mesti korang tanye knp x guna pengumur mulut yg jual berlambak kat kedai. Sebenarnye aq x berani nk guna, sbb rase dia tajam sangat. karang makin luka camno? Tp terpulang la pd sendiri, Tp sebaiknya sila berjumpa dentis yg berkelayakkan untuk mendapatkan khidmat nasihat yang lebih tepat. Sekian...kikiki...

Senyumm....