Friday, 30 January 2015

Kimoterapi: 1st Cycle

Assalamualaikum....

Hii...

Hurm...kali ni nk tulis entri kali ni mmg perlukan kekuatan mental...hahahaha..

Sbb nk citer how i face on my 1st cycle of kimo. Nk mengingatkan tu membuatkan aq rase kembang tekak, bergelodak perut, migrain kepale hotakkk..kohkohkoh...

Tp utk mengelakkan aq kembang tekak, loya dan mual aq mmg x attach pic kat entri kali ni.  Insyallah, bila mental aq dh fit then i'll attach later.

Aq punye ubat namenyer FEC. Aq dgr doc sebut bendalah tu regim. Macam bunyi regiman askar pulak..hehehe..
Ada 3 jenis ubat. Sebelum ubat pertama di drip into my vein, doc drip dgn air dulu. Then baru ubat yg 1st. Ubat tu warna oren. yg lain warna putih transparent. Air akan di drip utk flushing yakni berselang seli dgn ubat kimo td.

Habis je botol terakhir (air), kepala pening, perut bergelodak, mual, loya dan badan berpeluh smpai ke kaki. Aq pun mcm tingtong...serba x kena. duduk, berdiri, baring, nk tido pun x boleh..hurghh...

Geram dan sakit ati, Allah je la yg tau. Tp mulut, hati, otak...Ingat Allah! Ingat Allah! Ya Allah, berikan aq kesabaran, ketabahan, kekuatan. Lebih sejam gitu, Aq Muntah Dengan Banyaknye! Alhamdulillah. Arghh rase lega. Tp perut mmg kosong sbb x lepas dr tu aq lapar sgt. De epal sebiji, air susu sekotak. Aq belasah je. Tdo jap x sampai 2 jam...aishhh dia buat lagi..then, muntah lg. Kosong lagi perut. Then lapar lagi. Tp dh x lalu nk makan apa, nk minum apa. Air masak dgn air zam zam la buat alas perut. Alhamdulillah. Tu yg last muntah. Skrg ni, walau dah 3 hari berlalu tp mulut dan perut belum mampu nk telan nasi putih. Mlm semlm  pun pkse makan nasi lemak bersulam air. Kesian suami, buatkan mashroom soup yg mmg feberet aq pun aq xleh nk telan byk. Ni aq baru lps makan mee hoon grg.

Skrg aq dh tau camne nk overcome semua ni. Aq kena makan sebelum aq lapar. Dan aq kena makan sikit2x tp acap. xleh pakse.

Dr pengalaman ni semua, aq akan bekalkan perkara berikut utk next cycle:-

1. minyak angin
2. buah limau/ masam
3. kueh/makanan.
4. kain towel (utk dibasahkan dan tekap kat muke)
5. Air masak
6. Air limau/ masam

Mcm mane loya dan mual sekalipun kena makan utk bg energy to fight the drugs. Seriously, klw x kental semangat mmg x sanggup nk teruskan. Tp bg aq, berputus asa itu adalah teruk kot. Klw aq tersungkur semasa fight then aq rase itu lebih berbaloi. Insyallah. So, aq mendoakan semua yg di luar sana yg tgh @ akan menjalani kimoterapi agar kentalkan mental, kentalkan semnagt dan mohonlah kepada pencipta kita. Ya Allah, berikan dan pinjamkan kepada hambaMU ini kekuatan, ketabahan dan kesabaran dalam menempuhi setiap dugaan dan ujianMU Ya Allah, Ya Rabb.


Wednesday, 21 January 2015

Result CT Scan

Assalamualaikum...

Hii...

Dlm pukul 10 lebih pg td hospital call. Katanya, biji yg sebelah kanan yg asalnya di diagnos bukan kanser makin membesar since last checkup. Doctor mintak aq ke hospital ptg td jgk utk cek lg sekali dgn ultrasound dan ambil sample.

Smpai hospital ptg td, aq tanye doc. ttg result CT Scan. Adakah kanser ada merebak mane2x bahagian. Alhamdulillah. Kata doc x. Tp pasal biji td tu jela. Ambik sample td lain drp amik smple sebelum2x ni. Ya Allah, sakit sbb xde ubat bius. Mmg jarum kali ni kecik, tp sakit sgt. aq xtau la sakit tu sbb aq x bersedia @pun sakit tu dsbbkan aq dh x daya nk hadap ni semua. Yang pasti buat pertama kalinya aq menangis depan doctor. Menangis teresak. Sebelum ni depan doc, plng terukkan pun meleleh aje. Kali ni mcm air terjun. Ya Allah...

Mmglah kali ni amik sample xde smpai berdarah tp sakit ngilu pedih nyeri still la rase sgt2x..

Aq ckp dgn suami mase kt hospital.

"Hubby, syg rase mcm xde rase ape2x dh. Mcm dh xde perasaan. Dah x reti nk ckp apa."

"Hubby pun. Hubby mcm dh lali bila Allah asyik bagi kita ujian satu persatu. Habis satu, dtg lagi satu. Hubby pun xtau dh nk ckp mende. Kita hadap je lah sama2x. As long we r together, we will be fine. Insyallah. I luv u and only u. Becoz u  r my wife, and my the only wife."

My reaction? Nothing! Pandang lantai, terkelip-kelip...


Tuesday, 20 January 2015

Dosa Si Orang Tua

Aku adalah...
Pemerhati,
Pelaku,
Pelakon,
Pendosa.

Oii...!
Sekecil merangkak,
Bertatih kenal pentas,
Mendongak memanjat gunung,
Berporeng selut, berparut tepung.

Hai si tua!?
Kasihan tuh anak kecil!
Ditempias debu hal dunia,
Ditampar, digegar, dirobek, disegalanya...
Oleh hal dunia si nyanyuk tua,
Tak pernah habis,
Dan bilakah akan habis?

Cepat hilangkan nyanyukmu,
Agar kau dan aku cepatnya waras,
Pentas ini sudah tua,
Tunggu masa kan berakhir...!
Tunggu masa kan berakhir...!

Saturday, 17 January 2015

Persediaan Untuk Kimo...ngeee....

Assalamualaikum...

Hii..

Ramai kawan yang tanye, dah start kimo blom? Huhuhu...jawapannyer: belum...
Dating dgn onkologi on 26/1. Lepas tu barulah agaknyer jadual kimo aq on. So, nie list persediaan aq untuk kimo:


  1. Eksesais tangan kanan - Untuk bagi urat tangan katang!! Hahaha..sebenarnya untuk mudah nurse cari and cucuk drip. Karang try and error byk kali kang...nangis pilu pulop...
  2. Kemas bilik - make sure aq x serabut mate...hohohoho...
  3. Air Purifier - Kasi udara bersih (kohkohkoh...aq try je. Sbb bile kimo ni kan org kate antibodi lemah. Aq pulak bela kucing. Kawasan rumah berhabuk. So, ni langkah berjaga-jaga. Tawakkalillahita'ala. Yelah, Allah jua yg Maha Berkuasa. Kita usaha.)
Selain dr 3 perkara di atas, aq buat la rutin yg biasa. Menyediakan fizikal dan mental bersedia untuk kimo. Tp 2, 3 ari ni aq makan je apa yg aq nk makan. Tp supplement still on mcm biasa. 


Ha, ni aq nk cerita psl yg no. 3,...,
Tadddaaaaa!!!
Hahahaha....Fluffy kah?? Fluffy kah di antara persedian utk kimo??? Kihkihkih...Fluffy tu ye jgk di antara persediaan kimo...sbb tu rawatan utk emosi...hihihi...

Sebenarnya aq nk tunjuk bende ni,


taddddaaa lagi sekali!!!

Ni lah bende aq nk tunjuk. Ikut kpd encik gugel, bende di atas ni berfungsi untuk menghasilkan udara yg bersih. Mcm penapis udara. Kata salesman yg jual la kan, bende yg aq beli ni menghasilkan ion +ve & -ve. Selain drp dpt tapis hama dan habuk2x yg kecik2x yg mata kasar x nmpak. Knp aq beli ni? Sbb nyer seperti yg aq dh citer kt atas.

Berfungsi ke? Setakat kami suami isteri guna beberapa hari ni, Alhamdulillah. Tidur pun lena x rase mcm berkuap habuk. FYI, rumah aq ni dlm kawasan perumahan yg tgh galak membangun. Dgn kawasan yg galak jgk org korek tanah, tambun tanah. Kalau sapu harini. Esok dah rasa tapak kaki berhabuk balik. Lg pula rmh aq de kucing. So, nk x nk mmg kena beli. Tp papepun, wajib set dlm kepala hotak. Kita berusaha, Allah Yang Berkuasa atas yg Dia kehendaki. So, ni di antara langkah persediaan aq.

Mesti ada yg tanye berapa ringgit kannnnn???? Hihihi, aq nk beli ni pun aq survey ke 3 buah kedai letrik. Yg ke 4, baru aq beli. Kedai 1st aq beli, rege mark up smpai seribu lebih. Sejibik mcm model kt atas nih. Fuhhhh, out of my budget!! Budget aq nk beli ni pun mesti tak lebih RM700 beb! So, cancel!!

Kedai 2, model same. Rege RM699, ok lah. Tp salesman yg jual tu mcm x cekap. Maksudnya, bila aq tanye x leh nk jwb. Pe ke hei aok nk jual brg tp xtau pasal brg! Tp kesian jgk dia ni, mgkin org jarang beli bende ni kot. So, aq ckp kat dia kitaorg gi tgk kt kedai lain dulu.

Kedai 3, model same. Rege RM699 jgk. Tp mmg agak terkilan dgn kedai yg femes amos terkenal seantero Malaysia. Sbb nye, aq dgn suami berdiri kat situ lbh kurang 4 ke 5 minit. Nak tanya psl brg. Dan de salesman kt blkg kitaorg buat dek sambil tgk komputer. Nk kate masukkan data, takpun. Dia tgk kiteorg tp cepat2x pandang komputer. Sampailah suami aq terpakse panggil sorg salegirl. Dah la tu, salesgirl tu pun x tau psl bende ni. Mcmne awk jd jurujual brg tp awk x tau pebende brg yg awak jual. Alasannya sgt mudah, "Ni brg baru, jd x berapa nak tau sgt!". Aik baru ke? Setahu aq bende ni byk taun kot glamer kat Malaysia? Cuma org suke x suke je pakai. Klw x caya, try pegi kedai letrik yg bukan sefemes kedai aq pegi ni. Insyallah, diorg ada. Klw xde pun, mesti ada katalog utk diorg order brg. Alasan x masuk akal. Aq x amik mase lame, terus aq ckp, "Terima kasih, sy pergi survey kedai depan dululah. Nanti pape hal sy dtg blk".

Kedai 4. Kedai ni suami aq ckp dah ada mase dia kecik2x lagi. Mak selalu beli barang kat situ dr dulu. Dr mendiang bapa tokey ni hidup lg. Bila kita org masuk, je kedai terus staff dia (mgkin anak tokey skrg) greeting kita org. Bila ckp nk bende ni. Dia tanya nk jenama apa. Bentuk macam mana? Aq terus ckp,"sy nk yg elok tapi murah". So, model yg kt atas ni la hasilnya. Setiap soalan aq tanye, suami tanya, Alhamdulillah dia jawab elok. Aq pun puas ati. Plus, bila kami bayar cash dpt lg diskaun utk model seperti sebelum ni. Byk jgk diskaun dia bg. Alhamdulillah. Ni rezeki Allah utk kami. Kedai2x sebelum ni kami tanye,"klw cash xde diskaun?" Jwbnye..."xde!"....Tp, x la kisah pasal diskaun tu sbb masih dlm budget kami. Tp attitude tu, attitude tu...yg x berapa berkenan.

Tolonglah wahai manusia. Jgn pandang org sebelah mata. Jgn sombong dan bongkak. Aq dulu pun pernah keje jd salesgirl, minah kilang, receptionist. Jumpa pelbagai lapisan dan jenis manusia. Korang ingat, org yg pakai track suit, selipar jepun, naik bas...org tu sengkek ke? Org tu miskin ke? Korang mane tau kt rumah dia de Ferrari sebijik!! Korang ingat pakai seluar pendek, selipar kepeh-kepeh, t-shirt lusuh x layak beli kete ke? Korang mane tau dalam poket dia de berkepuk duit untuk buat down payment kete!!

Tp aq ngan suami mmg selekeh, pakai selipar jepun, baju lusuh...dan mmg sengkek pun! Hahaha...walau kami x kaye harta, x kaya duit...tp kami kaya dgn senyumannnnnn...hahahahaha....senyum....!!!


Monday, 12 January 2015

CT Scan

Assalamualaikum...

Hii..

Hari ni ke hospital buat CT Scan. Alhamdulillah, pengalaman baru, rase yg baru, perasaan yg baru.

Yg kita tgk kat filem, drama. Selalu org baring je kt dlm tu pastu bende tu bergerak masuk. Tu semua propa je. Hahahaha...yela, xkan la diorg nk tunjuk detailkan? Documantary, yes. Mungkin detail.

Reality? Lepas salin baju, nurse bg minum air sebyk 2 gelas. Rase dia? Ok la dr rase air belalai gajah dan air brocolli. Wohoho. Aq tnye air tu air apa dan utk apa. De sorg doc kat situ dia tanye,

"Kenapa? X sedap yek?"
"Eh sedap, Alhamdulillah. Sedap la dr air ubat yg seblum ni yg kna minum. Cuma nk tau the function of it. Just curious." Tetiba koya cakap omputih. Grammer pronounce pun xtau betul ke tidok. Lantak la...

Bila doc blah, baru nurse bg tau. Sorry to say la kan. Aq xtau la org kt luar sane yg selalu kondem psl nurse. Setakat rezeki yang Allah bg kat aq, nurse yg layan aq setakat ni mmg tip top. Alhamdulillah. Dan sememangnya Allah sgt mempermudahkan urusan aq suami isteri.

Ok, back to my story. Air yg aq minum fungsinya adalah utk clearkan filem bile aq lalu kt dlm lorong CT Scan tu. Lps lbh kurang 2 jam nurse pnggil masuk bilik. Baring atas meja dia tu. Make sure xde semua magnet, mas, aksesori, besi. Kemudian jarum drip yg kena cucuk kt tangan (mase minum air td dia pasangkan) fungsi dia nk masukkan liquid kat situ. Tp name, jenis dan fungsi x tau. Belum lg habis kat situ, nurae masukkan tiub kat buntut. Padanlah, aq di suruh berpuasa. Klw x puasa maunyer tercirit kat situ. karang biru hijau muka. So, anda semua kat luar sana ikutlah nasihat nurse dan doctor...hihihi..

Ok, ready nk masuk terowong. Tangan angkat ke atas kepala supaya bila scan, filem akan clear. Insyallah. Dengar je arahan  dr doctor melalui mesin. Ikut je apa yg doc suruh buat. Insyallah semuanya akan mudah. Mase proses masuk terowong tu akan rase liquid  yg di dripping mengalir dlm badan. Dr leher sampai ke kemaluan rasenye..huhuhu...then, after second later start rase panas kat dalam badan (bahagian yg rase liquid tu mengalir). Mase tu rase risau sgt if panas tu makin berbahang. Terus berzikir dlm ati, mintak dgn Allah. Berserah pd Allah. Mujur la semua proses tu sekejap je. Aq agak2x just 15 ke 20 minit kot. Bila nurse ckp,

"Ok, dah siap". Aq terus, "Alhamdulillah". Tersengih...

Mase nk turun dr meja dia tu, nurse tanye, "Rase pening x?". "Alhamdulillah, tak." Sungguh, hari ni bibit2x perkenalan dan rase ttg kimo dah boleh rase walaupun sekejap...kikikiki...Ya Allah, Insyallah Allah permudahkan urusan kimo.

Tukar baju, terus gi makan. Lapor wokk!! Hihihi...then ke SOPD, buat temujanji dgn onkologi & doc pakar. Nurse bg sambung MC. Setel. Alhamdulillah ya Allah...kerana permudahkan segala urusan hambaMU yg tiada daya. Alhamdulillah....

Senyum...

Sumber: Internet Image (rupe mesin, ginilah lebih kurang)

Wednesday, 7 January 2015

Simpton Breast Cancer

Assalamualaikum...

Hii..

Mlm ni aq nak bercerita ttg simpton breast cancer yg aq alami. Klw mengikut kajian klinikal, anda semua boleh google sendiri.

Sebelum aq terangkan simpton yg berlaku terhadap aq, aq nk sgt cerita tentang pengalaman patient yg lain semase aq admitted aritu.

1st day admitted, aq kenal dgn aunty A dan makcik B.

Aunty katanya dh hampir 6 ke 7 tahun cancer survivor.mase dia admitted aritu pun sbb mase scan regularly doc nmpk something yg x elok dlm perut aunty. Tp pd hari yg same aq admitted petang tu jgk aunty A dh blk pun. Alhamdulillah, bila further checkup xde yg merisaukan. Sempat jgk aq tanya pd aunty mcm mane aunty deteact. Dia ckp mase mandi mmg dia perasan ada biji keras dlm breast dia. tp dia xde la fikir mcm2x. so, satu hari dia mandi mase sabun. dia gosok la pd kawasan tu mungkin la kot gosok sental daki gitu. tiba2x keluar cecair memancut mcm nanah dr puting. Dia panik tp dia tekan jugak sampai habis. aunty ckp lame jgk nanah tu nk hbis picit. Habis je picit terus pergi klinik checkup. Doc ckp positif cancer. So, aunty tu operate clearence kedua2x belah.

Makcik B plk, dia admitted hari yg sama dgn aq cumanya awal sejam dua dr aq. Aq pun tnye soklan yg sama. dia ckp, breast  dia xde ape perubahan. xde sakit, xde bengkak, xde puting terperosok masuk, xde discharged dr breast. semua normal. Makcik keje sbg tukang sapu kat sekolah. sambil2x ambik upah cuci pinggan kat kantin sekolah. belikat makcik sakit. lenguh sentiasa. so, dia anggap yg dsia letih, penat buat keje. Dia pergi mengurut. x jd apa jgk. ambik ubat klinik, spital pun x jd jgk. Last2x bila buat mamogram, ambik sample. result, positif cancer. Bila aq kenangkan mkcik tu, rase kesian sgt. nmpk pd air muka dia yg dia xnk buat operation. tp mgkin dah xde cara dia operate jgk. Makcik tu pun dh berubat kg mcm2x tp x sembuh jgk. tu agaknya dia dtg spital. lg satu, aq terfikirkan mcm mane dia tanggung kos. Tp aq bersangka baik je, mgkin mkcik tu byk rete. hehehe...Insyallah, Allah permudahkan urusan mereka.

Ok, skrg aq cite ttg aq pulak. Berikut adalah simpton bg aq:-

1. Ada lump (benjol) pd atas breast.
2. Breast panas.
3. Rase gatal pd permukaan kulit dan dlm breast.
4. Nipple dh mcm masuk ke dlm.

Pd asalnya 1st time aq gi jumpa doc, hanya perkara 1 shj yg terlibat. Perkara 2 hingga 4 berlaku bila perjumpaan dgn doc kali ke-2 iaitu hampir sebulan kemudian. Jd, sgtlah aq ecadangkan apabila perasan je ade kelainan teruslah rujuk pd doc. Dan aq nasihatkan jgn sesekali mengurut pada bahagian tersebut. sbb klw confirm cancer, bila kita urut jika kat dlm tu bernanah. bende tu boleh pecah dan merebak. mcm kisah aunty A.

Yup, aq xlah menidakkan alternatif way. tp kena ingat lain org lain badan, lain penerimaan, lain keserasian. sebaiknya refer doc dulu. dptkan confirmation. lps tu klw nk buat apa cara sekalipun buatlah. Tp sila sematkan dlm hati, dlm pemikiran. Setiap penyakit ada ubatnya. Dan yang menyembuhkan adalah Allah Ta'ala satu-satunya. Bukan makhluk yg Dia jdikan. Jika kita telah berusaha tetapi jika ketentuan kita masih sakit dan tidak juga sembuh itu adalah ketentuan Allah. Adalah sebab musabab. Tp apa2x pun kena juga kita bersyukur, sabar dan redha sbb kita adalah insan spesel, insan yg terpilih utk menerima ujian ini. We r special!! Mesti kat hujung nanti ada manis utk kita. So, guys don't be sad. Senyum, sabar dan terus melangkah ke depan. Mohon pd Allah diberikan kesihatan dan perkara yang terbaik di dunia dan akhirat. Insyallah.

Dan lg satu nak sgt aq ingtkan pd pembaca di luar, sila hormati dan jaga sensitiviti pesakit kanser. Korang pun tau, kanser adalah salah satu penyakit yg merbahaya yang mungkin mengancam nyawa (walaupun pd aq mcm perkara biasa dah pun). Cuba bayangkan klw anda yg sakit kanser, dh la kepala otak byk mikir mcm2x. Korang dtg pulak ckp yg bukan2x. Ni bukan masenya nk berjual brg, brg ni bagus brg tu bagus, lps tu promote org tu org ni,nk agungkan org tu terer x terer berubat. YES, aq tau anda semua niat nk menolong tetapi jgn memaksa boleh? Ya Allah, niat anda tidak menghalalkan cara, tau! Bila anda memaksa org yg mcm kami ni dan buat perangai mcm gitu. Anda perasan x anda tanpa perasan telah hilangkan perkataan "Allah itu Maha Mengadakan dan Mentiadakan ". Tp, nmpk barang yg anda jual dan org yg anda usulkan tu plk yg menyembuhkan penyakit. Astaghfirullahalazim!! Walau aq nampak ganas, asyik huha, layan wayang, layan karaoke, nmpk mcm kurang bertamadun tapi suami aq selalu pesan "letak Allah di hadapan. Yang paling hadapan dlm setiap tindakan!! Tp jika aq melampaui batas, aq sendiri yg terima balasan Allah." Tu pesan suami aq sentiasa. Jd please! Jika anda rase anda yg terbagus, celiklah mata hati. Belajarlah yg ada lagi makhluk yg bernama manusia yg lbh bagus. Tp yg nyata xdpt sangkal Allah lah yg Maha segala-galanya. Sekian.


Sumber: Internet (Senyummm....!!)

Tuesday, 6 January 2015

Dah Hampir Sebulan Rupanya

Assalamualaikum...

Hii...

Hurrmm...semenjak bercuti ni hari2x layan internet. google itu ini. Pejam celik, celik dan pejam...rupenye hampir sebulan dah  payudara sebelah kiri aq ni pulang pada yg Maha Pencipta. Alhamdulillah. X sedar pun, cepat betul mase berlalu. Harini dah 7/1. Aq operate aritu on 11/12.

Luka operate pun makin baik. Alhamdulillah. Aq pun dah hampir seminggu kot dah masuk dapur. Sebelum masuk dapur, aq buat keje yg ringan2x dulu. Bersihkan kucing, mop lantai, basuh baju, sidai baju (tp angkat baju encik suami ler hehehe). Tu pun suami x bg. hurghh! Tp bila x bg aq gi basuh toilet. hah, mane nak? So, dia bg je la. Toilet dia yg cuci. kikiki...

sehari dua lepas aq buat semua tu, baru suami aq bg masuk dapur. so, bila 1st time masak utk lunch tu termengah jgk. tp semangat mesti kuat. berlakon kuat mesti power. kohkohkoh...masuk ari ke-3 masuk dapur Alhamdulillah stamina dh stable. Walaupun lps hbis masak tu rase mcm berlari satu pusingan padang bola sepak. Tp satu je yg aq x gemar, aq ni pelupa! td masak ikan singgang aq lupa masukkan  asam keping. Buat breakfast roti bakar utk suami aq, aq lupa kaedah yg aq selalu buat (feberet suami). Ngapelah! Aq xleh nk concentrate.. Mcm budak kecik!

Ya Allah, jika ini ujian yang seterusnya Engkau tabahkanlah, redhakanlah diri ini untuk menerima dan menempuhinya, Ya Rabb. Sesungguhnya hambaMu ini menginginkan syurgaMu. Walau atas dunia ni hambaMu ini merangkak tersembam bumi, hambuMu ini rela asalkan di sana nanti Engkau sudi menerimaku di syurgaMu. Insyallah, amin.

Saturday, 3 January 2015

Hurgh..Hari Yang Penuh Emosi!!

Assalamualaikum...

Hii...

Harini keluar dgn fmly mentua. Lunch luar. So, aq makan nasi ayam hainan. X pantang? Utk hari ni aq mmg x pantang. Dah tu kedai makan tu xde makanan yg aq selalu makan. semua daging, ayam, seafood. So, nak x nak...aq makan je.

Pg ni sebelum keluar rmh, Jinggo buat hal. Pancut di langsir depan. Arghhh!!! Marah betul aq. Klw ikutkan ati mmg aq hempuk kepala si Jinggo. Tp aq syg+x smpai ati. So, dinding bilik air dgn cage diorg jd mangse amukkan puaka aq. Betullah, bila kene rasuk dek syaitan iblis ni kita pun x sedar. Tapak tangan aq bengkak dan bedarah. Sbb kna pintu cage dgn aq belasah dinding bilik air. Aq dh lupa part operation. Dh ilang amukkan baru rase sakit. Hurgggg!!!

Dah la tu, smpaikan suami aq pun jd mangsa amukkan aq. Kesian suami aq. Nsib baiklah suami aq tahan je...huhuhu...aq rase pun yg aq mengamuk ni sekali dgn semua emosi yg aq thn sebelum ni. Jd hari ni semua keluar. Bila dah sedor aq mengucap byk2x...teringat yg penyakit aq. Aq xnk bg peluang je syaitan, iblis, jin berumah tangga dlm badan aq blk. Nauzubillah. Terus buat zikir nafas, bagi cuci dalam. Ya Allah, ampunkan aq, ampunkan aq, ampunkan aq yg lalai. Ampunkan dosa2x hambaMu ini....ya Allah..


Sumber: Internet

(Huhuhu...walau aq marah tp bile tengok budak2x bulus ni hilang marah...diorglah salah satu rezeki Allah berikan untuk aq hepiiii bila x berapa nak hepi :) )

Thursday, 1 January 2015

Dalam Nie Ada Gambo, wok!

Assalamualaikum..

Hii...

Dah lama sangat x upload blog. Ntah la..perasaan berbaur. Ada satu lagi entri yg dh bertaip tp blom publish sbb x siap. Hari ni mood ada sikit best. Alhamdulillah. Td sahabat aq yg terlibat dengan banjir di Kelantan de berkhabar. Alhamdulillah, katanya mereka sihat2x. Duk bersembang, duk bercerita. Semangat aq yg sebenarnya 2,3 menjak ni x berapa nak berseri...pagi ni, Alhamdulillah mekar balik. Berseri balik. Tambah lg dgn khabar sahabat aq ni sorang. Allah bagi dia dugaan kesihatan, dugaan banjir lg. Tp dia boleh je tempuh. Takkan aq nie just dugaan kesihatan setakat ni aq x leh tempuh, ye dop!? So, hari ni aq akan start blk control makan dan sedaya uapaya untuk makan secara sihat...Insyallah!! Di entri kali ni jgk aq bersemangat waja tau nak share pic yg berkaitan. Semoga apa yang aq share, apa yang aq tulis ni akan memberikan kebaikkan kepada kita semua dunia dan akhirat. Insyallah.


Ada dua tiub dan 2 balang yang attach dgn part operate. Untuk buang saki baki darah dan air bisa pada operation part.
                                                    

Gambar kat atas ni adalah tiub yang disambung pada luka selepas pembedahan. Fungsi dia adalah untuk sedut/ keluarkan baki darah dan segala cecair pada luka. Bekas tu doc/nurse tulis A dan B. Tiub tu attach pada luka di dada selama 4 hari selepas pembedahan. Rimas betul bila nak ke toilet. Yelah, kena ati2x rsau tersangkut. Hari ke-4 dah boleh balik rmh.




Bila boring, layan ini...
                                                     

Sepanjang di wad, bila boring aq baca buku ni. Sebabnya, byk jugak info ttg makanan. Alhamdulillah. Boleh lah cari2x di kedai buku...Insyallah.





Suppliment 1


Sebagai makanan tambahan, suami belikan ini! Hihihi...rase pahit dia masih boleh tahan tp baunya masih belum boleh nak tahan..hurmm xpelah, namanya kan ubat. Setakat aq makan ni kan, bila buang air besar Alhamdulillah lawas. Kulit muka sebelum ni kering pun Alhamdulillah dah ok. Yelah, Allah punya kuasa. Perubahan pada kanser? Wallahualam. Aq makan je. Cara makan? Sebaiknya kunyah then telan. Tp aq? Kunyah ala2x xberapa hancur sgt then telan dgn air oren. Xpun air kurma. Aq makan 5 biji sekali makan. Yup aq tau klw google mcm2x kaedah makan. Ada yg ckp mkn 7biji sekali makan dan makan 3 kali sehari. Pagi, tengahari & mlm. Tp aq just makan sekali sehari je sbb aq akan ulang dgn air belalai gajah, akak kayu, apricot seed & brokoli sprout. Contoh klw pagi ni aq minum air akar kayu before breakfast, nanti lepas maghrib aq kunyah apricot seed. Nanti nk tdo aq telan multivamin yg doc (utk pulih luka).

Then esok pula, pagi before breakfast aq minum air brokoli sprout segelas, after maghrib minum belalai gajah. before tido telan multivitamin plk. Aq ulang2x berselang seli. Ni pun suami aq yg sediakan sbb nk harap aq mental x fit. hohoho..


Suppliment 2



Inilah bendenye yang sampai skrg tekak ni xleh nk telan begitu sajeee (melodi mcm iklan roti..hihih..). Mesti kena campur dalam oren @ pun bancuh dalam air masak telan terus. Tangan lg sebelah standby epal hijau. Habis deguk je, terus kekoh epal. Hurggghhh..bau dan rase dia lagi worst dr apricot seed, air rebusan belalai gajah dan jugak akar kayu yg sahabat aq lg sorang bagi. Disbbkan supplement ni semua, air mineral yg payau tu pun aq boleh rase air tu dah bertukar menjdi sgt sedap kohkohkoh. Nikmat x terkata. Benarlah, Allah bagi ujian dan dugaan bersama-sama dgn hikmahNya. Di antaranya, AKU DAH SEDAR DIRI!! kohkohkoh...tu la nikmat yg plg best!!

So, klw de yg bertanya apa yg aq makan sebagai makanan tambahan...inilah dia:

1. Daun rebusan belalai gajah.
2. Air akar kayu yang kawan aq bg...huhu...xtau akar kayu apa. Nanti aq upload info dlm entri yg lain.
3. Apricot Seed.
4. Broccoli Sprout.

Untuk mereka yg bertnya ttg harga no. 3 & 4. Yg no.3 tu aq beli bawah 20 hinggit. Yg no. 4 tu mahei la sikit tp x lebih 100 hinggit. Bukan aq xnak share acctual price kat sini. Tp x adil bg mereka yg berniaga. So, semua ni boleh dicari dikedai organic. Alhamdulillah, di Kuantan ni pun rupanya de 2,3 buah kedai. Yg aq selalu pergi di kedai Sri Kuantan. So, google lah sendiri. Insyallah, berjumpa..