Sunday, 6 December 2015

To All Cancerians: Keep On Fighting!!!

Assalamualaikum...

Hii...

Semalam Tunku Jalil telah mangkat. Sebelum tu Pak Yus Jambu. Ramai yg kenal sbb mereka public figure. Dan sebelum tu kak Jorina, Sebelum tu ayah kepada ahli group cancer survivors. Boleh dikatakan ramai yg meninggal. Cuma beza arwah Pak Yus meninggal bukan asbab kanser.

Aq xde pun nak up komen dlm FB ttg ketiadaan mereka di atas muka bumi ni. Bukan xde yg nak diperkatakan. Ada! Tapi aq merasakan apakah wajar utk aq bercerita panjang di situ? Lgpun terasa berat sangat utk aq komen di FB. Mereka dah tiada. Perjalanan & urusan mereka juga sudah setel. Skrg mereka berehat sambil menunggu & meneruskan perjalanan yg hakiki. Kenapa perlu diratapi? Kenapa perlu menangis teresak2x? Berhari2x? Mengikut nafsu hasutan syaitan. Betul, perasaan rindu! Mungkin juga jika suamiku dijemput Allah sebelum aq,  aq akan rindu. Rasa kosong, bosan tambah lg tiada anak. Tapi diam2x sudah. Doa! Doalah, itukan yg lebih baik. Kisah hidup mereka kita jadikan panduan. (Aq tak kisah jika korang x setuju dgn aq. Lain org lain pendapat.)

Pasti yg tanya, habis tu aq xde perasaan sedih?    Hiba? Sayu?

Ya, ADA. Apatah lagi yg meninggal itu asbabnya cancer. Aq sendiri pun terasa sedih, menitik juga air mata, bila dapat perkhabaran. Tp, ckup la sekadarnya. X perlu nk meratap berhari2x. Xperlu nk buat video tribute. bagai. Sbb itu hanya membuatkan mereka yg LEMAH SEMANGAT, yg HATI TISU melalak menangis & meratapi. Dan bukan kah itu tidak elok utk roh? Utk mereka yg telah pergi?. Mungkin aq sekeras ini disebabkan aq telah biasa menghadapi kisah kematian dan mungkin juga aq juga telah menerima sepenuhnya realiti kemungkinan kematian aq yg bila2x masa sahaja dipanggil. Atau mungkin juga aq ini sudah hilang perasaan gamaknya!

Kalau esok aq mati, aq mohon janganlah meratapi kematianku sampai over beb! Takdenyer nak aq bangga & berterima kasih utk mereka beriya menangis atas krmatian aku. Tetapi alangkah manis, cantik dan beruntungnya jika korang hadiahkan bacaan surah, zikir & doa yg baik2x untuk mudahkan perjalanan aq yg seterusnya. Itu lebih baik.

Untuk cancer fighters di luar sana, jgn putus asa! Mereka yg dh pergi biarkan pergi. Relakan. Redhakan. Doakan yg baik2x utk mereka. Kita yg masih belum selesai ni, teruslah berjuang & lakukan yg terbaik utk hal2x dunia dan yg paling utama bawak bekal sebanyak2x nya untuk akhirat sana.

Bagi mereka yang merasakan mati itu masih jauh dgn korang. Sehinggakan masih lgi sombong dengan keberadaan yg Allah kurniakan. Masih lg rasa sempurna sihat. Masih lagi merasa sangat muda untuk mati. Masih lg bergelumang dgn kemaksiatan. Masih lagi menunjukan aset diri tanpa rasa bersalah mahupun berdosa. Ini aq ingatkan agar aq tidak lg dituntut esok2x, berubahlah! Marilah kita berubah ke arah kebaikkan. Buang sifat ego, sombong, bongkak, tamak. Marilah kita sama2x berubah. Aq juga tidak sempurna. Aq juga tidak baik. Aq juga banyak dosa. Tapi kita punya peluang untuk diampunkan oleh Allah. Mana tahu, tidur kita malam ini adalah tidur terakhir di dunia ini. Siapa kita untuk menolak & menidakkan. Kerana kita ini hanya hamba. Kita bukan siapa2x. Tiada kudrat pun kita jika tidak kerana Allah. Dia yang berkuasa dan berhak di atas apa yg Dia kehendaki. Marilah kita ingat balik apa janji kita dengan Allah dahulu....

Wednesday, 2 December 2015

Bilakah Waktunya Tinggalkan Dunia

Assalamualaikum....

Hiii....

Semenjak aku bergelar pesakit kanser. Setiap minggu, kadang kala selang sehari, kadang kala setiap hari pasti dapat perkhabaran ada hamba Allah yang dijemput pulang. Ada yang disebabkan kanser, ada yang disebabkan kemalangan jalan raya, ada yang tiada pun sakitnya.

Dahulu, bila dapat berita tentang kematian hati ni terusik sedih, sebak, takut. Sekarang ni, rasa macam biasa. Pernah aku baca, katanya klw dapat petkhabaran tentang kematian tetapi hati tidak tersentuh, hati itu telah mati. Entahlah, apakah benar hati aq ni telah mati?

Tapi, sejujurnya bagi aq. Apabila tiba saat dipanggil pulang terpisah jasad dan roh. Terputus sudah urusan arwah dgn hal2x dunia Sesungguhnya, roh itu sendiri telah selamat pulang ke tempat asalnya. Yg kita tatap & ratap itu jasad yang kosong yg perlu disempurnakan pengkebumiannya.  Manakala, bermulalah perjalanan roh itu yang sebenarnya.

Bagiku juga, jika tersinggah rindu pada arwah. Maka, sebaiknya sedekahkan apa yang patut. Jika esok, aq juga dijemput pulang dan apakah aq juga akan dirindui? Satu yang kupinta, jika sudi sedekahkanlah apa yang patut dan sudi. InsyaAllah, agar diringankan perjalananku yg sebenar.

Tapi yang pasti, perjalanan duniaku masih jauh. Masih byk lg urusan yg masih belum selesai. Teguhkan hati, tetapkan niat untuk lakukan yang terbaik dalam semua apa pun hal2x dunia & akhirat. Senyum dan teruskan melangkah. Berusaha untuk gapai semua impian dan cita2x. InsyaAllah, Allah Maha Mengetahui.


Thursday, 26 November 2015

Resepi Mee Suah Mudah

Assalamualaikum,

Hiii...

Lunch untuk harini kita masak Mee Suah Sup. Kebetulan si Aiman ada boleh la buat. Aiman ni mmg feveret dia segala jenis mee, spageti. Tambah lagi musim hujan ni. Sedak ngat wehh!!

Haritu, hari sebelum aq masuk ke IKN, 1st time aq mkn mee suah...di rumah k.ngah. start hari tu terindu-rindu la ke mee suah. Kt bwh ni aq share cara aq masak. Klw tgk kt gugel mcm2x kaedah. Tp, aq mls nk rumitkan kepala hotak jd. aq buat ikut style aq je muahahaha...


Caraku:
Tumis halia + bawang putih + lada hitam yg dah ditumbuk lumat. Dah wangi masukkan ayam (sebelum tu gaul ayam dgn garam + lada sulah). Masak smpai kering air ayam. Kemudian masukkan air. Masukkan kiub ayam.  Tambah garam ikut selera.

Ayam yg dlm sup td aq kuarkan, perap dgn kicap + sos tiram + lada sulah. Kemudian goreng (mcm style nasi ayam). Ayam ni aq buat lauk.

Sayur baby sawi +baby kailan. Aq celur sekejap dlm sup td kemudian keluarkan.

Perkakas tambahan:

Fish ball
Fish cake
Lada jeruk
Bawang putih jeruk
Sambal kicap
Daun bawang yg diracik
Daun sup yg diracik


**Mee suah ni jenis yg cepat sgt serap kuah. So, better celur dulu dlm 2 minit. Tos kan. Nanti nk makan baru letak sup & perkakas yg lain tu.

Burppp!! Alhamdulillah.

Friday, 20 November 2015

Pesanku Untukmu

Jika esok,
Aku pergi dahulu,
Aku tahu ada yang merindui,
Hanya segelintir,
Itu mencukupi.

Jika esok,
Bila aku sudah tiada,
Sudi titipkan sedekah untukku,
Buat bekal,
Buat ringan perjalananku.

Jika esok,
Engkau pergi dahulu,
Aku pasti merindui,
Dan sama akanku lakukan.

Antara engkau dan aku,
Siapapun yang pergi dahulu,
Senyumlah,
Tabahlah,
Esok,
Pasti akan berjumpa lagi.


Monday, 9 November 2015

Kisah Makcik Zaiton

Assalamualaikum...

Hii...

Hari ini, aku mendapat khabar tentang Makcik Zaiton. Usah dicari entry Makcik Zaiton di sini kerana aku belum pernah bercerita tentang makcik. Ini entry pertama berkenaan Makcik Zaiton.

Jika ada yang berjumpa dengan FB aku mungkin di situ boleh cuba digali cerita tentang makcik. Di sana, aku pernah 'up' kan cerita makcik untuk mengumpul dana untuk makcik.

Siapa Makcik Zaiton? Bagaimana kenal? Kenapa aku begitu terkesan dengan Makcik Zaiton?

Di FB Kuantan, semuanya bermula. Terlihat satu status berkenaan permohonan derma/ dana bantuan. Di tag sekali dengan gambar. Aku tilik gambar, serasa macam kenal. Terus teringat kisah hari terakhir di bilik 'day care'. Cycle terakhir kimoterapi. Katil kami berhadapan. Ya, betullah! Mukanya masih aku ingat. Makcik Zaiton badannya sedikit gempal. Hari itu, aku senyum. Tapi tak dibalas. Memang seperti mahu berbual dengannya, disebabkan senyumku tak dibalas makanya aku mengandaikan dia mahu menyendiri. Mahukan.privacy. Rupanya aku silap. Makcik Zaiton itu buta. Di bawa anaknya ke tandas menggunakan kerusi roda. Terdengar perbualan mereka baru aku tau. Padanlah senyumku tak dibalas. Terasa kelakar tiba-tiba.

Seharian aku di 'daycare', terdengarlah jururawat bercakap dengan anak perempuannya. Berkenaan rawatan seterusnya iaitu Radioterapi. Kata anaknya, mereka kekangan kenderaan untuk menghantar makcik ke HKL. Untuk menaiki bas, agak mustahil. Sudahlah tak nampak, sukar untuk bergerak. Tambahan lagi, perlukan peneman sepanjang hampir sebulan untuk rawatan tersebut. Sedangkan anaknya masih punya tangungjawab di sini. Kisah pertemuan pertama kami habis di situ. Agak aku lebih kurang akhir bulan 6 (sebelum puasa).

Kuasa Allah, aku bertemu kembali Makcik Zaiton. Tapi kali ni jauh betul beza keadaan makcik. Berbekalkan status di FB, suamiku menghubungi nombor yang disertakan bersama. Berjumpalah kami dgn cucu saudara Makcik Zaiton terus dibawa kami ke rumah makcik yang dianggap seperti neneknya sendiri. Dahulu, makcik boleh duduk, sekarang makcik hanya baring. Bangun duduk untuk makan atau minum pun perlu dipangku. Badannya agak susut. Bila diajak bercakap, tidak seceloteh kali pertama kami berjumpa. Suami makcik namanya pakcik Sabri. Pakcik pun buta. Tambah lagi kurang sihat. Penyakitnya buah pinggang ditambah dengan gout. Allahurabbi. Begitulah ujian untuk mereka. Anak perempuannya hanya bekerja dipasaraya. Berapa sangat yang boleh dibantu. Cucu saudara makcik yang membawa kami ke sana pula, kerjanya berniaga di pasar malam. Kalau anda pesakit atau caregiver pesakit cancer pasti anda tau bahawa kewangan dan masa sangat menjadi perkara utama bagi kami. makcik Zaiton dah tak boleh bergerak. Makanya, perlukan lampin pakai buang. Makannya pun dah tak lalu. Ikut kepada kebiasaan, makcik perlukan susu. Tapi, satu tin yang sedang itupun cecah seratus lebih. Jika diguna hanya mampu bertahan kurang seminggu. Jadi, makcik makan apa yang ada.
(InsyaAllah, kak Ratna dalam proses untuk salurkan bantuan susu dan lampin dari MAKNA)

JKM, kad OKU dan memang mereka penerima bantuan. Tapi berapa sangatlah untuk menampung rawatan pakcik dan makcik, sememangnya tak mencukupi. Bergenang air mata. Sedih mengenangkan keadaan mereka. Aku bertanyakan pada cucunya, apakah makcik ada ke HKL untuk rawatan radioterapi? Sangkaan aku tepat. Makcik tak pergi. Kekangan seperti di atas.

Hari ini, aku mendapat khabar. Makcik dah dimasukkan ke wad HTAA. Ditebuk kepala untuk keluarkan air. Sel kanser makcik dah merebak ke sebelah payudara kanan. Kata cucunya, doktor mengesahkan kanser makcik dah diperingkat 4. Sudah tiada rawatan untuk makcik hanya tinggal rawatan paliatif. Sekarang, aku dan suami buntu. Bagaimana untuk membantu makcik. Kata suamiku, "jangan kita putus asa. Kita ikhtiar cara lain." Tapi cara lain perlukan duit. Di mana kami mahu mencari dana untuk membantu makcik Zaiton?

P/S: Makcik Zaiton telah menhembuskan nafas yg terakhir pada pukul 4.30 pagi td (25/11/2015). Sudilah kiranya dititipkan sedekah untuh arwah.

Friday, 30 October 2015

Hujan & Kenangan

Assalamualaikum...

Hii...

Tajuk tak leh tahan. Hujan air mata kee??? Dok aih. Leni time musim hujan dah tiba. Harini...time musim hujan ni, aq teringat kenangan akhir tahun lepas. Kenangan & memori yang melakar sejarah terindah (walaupun awal nyer nampak & rasa pedih tp skrg ni dh nampak dah nikmat dia).

Teringat bait2x karangan kak Ratna. "Bila Ingat Mati". Kita dah kurang nk fikir ttg keduniaan sgt. Kebanyakkan berkisar kisah hidup selepas mati. Klw ada pun, hanya untuk menampung sementara nk meneruskan hidup. Alhamdulillah aq dijodohkan dengan suami yg selalu ingatkan ke arah kebaikkan. Walau suami aq tu mcm singa. Hahahaha...cakap pun xde nak lapik tp dia lah manusia yg setia yg sentiasa & x pernah berhenti bagi sokongan pd aq. Waima aq tau pasti ada di luar sana tanpa usul periksa mengutuk, bersangaka buruk, memfitnah suamiku. Aq marah! Aq terasa! Sebab apa yg org cakap, kutuk, fitnah, bersangka buruk pd suamiku ttg layanannya terhadap aq itu adalah sgt x benar! Siapa tak marah klw ada yg mengatakan yang x benar. Walaupun suami aq tu suara macam pakai copong gergasi bila marah, tp x pernah pukul aq, waima jentik sekalipun tak pernah. Tp biasalah suamiku 'biarkanlah, asal Allah tahu. Sayang tahu. Itu dah cukup'.

Kenapa hari ni aq terlalu syahdu bila dengar hujan, bila dengar bunyi katak "ong gedek2x, ong gedek2x". Bila bau basah tanah. Bila terkena tempias hujan. Sebab, masa aq diagnose dan melalui proses biopsi, semua tu berlaku dlm musim tengkujuh. Then, masa tu kereta yang kami gunakan selalu ada masalah jd kami naik motor utk pergi ke mana2x. Jd, setiap kali nk ke rumah mak ambil kereta untuk ke hospital mesti kami bawak baju spare. Sbb baju kami confirm basah kuyup. Suamikulah yg paling risau. Risau aq jatuh sakit. Untuk mengurangkan tahap serapan air hujan yg kene ke badan aq, suami aq bungkus badan aq mcm bungkus nasi pakai plastik, kemudian, pakai kertas, ikat getah. Hahahah...tp xdelah pakai kertas dgn getah tu...

Atas moto, sejuk sbb basah. Tambah kene angin. Aq peluk badan suamiku. Kadang terpercik air lopak. Dlm peluk suamiku pernah tetiba rasa sedih. Air mata bergenang tahan sebak. Tp meleleh juga. Untung hujan. Jd suamiku xde la suspek sgt...hahaha..biasalah awal2x di diagnose. Sape x sedih kot kan??

Bila waktu aq di bedah (proses mastektomi) pun masih dlm bulan tengkujuh. Bersusah payah la suami aq pagi2x datang untuk uruskan aq, mandikan aq. Dah la kat rumah pun dia terpksa uruskan kucing lg. Tambah lagi, kena tengokkan mak dia lg. Bukan suami aq xnk duduk dihospital temankan aq tido. Well prosedur hospital. Tidak dibenarkan lelaki yg teman. Mujur ada hari tu sahabat aq, Lin baik hati temankan aq. Semoga Allah juga yg mampu membalas kebaikkan Lin.

Balik discharge ward, aq stay rumah mentua lbh kurang seminggu nk masuk ke 2 minggu kot. Sepanjang itulah suamiku ulang alik antara rumah kami ke rumah mentua. Naik moto, basah kuyup. Hanya untuk setelkan kucing2x kami. Ambil baju & barang keperluanku. Siapkan makan minum aq. Makan pagi, makan tgh hari, minum petang, makan mlm. Itu x campur lagi org yg dtg melawat, suamilah yg buatkan air, hidangkan air, cuci pinggan mangkuk. Bila dikenang-kenangkan, rasa sebak pun ada. Sebak dengan pengorbanan, kesabaran, kesetiaan, sokongan yg suami aq berikan pada aq. Sehingga sanggup korbankankehendak dia untuk aq. Sanggup x terima job yg yg menguntungkan semata xnk jauh dgn aq. Katanya, "rezeki Allah yg punya".
Katanya lagi, dia x sanggup nk mempertaruhkan diri aq semata2x untuk duit. Sbb dia xnk menyesal. Tak apalah susah sikit. Allah kan ada.

Aq menulis ni pun air mata bergenang bila mengingatkan memori ni. Bagus juga aq tulis mcm ni. Boleh aq buat latihan untuk kuatkn ingatan...hahaha..aq skrg ni kan lemah ingatan...kohkohkoh..

Itulah kenangan aq, suami &  hujan dihujung tahun 2014....semoga Allah sentiasa merahmati & memberkati hidup kami dunia dan akhirat. Satukan kami lg di akhirat kelak. Aaammmiiinnn....

Wednesday, 21 October 2015

Nikmat Sebagai Cancerians

Assalamualaikum...

Hii...

Pagi ni baru lepas setel C.O.D. Nasi Ayam. Alhamdulillah, semuanya going smooth like smoothies hikhikhik...rezeki Allah yg bg.

Alhamdulillah, 15/10/15 aritu pergi HTAA buat CT Scan & mamogram. Ikut pada result yg on the spot tu, kata doc clear. Tp papehal pun need  to be wait until 28/10. Utk confirm result. X kisahlah. Malas nk fikir, on this time i just want to be HAPPY. Enjoying with my life. If the result shown bad then aq ok jer...tp klw good news, Alhamdulillah sesangat. Apa pun keputusan Allah Yg Maha Berkuasa. Sampai masa Dia panggil nak x nak kena melayang pergi jugak. Emosi lebih, risau lebih, takut lebih pun xde guna.

Mungkin korang ckp "ye ke tak ko ni? Entah2x kt rmh melalak. Rsau."

Hehehe, sebenarnya 1 je aq nk ckp. Pernah x korang rase dah tiada daya. Xtau dh nk paut kt mana bila datang ujian melanda? Itu yg aq rase jd aq berpaut dgn kasih sayang Allah dgn harapan Dia sudi terima aq. Masa ni korang ckp la apa yg korang nk ckp. Aq pun dh lali dengan suara2x org luar yg kadang2x klw bercakap seperti nk downkan semangat aq. Nk mengheret aq sama ke dalam ilusi dan kesedihan diaorg yg x bertepi. Sorrylah, i'm not that type. Alhamdulillah, Allah Yang Maha Kuasa. Cancer ni membuatkan aq makin dekat dengan Yg Menciptakan aq. Dan sokongan dr family yg x pernah putus. Terutama suamiku yg aq cintai dunia & akhirat kerana Allah Ta'ala.

Bg aq, apa jenis penyakit @ dugaan pun yg Allah bg semuanya terpulang pd diri sendiri. Bagaimana nk handle. Nak beremosi 24 jam kah? Nak menangis 24 jam kah? Nak menyalahkan org sekeliling kah? Nak sentiasa beralasankah? Semua terpulang pd diri sendiri.

Apa yg Allah beri bukan sia2x. Mesti ada sebab. Xperlu la kita duk penat cari jawapan kenapa. Nanti lambat laun, jawapan tu akan ada juga.

Berlapang dada, sabar, senyum, teruskan bergerak, jangan ada perasaan dengki khianat dgn org lain, bersangka yg baik2x, hargai org sekeliling x kisah la sape mereka @ bagaimanapun penerimaan mereka pd kita. Biarlah Allah saja yang nilai dan hanya Dia yg selayaknya tahu niat kita.

Jadi....KITA SENYUM sajeeee...hikhikhik...


Monday, 12 October 2015

Kepentingan Oksigen Dalam Rawatan Kanser

Assalamualaikum...

Hii...

2, 3 hari ni macam2x nak tulis. Nak kongsi. Tapi, bila sampai masa nak tulis semua LOST!
Terus hilang punca nk start dari mana.

Pg td mase duk tunggu masa menghantar nasi lemak yg dipesan orang, Allah bg ilham. Aq teringat satu ilmu dr pembacaan tp aq lupa dr mana yg aq baca tu. (Owhhh..maafkanlah sy yg special ni...hihihi)

Adakah anda tau sel kanser ni klw x dirawat @ x diambil tindakan dia akan duk berkumpul dan setengahnya akan 'berjalan-jalan' ambil angin kat kawasan lain. Itu yg radius rebakan akan jd semakin besar. Yg berkumpul tu nanti akan mengganggu aliran pergerakan darah, pergerakkan cecair badan dan seterusnya mengganggu sistem badan. Ganggu yg mcmna? Ambil 1 contoh. Sel kanser yg dh berkumpul tu akan menghimpit nerve kita yg memberi kesan terhadap kelancaran pergerakan cecair badan.

Klw kita masih ingt lagi sekolah menengah dulu, cikgu ada bgtau sel2x darah akan membawa sekali oksigen. Jika badan kita kurang oksigen, sistem badan akan automatik terganggu. Di sini, kita nmpak bahawasanya oksigen secukupnya sangatlah penting dlm kelancaran sistem dalaman badan. Jadi, bersyukurlah kita kerana masih mampu menghirup oksigen yg Free Of Charge dari Allah. Sedangkan sesetengah dari kita perlukan bantuan oksigen tambahan yang mana kos untuk beberapa jam pun dah cecah beratus ringgit. Apatah lagi untuk kos sebulan.

Jadi, selepas dari ni. Tekadkan dalam hati do exercise at least 3 kali seminggu. Tak mampu buat yg lasak, yg berat2x. Buat yg ringan2x. Janji segala sendi bergerak. Duduk saje2x, xde buat apa...buat latihan pernafasan. Lebih elok kalau tau buat zikir nafas. Apa tu zikir nafas? Sila tanya ustaz @ ustazah yg lebih arif. InsyaAllah diorang boleh bagtau dan ajarkan dengan lebih proper. Klw selalu buat, InsyaAllah kita akan dapat rasa perbezaan. Lillahita'ala.

Tuesday, 6 October 2015

Projek Cuti Kanser, Yeay!!

Assalamulaikum...

Hii...

Alhamdulillah, hari ni 7/10/15 dah masuk hari ketiga Breakfast Box Project bergerak. Sempena aq bercuti 2 tahun tanpa buat pape better aq buat something yg aq suka. Alhamdulillah, setakat hari ini ia berjalan agak lancar walaupun hari pertama & kedua agak kalut. Yezza, this is my 1st time maaaa....walaupun projek ni bukanlah projek yg org kate UNTUNG BESAR, yg kadang2x untung bersih pun hnya berapa ringgit je tp aq happy. Semoga Allah berkati.

So, jadual harian aq setakat ni Alhamdulillah penuh. Sakit kepala yg dulu yg setiap kali dia datang (hari2x kot dia datang since habis radioterapi) rasa macam nk pecah kepala, Alhamdulillah sepanjang 3 hari ni xde pulak dia datang. Syukur ya Allah. Inilah kot yang dinamakan rezeki Allah yang tak terjangka. Alhamdulillah.

Jadi, itulah cerita terbaru aq, hihihihi... ;)

Thursday, 1 October 2015

Pengalaman Radioterapi

Assalamualaikum...

Hii...

Hehehe...korang semua yg follow blog ni mesti x sabar menunggu cerita pengalaman aku di katil 19, wad 7A, IKN kan?? Hohoho...OMG, aku perasan yg aku ni ada follower...kekeke

Sebelum tu, aq tau yg aq dah ada buat satu entry 'Radioterapi' pun. Tp entry kali ni walaupun tajuk dia lebih kurang dengar dan sebutan sama tp sebenarnya memang x sama. Entry kali ni lebih fokus pengalaman sebenar Radioterapi itu sendiri. Habis tu, entry yg dulu tu? Yg dulu tu entry meroyan mak jemah bila org duk tanye bila nk update, bila nk hapdate. So, aq tulis la apayg terlintas je.

Berbalik kepada rawatan terakhir jika mengikut plan rawatan aq ni la kan iaitu Rawatan Radioterapi. Jumlah keseluruhan cycle adalah 15 kali. Sebelum rawatan ini bermula, aq diminta utk hadir ke IKN utk membuat CT simulation. Maksudnya, dia nak aim kat mana pancaran radio tu nk ditalakan. Dah confirm part mana so, diorg akan tanda kawasan yg terlibat tu dengan tattoo yg macan hujung pen je pun tatoo nyer. Mengikut kpd doctor yg terlibat ink tattoo tu dah disahkan oleh jakim yg mana sah dibawa solat. Sakit tak tattoo tu? MESTILAH SAKITTTTT!!!!

Mase dia cucuk jarum tu aq relek lagi. Almaklumlah, dh biasa. Dh nk masuk setahun kot. Lebih sakit dr tu pun aq dah berpengalaman kan...huhuhuhu...(Allah je Yang Maha Mengetahui). Tapi part yg aq rase sakit tu time ink dimasukkan ke bawah lapisan kulit. Ya Allah, pedih sesangat. Time tu aq terus terfikir camne org yg buat tattoo kt badan tahan pedih bila ink tu kena kat lapisan bawah kulit. Pedih dia lain macam. Klw pedih luka kena air limau aq rasa aq mcm boleh lg kot tahan. Tp yg kali ni, Subbahanallah. Bergenang gak la air mata aq, tap, tap, tap...jatuh ke pipi...hikhikhik..

Setel semua tu. Then sampai la hari  yg ditunggu. Radioterapi kali yg pertama. Uishhhhhhh nervous tau dop!? Macam2x aq baca. Macam2x aq prepare. Dada ni xyah nk ckp. Dh la sejuk aircond, tambah lg dengan sejuk berdebar lg. Masuk bilik tu, tersergam indah mesin besar gedabak (korang gugel la sendiri gambar bende alah tu macamne).  Aq, berbaringlah di atas plate mesin tu. Doctor2x yg bertugas pun adjust la situ sini sikit to make sure kena pd kawasan yg dh ditanda. Nk setting & adjust utk 1timer ni mmg makan masa lama. Hampir2x jgk 20 minit. Bila dh cun,start dah mesin tu berfungsi. Dia punya bende tu mcm plate satelit bentuknye. Ala mcm setelit kt angkasa tu lebih kurang. Ada 3 plate. Dia berputar & tala ke 3 bahagian. Sekali di kiri, sekali di kanan & last betul2x menghadap dada. Setiap kali bende berputar dan berhenti di bahagian td tu, pancaran radio akan diberikan. Aq masih ingat setiap kali tu akan berbunyi 2 kali. Apa rasanyer? Sebenarnya xde rase apa2x pun. Jauh benar bezanya dgn kimoterapi. TETAPI bila masuk seminggu, aq dh rasa beza sikit bila pancaran radii tu dikenakan aq rase mcm de satu bau, dan tekak serta dlm kepala aq mcm berdenyut. Bila nk bangun dari plate tu rasa tingtong kejap. Tp semua tu sekejap je. Dlm 2, 3 hari je. Then, back to normal.

Start hari pertama radio sampai la hari terakhir radio mmg aq mandi x sabun. Hahaha...tu nk ckp aq bau kambing la tu...untuk mengelakkan aq bau hampir mcm kambing, sehari aq mandi 3-4 kali beb. Org salin baju sekali je sehari. Aq salin baju 2 kali sehari. Aq bukan xnk sabun. Tp doctor pesan klw boleh jgn sabun bahagian yg nk kna radio. Sbb risau nnti iritasi. Jd alang2x aq mndi sabun x sempurna satu badan, baik xyah sabun terus. Senang!

Setiap hari, selepas 2 jam sesi radioterapi aq diminta/ dinasihatkan untuk menyapu krim yg dibekalkan oleh pihak hospital. Tapi make sure, esok sebelum radio seterusnya krim yg disapu pada bahagian yg terlibat kena benar2x bersih. Sbb rsau nnti jd iritasi kulit. Itu juga salah satu sebab knp aq mandi byk kali. Nak gosok kulit pun xleh sebarang gosok. Nnti melecet, tertanggal kulit beb. (Tp aq xde la sampai tahap tu kikikiki...ngeri kot).

Alhamdulillah, aq x mngalami ulser @ alahan seperti kimo tempoh hari. Selera makan ok. Cuma minggu2x terakhir aq mengalami pedih hulu hati. Setiap kali makanan @ minuman lalu pd bahagian saluran makanan, aq pun ikut bersilat sama. Pedih + ngilu. Doctor bg aq ubat gastrik. Aq xnk makan. Tapi akhirnya aq menyerah kalah...then aq makan la jugak ubat gastrik tu. Alhamdulillah, aq pun xdelah nk bersilat, nk bergayung ke hape. Tp part yg paling aq x tahan bila x dpt sendawa then angin tu duk berpusar kat dada. Sakit wooo....

Tips aq utk anda di luar sana yg tgh tunggu ari nk on radioterapi:

1. Minum air masak byk2x sebelum pergi.  (Ni utk breast cancer yek. Lain cancer lain caranya).
2. Balik radio, minum lagi air masak byk2x.
3. Makan aiskrim pun sesekali sedap jugak!
4. Klw rajin, mandi la byk kali bg badan sejuk.
5. Seminggu sekali aq minum air kelapa fresh yg dibawa oleh papa aq. Hihihi..tq pa...susah2x jer...
6. Klw rasa kepala tetiba panas xde sebab, ambil tuala basah serkup kat kepala then tido. Ada satu malam tu, kepala aq panas boleh tahan smpai muke pun dh memerah. Tuala basah tu la yg aq buat lilit kepala smpai aq tertidur...hukhukhuk...
7. Jika rasa x selesa badan @ rasa sakit mana2x badan terus inform doc @ nurse yg bertugas.

Sekian dahulu tazkirah saya pada malam Jumaat ini untuk anda semua. Semoga kita berjumpa lagi di hari yang lain & waktu yg lain...kohkohkohkohkoh...

Sunday, 27 September 2015

Awkward....

Assalamualaikum...

Hii...

Pada awal aku keluar hospital. Of cos, aku memang sangat happy dapat bersama dengan suami aku semula. Suami yang sanggup berkorban apa sahaja untuk aku. Suami yang tak cukup tidur, tak cukup rehat...terus shoot dari Kuantan semata2x nak jemput aku balik ke Kuantan. Layan jem lagi. Kesian suamiku. Aku tau dia terlalu penat. Hanya tidur 3 jam dan terpaksa drive sorang diri selama hampir 15 jam. Senyum, gembira, syukur sentiasa dibibir sepanjang perjalanan pulang kami. Semoga Allah juga yang mampu berikan sebaik2x balasan untuk suamiku.

Berbalik kepada cerita 'awkward'. Aku xtaulah adakah perasaan ni cuma aku yang rasa atau ade jugak yang rasa sama. Aku rasakan satu perasaan yang canggung, yang x selesa bila berada di dunia luar ni setelah 22 hari. di dalam hospital. Felt so hard to suit with surrounding. Meeting these & that people. Nak menangis pun ada. Sebab di dalam sana aku merasakan betapa aku positif. Aku x perlu untuk berfikir masalah keduniaan. Di luar sini, aku x selesa.

Semalam suami bawa ke kenduri saudaranya. Alhamdulillah, aq terserempak dengan sorang kakak yang sama2x battling with a cancer. Dan kami pun pernah sama2x berkampung di 7A. Ada satu perasaan release bila jumpa dia. Sempat bertegur sapa. Alhamdulillah.

Sekarang dah masuk hari ke-7 aku di luar. Alhamdulillah, sedikit sebanyak perasaan canggung tu dah berkurang. Terima kasih kepada suamiku. Mungkin dia faham keadaan aku. Sabar melayan kerenah. Semoga, aku cepat2x kembali kepada asal aku. Aku nak hidup yang tenang, hidup yang aman, hidup yang bahagia. Jika sudi, titipkanlah doa untukku. Mungkin doa kamu terus sampai kepada Allah. InsyaAllah.

Saturday, 26 September 2015

Complete Treatment

Assalamualaikum..

Hii...

Alhamdulillah, pada 22/9/2015 semua treatment plan secara rasminya dah complete. Alhamdulillah. Mastectomy, chemo 6x   & radiotherapy 15x. Then follow up as needed.

Di IKN, Putrajaya seribu macam pengalaman, cerita, rasa, perasaan & kenangan. Teringat mula2x nak register in. Sedih, susah hati sampaikan my blood pressure mencanak naik. Dengan tak lena tidur on the first night there. (Orang selalu berkepit dengan suami gitu la. Mula tidur tak lena, mandi tak basah, makan tak sampai ke tekak. Hohohihi....tp yg part mandi dgn makan tu aku bohong sebab kat sana sehari sampai 4 kali aku mandi. Makan pun sampai se'eh). Hati dah tak sabar nak habiskan treatment. Tak sabar nak balik Kuantan.

Tapi, bila sampai waktu untuk discharge hati dah bercampur baur. Sedih ada gembira pun ada. Bila dah stay sini selama 22 hari tanpa kena direct matahari, tanpa pijak tanah. Jangan tak tau aku perasan kulit pun dah macam cerah (Kahkahkah...sila masuk lif dan tekan sendiri).

Rasa macam katil No. 19 wad 7A tu dah macam my 2nd home. Dengan staf yg best2x. Dengan kamcingnyer geng2x yg senasib. Geng berborak, geng bergelak, geng nonton tv, geng pujuk nurse utk teman gi kedai, geng yang mengadu & berkongsi rasa. Walau kami berlainan. kaum, agama, warna kulit tp di sini kami sama rasa. Saling menghormati. Boleh buat lawak lg. Sama2x gelak. Time waktu aku solat, diorang boleh je hormat.

Aunty grace, ahkim, akak puven, aunty isah, acik ani, aunty minachi, acik rokiah, bibik ngisah, bibik johariah ni di antara klik yg sama2x agak lama di sana. Geng2x yg berkampung di sana.

Jadi itu sahaja dulu cerita aku buat hari ini. Suami aku dah jeling2x manja ni. Signal suruh siap2x sebab nak pergi jemputan kahwin sedara. Ada masa, jodoh then aq tulis lagi. Mmg nak kena tulis sebab nnti aq terlupa...almaklumlah...aq kan sekarang dah special. Ok, byeee......(hohiho suami dh bisingggg)

Sunday, 13 September 2015

Radioterapi

Assalamualaikum...

Hii...

Hari ni dah masuk hari yang ke-14 aq di IKN. Ikut pd plan, aq punya total radioterapi treatment 15 friction. Jd, klw campur hari ni balance treatment tinggal lg 5 kali je lagi.

Secara zahir pd bahagian surgery tu, Alhamdulillah. Cantik. Itu doctor & nurse la yang ckp. Alhamdulillah.

Tp, kesan lain dr treatment ni, dlm 2,3 arini aq dh rase sakit pd bhagian dada. Mungkin sbb bahagian yg terlibat pd bhagian kiri & dekat dgn jantung. Bila nk makan terasa sush nk telan. Terasa sempit. Sendawa x lps/x puas. Terasa ngilu pun ada. Mcm heart burn. Doktor nk bg ubat gastrik tp aq xnk. Yelah, aq bukan sakit gastrik & aq masih boleh makan minum cuma susah sikit je. Aq bukan berlagak tp aq xnk ajar diri aq bergantung dgn ubat. Org luar mungkin xfhm & mungkin yg fhm keadaan kami. Sbb aq hari2x pun dh makan ubat. Xkan nk mkn lg. Aq janji dgn doktor klw aq x tahan then aq sendiri akan mintak.

Kesan lain, biasalah rasa panas badan tetiba. Mlm td aq tdo pun tekap kain basah. Hidung berdarah sikit. Mungkin sbb panas. Harini tunggu papa datang. Pesan kat papa tolong bawakkan air kelapa muda. InsyaAllah, Allah lah yang menyembuhkan. Dia yang mengadakan & Dia yang mentiadakan.

Friday, 28 August 2015

Apabila Kepala, Hati Kusut

Assalamualaikum...

Hii...

Pagi ni ambe nok gi breakfast luar. Kita oder 2 keping roti kosong, layan dgn teh tarik...pergggh!!!

Hahaha...ni baru cadangan dlm kepala hotak ni. Hurmm, lg brp ari nk gi IKN, Putrajaya. 3 minggu tu bohh...nak tinggal rmh dgn tok laki, kucing lg...Allahurabbi, dlm hati tgh gelisah mikir nak tinggalkan suami, kucing, & rmh. Mcm2x dugaan lain yg tiba. Meleleh air mata. Hati rasa sakit sgt. Bila mengadu dgn suami dgn kawan, lg laju air mata tp hati tetap x tenang juga!

Malam tu, mata x dpt lelap. Dah la bengkak mcm haper ntah. Xleh jd, aq bangkit. Wuduk. Mengadu dgn Allah. Bercerita dgn Allah. Sebelum2x ni pernah jgk aq buat tp perasaan dia lain sgt. Nak ckp pun aq rasa xde yg boleh aq contohkan.

Malam tu, hati yg sakit ni nk minta macam2x, nak cerita mcm2x. Tp bila smpai masa air mata je yg berderu turun. Mulut hanya mampu sebut "Allah, Allah, Allah", sambil teresak-esak. Tersedu-sedu. Tapi, Alhamdulillah. Terasa sejuk, tenang, damai yg aq sendiri x mampu nk ungkapkan macam mana. Yang pasti perasaan tu membuatkan aq rindu. Perasaan yg benar2x aq rindu. Tiada lg air mata sedih. Stop terus! Tidur aq pun lena.

Benarlah, Allah itu Maha Pengasih, Maha Penyayang. Sentiasa Ada. Terima kasih ya Allah, terima kasih. Alhamdulillah atas pengalaman rasa yg mula dirindui ini.

Sunday, 16 August 2015

Pandangan & Luahan Seorang Pesakit Kanser

Assalamualaikum...

Hii...

Alhamdulillah, Allah masih sudi meminjamkan aku nafas dan jasad ini. So, hari ni aku nak bercerita. Cerita dari seorang pesakit kanser untuk caretaker yg sedang menjaga pesakit kanser. Mungkin suami, isteri,anak2x, saudara mara, sahabat @ kenalan.

Cerita yg aq nk cerita ni bukanlah satu cerita riak, takbur, bangga kerana punya penjaga yg setia. Tapi, yg nak aq highlite kan di sini adalah BETAPA PENTINGNYA SOKONGAN MORAL & FIZIKAL YANG DIPERLUKAN OLEH SEORANG PESAKIT KANSER YANG DALAM PROSES MENERIMA RAWATAN.

Ini cerita aq ~ Apabila mendapat berita aq positif kanser. Terasa seperti terawangan. Mujur Allah jodohkan aq dgn suamiku yg bertindak sgt pantas. Menyentap aq pulang ke dunia realiti. (Strike 1!).

Apabila aq berada dlm keadaan panik, resah untuk mnjalani rawatan mastectomy sebelah kiri. Apakah perlu @ tidak melaluinya. Suamiku dgn tegas "Do it! Allah dh beri petunjuk, jalan ini yg mudah. So, do it!".
"Tp B, syg sedih. Syg dh x normal. Hubby mesti pelik tgk syg nanti".

Ini jawab suamiku,

"Masa kita kenal, masa kita kahwin bukan itu yg B tengok. Hubby kahwin dgn syg sbb diri syg. Hubby kawin dgn syg kerana Allah. Hubby sygkan syg kerana Allah". Sepanjang aq dlm proses pulih dr surgery, ketika aq berada dlm keadaan kecelaruan. Sokongannya, kata semangatnya, kesabarannya...sentiasa mengurai kecelaruan td. (Strike 2!).

Ketika aq berlawan dgn emosi semasa proses kimoterapi. Hilang selera makan, hilang perasaan seronok, kurang upaya untuk lakukan semua kerja rmh. Suamikulah yg memasak, mengemas rumah, mencuci, menyuapkan makan, memastikan tuala basah di kepala tidak kering, memeluk dan menyabarkan aq tika aq sabar menahan sakit, menyeka air mata yg kesakitan, menguruskan diri aq yg tidak terurus, memberikan kata semangat yg tak pernah jemu.

Apabila putus asa datang menjengah, suami pasti menghalangnya dgn kata semangat. Kata yang menyedarkan bahawa Allah Itu Ada.

"Hubby, syg sedih. Syg rasa syg dh putus asa". Sambil mata merenung siling. Nampak hanya bias cahaya dari lampu tidur.

"Syg tau tak, Allah tak suka hamba Dia berputus asa. Hubby x pernah berputus asa. Putus asa ni seperti kita putus harap dgn Allah. Syg dah tak  percaya dgn kuasa Allah?".
"Astaghfirullahalazim", terus aq peluk tangan suamiku. (Strike 3!)

Itu hanya beberapa keadaan di mana suamiku sebagai penjaga aq ketika aq dalam proses rawatan. Tak mampu untuk aq karangkan segala keadaan yg kami tempuhi di sini. Cuma apa yang ingin aq katakan,

"Pesakit kanser perlukan sokongan moral dan fizikal. Jika kamu adalah penjaga pesakit kanser, jangan sesekali tinggalkan mereka terkontang kanting melawan sendirian. Ya, Allah Itu Ada! Tetapi kamu adalah hadiah yang Allah kirim kan kpd mereka. Kasihi, sayangi dan layanilah mereka dgn sabar dan ihsan. Santunilah mereka kerana Allah. Kerana itu menzahirkan dan membuktikan kamu siapa sebenarnya kamu. Adakah hanya seorang manusia ataupun seorang insan. Jadilah seorang pencinta yg menyintai kerana Allah. Bukan hanya menyintai nafsu semata."

Percayalah ujian yg Allah berikan ini adalah untuk pesakit dan org sekelilingnya. Jika berjaya tempuh, cahaya dan manis pasti menunggu di hujungnya.





Friday, 14 August 2015

Dua Bulan Selepas Kimoterapi Yang Terakhir

Assalamualaikum...

Hii...

Ya Allah rupenyer lama benor x update blog. Bile cek rupenyer viewers pun ramai jugop yek..hehehe. Klw gini boleh ler koi jadi pemes ala retis (bluwekkkkkk)...hahaha... Usoh ler serius sgt mat nyerr..

Harini nak kabor, kesihatan aq setakat ni Alhamdulillah. Berat pun makin memberat (huhuhu), tp dlm seminggu ni aq perasan bile makan dh x boleh byk mcm biasa. Tp ok la sikit dlm proses mengawal berat badan. Baru boleh apply cara makan yg terbaik, "Makan bila lapar, Berhenti sebelum kenyang."

Tarikh untuk radioterapi pun dah dapat. 31/8 ni hari untuk aq bertapa dalam IKN Putrajaya selama hampir 1 bulan. Ni pun duk ulang alik Kuantan-KL utk proses ni semua. Huhuhu...belanja, jgn ditanya...sememangnya proses rawatan bila sakit ni mmg perlukan duit yg agak tebal. So, nasihatku kpd yg blom amik insurans sila la ambil dan make sure pakej yg korang beli tu cover utk semua penyakit. Sekurangnyer, dapat la guna utk tambah2x mase proses rawatan berlangsung. Tp yang pastinya, Tawakkal lah kepada ALLAH TUHAN SEKELIAN ALAM, itu yang terbaik.

Bila tarikh dating radioterapi ni makin hampir, hati pun makin gundah. Sbb memikirkan nak kena berjauhan dgn suami, dgn anak2x berbulus lg. Huhuhu...kesian suamiku...huhuhuhu...rindu la aq nanti...bukan xnak bg dia temankan aq kt sana. Suami aq pun ade keje dia, lgpun kt IKN nnti bukannye dia boleh temankan aq. Better dia duk je sini buat keje dia & boleh dia tengok2x kan mak dia. Aq kt sana nanti dah ada doctor & nurse yg boleh tengok kan. Lgpun Allah kan sentiasa ada dengan aq,...Alhamdulillah, InsyaAllah :)

Arghhh x sabar nak habis treatment!!!!


Friday, 12 June 2015

Result CT Scan: ke-2

Assalamualaikum...

Hii...

10/6 baru ni dating dgn doc pakar lagi. Hihihi...untuk bincang result CT Scan dan bincang tarikh untuk jumpa doc oncology di HKL. Tp,  perjumpaan tu masih juga x dpt tarikh yg sahih. Cumanya doc pesan, suruh datang je ke hospital (HTAA) pd 13/7 if hospital xde call dlm masa yg terdekat (in between).

Untuk result CT Scan yg dh dibuat pd 27/5 tempoh hari, result dia Alhamdulillah. Doc ckp result semua nmpak ok. Kebetulan, dlm seminggu lps aq pun dh buat x-ray paru2x secara x dirancang. Alhamdulillah, result tu pun clear. Alhamdulillah...sujud syukur pd Allah Yang Mencipta sekelian alam.

X-ray paru2x yang x sengaja buat tu, atas sbb pd 30/5 aritu aq demam, batuk & selsema. Agak teruk jgk. Even aq sebenarnya malas nk ke hospital. Ntah la, aq mmg dh x lalu nk ke spital. Bau spital pun dh rase mcm pening loya. Tp memandangkan suhu badan makin naik, muka dh makin merah, dgn batuk selsema makin teruk. Suami pakse aq bersiap ke spital walau dlm pkul 11 lebih malam. Cek in la skejap kt emergancy. Bila doc tau aq ni baru pas seminggu lebih kimo dan aq ni pesakit kanser terus on FBC. Tu yg ter x-ray tu. Drip air sebotol. Alhamdulillah, result FBC...platlet darah normal. Lps drip air sebotol, suhu badan dh stabil. Balik pukul 3.30 pagi. Doc bg tapau ubat batuk, selsema, panadol dgn ubat kumur....kohkohkoh. Harini, saat ni walau demam dah baik tp selsema dan batuk kadang2x ada lg. Tulah, benar kata doc. bila dh kimo antibodi badan akan turun. Jd aq kena make sure yg aq betul2x kena jaga kesihatan. Nk masuk panggung pun kena pakai mask huhuhu..dh la x selesa sbb kena pakai mask tambah lg x selesa dgn mata org yg pandang kita pelik.


Tuesday, 19 May 2015

Kimoterapi : 6th Cycle

Assalamualaikum..

Hii...

Alhamdulillah, last kimo!! On 18/5. Hahaha...happy sgt. Alhamdulillah, syukur sesangat2x. Biarpun, wktu sebelum last on hati, perasaan bercampur baur. Nak stop kimo, nk lari semua ada. Tp cepat2, istighfar, baca ayat Qursi, paksa tido....akhirnya, Alhamdulillah...muntah jgk, tp sikit aje. Blk terus tido, ntahlah rasa penat + letih sgt...

Harini dh hari ke-4. harini rasa tapak kaki mencucuk, kepala dr semlm panas (kain basah, tekap kepala~oii, sedap amat), lidah dh rase pijor...harap sgt kesan utk kimo last ni akan berkurangan dan terua hilang. sbb byk sgt yg aq nk siapkan, nk buat. so, xnk dh sakit2x, lembik2x...byk lg t/jwb yg blom setel.

p/s~ rase lega yg teramat bila kita dh berterus terang...hihi..

Tuesday, 12 May 2015

Komiterapi : 5th cycle

Assalamualaikum...
Hii..

Aq tau ramai yg tanye ttg 5th kimo. Huhuhu..walaupun dah berlalu 3 minggu lps...ntahlah, makin malas nk berblog. Tp rini ku rajinkan diri utk tulis ttg kimo ke-5.

Ok, kimo kali ni aq muntah (huhuhu mcm biasa la kan..asyik muntah je). kimo ke-4 ritu Alhamdulillah. Tp kali ni muntah plk dah...tp Alhamdulillah jgk la sbb sekali je.'Elok2x habis drip air, selamat muntah dlm plastik kuning..yerkh!! Huhuhu...kesian nurse sbb terpkse tgk aq muntah atas bed.

Selain muntah, tulang temulang berdenyut nyet2x...tp Alhamdulillah aq boleh lg bertahan. hilang deria rasa lidah. yg plng ngeri, lidah aq ni kat tepi2x dia mcm kecut dan mcm berbucu. Ala2x pentagon...kohkohkoh...sakit kepala, spt biasa jgk dada panas. serasa sempit je bila nk telan makan waima air pun.

So, apa aq buat? Xde buat ape pun. sabar je. makan buah. minum air sejuk. seminggu lps tu semua kembali normal...Alhamdulillah..

Sekian.

Monday, 20 April 2015

Kimoterpi: 4th cycle

Assalamualaikum....hiii...

Dah lama sangat x upload kan? Hihihi...agak busy lately.

Ok, on 1/4/15 hari tu, aq dh selamat habiskan kimo ke-4. Kali ni dah tukar ubat baru...nama dia Dicotexel (gitulah ejaanya klw x silap...kikiki). Alhamdulillah, regim baru ni xde la rase mual, muntah...cumanya kali ni, rase kebas lidah (xse rase), tulang dan sendi rase mencucuk2x (tp x la kuat mana), hujung jari pun terasa sikit kebas, kerap buang air besar+kecik & badan pun letih x daya sgt dlm seminggu tu. So, next kimo...mohon sangat dengan Allah, moga2x diringankan kesan kimo. Sbb kata org  (kata org yg dah lalui la kan..) regim kimo ni sifat dia mcm kumulatif. Mksudnya makan kimo, kesan dia makin kuat. Nauzubillah...semoga Allah permudahkan InsyaAllah...

Bagi yg baru @ tgh nk on kimo, tips aq...
1. Merayulah pada Allah
2. Banyakkan berzikir & mengaji. Klw x larat nk duduk, suami psgkan cd mengaji. Ikut baca. Alhamdulillah itulah supplement utk aq.
3. Byk minum air masak. Tp aq pun byk minum air masak+limau+madu. Ini utk detox, flush blk regim kimo dlm badan keluar cepat2x.
4. Byk makan bayam..(suami mmg buatkan sup bayam hari2 dlm seminggu aq melepek hihihi)
5. Byk makan buah. Buah yg selalu aq suh suami belikan, betik, tembikai, limau & pisang.
6. Lepas dlm 3, 4 ari...suami belikan air kelapa muda.

Ok itu saja kali ni...sampai jumpa lagi...
Insyallah...

Saturday, 14 March 2015

Kimoterapi: 3rd cycle

Assalamualaikum...

Hii...

Ok, on 11/3/15 aq kimo ke-3. Kali ni, Masyallah...aq betul2x x tahan dugaan Allah bg kali ni. Mmg klw x kerana ingat janji aq sebelum ni, mmg aq dah selamat say gud bye..

Siap je kimo, aq kene setelkan beberapa keping surat menyurat, cek jantung lg. Mgkin ini jgk penyumbang knp aq selamat termuntah 3 kali di daycare sementara duk menunggu lame sangat proses surat menyurat. Aunty yg sekali kimo dgn aq pun sama...selamat muntah...

Kepala pun pening2x, perut dah x tau nk ckp pe, takak pun, hidung, bau, rasa...dah start dah buat perangai...

Smpai rumah terus melepek dgn kain basah atas kepala. Berapa kali muntah pun kali ni aq dh x mampu nk kira dah. Yg pasti smpai dh kosong perut but still nk jgk muntah. Suami pakse jgk minum nestum~muntah. Roti~muntah. Minum milo~muntah. Nasi grg~muntah. Smpai tertidur lah citer dia. Suami aq pasangkan surah2x Al-Quran...Alhamdulillah...buat aq sedikit rilek dgn bantal busuk arwah mok (nenek sebelah mama) yg mmg dgn aq sejak aq ni student lg. Nilah yg bantu aq tertidur, dgn linangan air mata....kohkohkoh...mcm drama la sgt...smbil suami aq teman kt sebelah. tepuk2x, dodoi mcm bdk kecik sgt aq ni hah....(ngengade..kikikiki).

Esok, letih lesu xtau nk ckp. msh lg x berselera. Tp suami pakse jgk mkn...roti, milo, nestum...tp citer best..Alhamdulillah, aq dh x muntah...cuma alahan, xleh bau bende busuk @ wangi. Minyak cap kapak tu pun x boleh. mandi pun nasib la ari tu bos aq hadiahkan sabun serai. Alhamdulillah. Tq kakak yg gojes mojes. Klw x mmg la aq mandi x bersabun. Tiap kali masuk toilet mmg aq letak sabun tu kat hidung siap2x baru masuk toilet...hahaha....kelakor pun ada...

On 14/3 patutnya anniversary kiteorg....rupenya dh 5 tahun usia perkahwinan kami. Pahit, manis, masin tapi itulah yg buat kami matang...chewah...

Disebabkan xde celebration papepun kali ni...so, pg td aq nekad aq kena kuat. Aq xnk suami aq susah ati. Aq nk suami senyum. Aq bangun, aq nekad aq kena kuat. Habis sebungkus nasi lemak. licin. Suami aq senyum, bahagia...aq dgr suami aq ckp Alhamdulillah..itulah hadiah aq utk suami (berjaya habiskan nasi tanpa paksaan) dan senyuman dr suami aq tulah hadiah yg paling best utk aq jgk...Alhamdulillah..

Tuesday, 24 February 2015

Kimoterapi: 2nd cycle

Assalamualaikum...

Hii...

Dah lama x update blog, ngee...malas bertimpa2x...huhuhu...

18/2 - Kimo kali ke-2. Kesan kali ni sgtlah menduga kesabaran. Pagi, pkul 8.30 dh tercongok di day care, de salah fhm sikit lepas zohor baru start kimo.

Balik kimo kepala, perut, badan dah xtau nk citer mcm ne. Tp yg pasti kali ni 3 kali das aq muntah dgn byk. Muntah yg sikit2x tu hurmm...aq pun dh x ingt. Lembik, nangis ntahlah...sampai satu tahap aq ckp dgn suami aq dh x nk buay kimo. Tp sempat lg aq smbung ayat suh dia ingat blk pesan aq mase memula dulu (hubby, klw one day syg ckp syg nk stop kimo hubby kena jgk pkse syg habiskan kimo...wahahaha...) ternyata suami aq ingt lg pesan aq...tuhhh...kikiki...

Semua yg masuk mulut, dengan selamatnya keluar blk. air pun same. smpai tahap aq rase lapar yg teramat sgt. smpai aq nangis ckp dgn suami aq lapar...suami aq buatkan mcm2x..tp xleh nk telan. pkse jgk sesudu kemudian baring. melepek je kejenye..huhuhu...try makan buah pun gitu jgk ending dia.

Tp itu hanya 3, 4 hari je...hari seterusnya dh boleh start mkan mcm biasa tp x la byk mane. Tp itupun dah Alhamdulillah sgt. Ni dah masuk minggu kedua selepas kimo ke2 ni...byk plk aq makan. kikiki...Simpan tenaga utk kimo ke-3. Aq makan apa yg aq teringin makan. Sbb aq x tau lg next kimo macam mane plk rupenye. Harap sgtlah xde seteruk minggu lps.

Mungkin mind set aq ni, badan bau ubat, masuk toilet bau ubat. mane pegi pun bau ubat. Alhamdulillah, hari ni dh ok...byk sgt. kurang dh mual bau ubat yg meloyakan. Alhamdulillah.

Insyallah, Allah permudahkan segala urusan kita dunia akhirat. Insyallah..Insyallah...Insyallah..amiinn..

Monday, 9 February 2015

Hari Kematian

Assalamualaikum...

Hii...

Hari ni JJ mati. Lps zohor.

Pg td aq bg JJ lepak luar, kt dapur. JJ dah tenat sgt. Dah bg ubat, vitamin. Hurm..sedih sgt bila tgk dia x larat gitu. Aq ckp kat JJ, "JJ, klw JJ nk pergi. Pergilah. Mama dh redha. Mama dgn papa syg JJ. Maafkan segala salah silap dosa mama dgn papa pd JJ". JJ tgk je, then dia miow. Aq lenyek ayam rebus separuh masak. Letak dekat mulut dia. Tp dia tgk je. Then dia melepek kepala atas karpet kaki. Nafas dia ok lg sbb tgk badan dia bernafas ok je. Ya Allah sedih sgt. Fluffy plk tgk je ke JJ.

Lepas zohor, aq turun nk masak. Tgk JJ dah terbarimg mengiring. Aq panggil nama dia. X jwb. Aq gerak2xkan dia, tp x bergerak. Aq tgk badan dia kot2x de pergerakan nafas lg. Aq usap bulu dia. Sejuk. Aq usap lg. Badan dia dh mengeras. Terus jerit panggil suami. Kesian, Fluffy. Dia duduk dan senyap je tengok suami aq uruskan JJ. Mata dia sayu. Bila aq panggil dia dia toleh tgk aq. Allahuakbar.

Dan harini jgk waktu mandi, rambut aq luruh boleh tahan. secekak. Rambut kt bantal pun boleh tahan byk.

Hurm...aq x takut mati. Tp aq takut jika kematian aq x diterima Allah. Aq takut jika Allah melemparkan aq ke dalam neraka. Aq takut azab kubur. Aq takut azab padang Mahsyar. Aq takut buat dosa dgn org sbb aq risau jika diorg x maafkan aq di dunia, diorg akan amik pahala aq di akhirat kelak. Nanti pahala aq makin berkurang sedangkan dosa aq xtau setimbun mana. Itu yg aq takutkan.

Sunday, 8 February 2015

Makanan - Dulu Dan Lening

Assalamualaikum..

Hii...

Huhu...saat aq tulis nih, aq tgh menahan ketidselesaan di dada dan tekak. Huhuhu..panas/pedih/pedas pd dada & tekak. Puncanyer ~ makanan pedas!!

Hohoho...huhuhu...mlm semlm, dinner...aq makan byk sgt sos blackpepper. yg tu x ok lg, pg td aq makan nasi dagang~ kuahyg agak pedas. Tgh ari td, aq colek sikit sambal ikan bilis suami aq. Result dia~ skrg rase sgt la x selesa.

Lps aq kimo ni, nmpk sgt jauh nyer aq dgn kepedasan. Klw dulu aq kuat pedas. setakat cili padi/ cili potong xde hal. Insyallah, itulah pun pembuka selera. skrg ni, lada besar yg hijau tu pun aq dh rase pedas sgt2x. Tu x pe lg, sambal nasi lemak yg mak mentua aq boleh makan sbb x pedas (mentua aq x tahan pedas)...bg aq plk, bila makan. Smbal tu aq rase sgt pedas smpai berair mate dgn hingus.

Sos blackpepper pun x tahan dah skrg. Tu la, bila Allah tarik blk pinjaman yg Dia bg pinjam, sekelip mata je...

Skrg ni terpksela biasakan diri mkan makan yg mmg x pedas. Kunyah makanan pun kene lame. Kene kurang makanan berlemak dan bergoreng. Coklat dan kafein pun kene kurangkan. Ni semua aq tanyer encik gugel. kikikiki...

Skrg ni tgh menahan smbil minum air suam sikit2x...huhuhu..harapnyer boleh la kurangkan ketidak selesaan nih.. Insyallah....Insyallah..Insyallah...

Monday, 2 February 2015

Penjagaan Mulut Semasa Kimoterapi

Assalamualaikum....

Hii...

Kalau ikutkan, hari ni dah cukup seminggu aq lalui 1st kimoterapi. Dlm seminggu ni, badan aq mengalami beberapa perubahan yang tidaklah terlalu drastik. Tapi, yang obvious nampak, pada kulit muka dan mulut. Parut2x lama pada kulit wajah aq nmpk sesangattttlaaahhhh jelasss. Selain nmpak kusam dan kering...huhuhu...

Tapi, entri kali ni nak citer pasal mulut. Klw kite tanye incik gugel kan...de byk sgt blog dan citer yg sebut lebih kurang mcm ni, "disyorkan berjumpa dgn dentist jika ada masalah gigi dan gusi sebelum menjalani rawatan kimoterapi". Alhamdulillah, kedua2x gigi bongsu aq part atas 'selamat' dicabut sebelum aq tau  yg aq ade cancer lg. Tp, tu tidaklah menjaminkan aq xkan ade masalah gigi dan gusi kan?

Hari ni, pagi ni...hurmm..aq perasan de luka/ulser pada gusi bekas gigi bongsu. pedih jgk. bila part nk mengunyah. Gigi pulak, rase mcm baru je gosok tp rase dh bertempek taik gigi kat gigi...hahahaha...xkan la nk gosok 24 jam kot? Uish..nk gosok pun kene pelan2x..sakit kot klw tertonyoh part luka tuh.. No no no no....(sambil geleng2x kepala, jari telunjuk kiri kanan...kikikiki).

So, apa aq buat? gosok gigi mcm biasa. 2 kali sehari. Bila rase x selesa aq kumur je dgn air garam. Setengah gelas air, aq tambah sesudu besar garam. Aq guna garam bukit. Garam lain boleh kot. Hurm..walau agak pedih tp kesan selapas berkumur dan bilas dgn air paip...Walllaaa!! Rase bersih. Hahahaha... Alhamdulillah..

Mesti korang tanye knp x guna pengumur mulut yg jual berlambak kat kedai. Sebenarnye aq x berani nk guna, sbb rase dia tajam sangat. karang makin luka camno? Tp terpulang la pd sendiri, Tp sebaiknya sila berjumpa dentis yg berkelayakkan untuk mendapatkan khidmat nasihat yang lebih tepat. Sekian...kikiki...

Senyumm....

Friday, 30 January 2015

Kimoterapi: 1st Cycle

Assalamualaikum....

Hii...

Hurm...kali ni nk tulis entri kali ni mmg perlukan kekuatan mental...hahahaha..

Sbb nk citer how i face on my 1st cycle of kimo. Nk mengingatkan tu membuatkan aq rase kembang tekak, bergelodak perut, migrain kepale hotakkk..kohkohkoh...

Tp utk mengelakkan aq kembang tekak, loya dan mual aq mmg x attach pic kat entri kali ni.  Insyallah, bila mental aq dh fit then i'll attach later.

Aq punye ubat namenyer FEC. Aq dgr doc sebut bendalah tu regim. Macam bunyi regiman askar pulak..hehehe..
Ada 3 jenis ubat. Sebelum ubat pertama di drip into my vein, doc drip dgn air dulu. Then baru ubat yg 1st. Ubat tu warna oren. yg lain warna putih transparent. Air akan di drip utk flushing yakni berselang seli dgn ubat kimo td.

Habis je botol terakhir (air), kepala pening, perut bergelodak, mual, loya dan badan berpeluh smpai ke kaki. Aq pun mcm tingtong...serba x kena. duduk, berdiri, baring, nk tido pun x boleh..hurghh...

Geram dan sakit ati, Allah je la yg tau. Tp mulut, hati, otak...Ingat Allah! Ingat Allah! Ya Allah, berikan aq kesabaran, ketabahan, kekuatan. Lebih sejam gitu, Aq Muntah Dengan Banyaknye! Alhamdulillah. Arghh rase lega. Tp perut mmg kosong sbb x lepas dr tu aq lapar sgt. De epal sebiji, air susu sekotak. Aq belasah je. Tdo jap x sampai 2 jam...aishhh dia buat lagi..then, muntah lg. Kosong lagi perut. Then lapar lagi. Tp dh x lalu nk makan apa, nk minum apa. Air masak dgn air zam zam la buat alas perut. Alhamdulillah. Tu yg last muntah. Skrg ni, walau dah 3 hari berlalu tp mulut dan perut belum mampu nk telan nasi putih. Mlm semlm  pun pkse makan nasi lemak bersulam air. Kesian suami, buatkan mashroom soup yg mmg feberet aq pun aq xleh nk telan byk. Ni aq baru lps makan mee hoon grg.

Skrg aq dh tau camne nk overcome semua ni. Aq kena makan sebelum aq lapar. Dan aq kena makan sikit2x tp acap. xleh pakse.

Dr pengalaman ni semua, aq akan bekalkan perkara berikut utk next cycle:-

1. minyak angin
2. buah limau/ masam
3. kueh/makanan.
4. kain towel (utk dibasahkan dan tekap kat muke)
5. Air masak
6. Air limau/ masam

Mcm mane loya dan mual sekalipun kena makan utk bg energy to fight the drugs. Seriously, klw x kental semangat mmg x sanggup nk teruskan. Tp bg aq, berputus asa itu adalah teruk kot. Klw aq tersungkur semasa fight then aq rase itu lebih berbaloi. Insyallah. So, aq mendoakan semua yg di luar sana yg tgh @ akan menjalani kimoterapi agar kentalkan mental, kentalkan semnagt dan mohonlah kepada pencipta kita. Ya Allah, berikan dan pinjamkan kepada hambaMU ini kekuatan, ketabahan dan kesabaran dalam menempuhi setiap dugaan dan ujianMU Ya Allah, Ya Rabb.


Wednesday, 21 January 2015

Result CT Scan

Assalamualaikum...

Hii...

Dlm pukul 10 lebih pg td hospital call. Katanya, biji yg sebelah kanan yg asalnya di diagnos bukan kanser makin membesar since last checkup. Doctor mintak aq ke hospital ptg td jgk utk cek lg sekali dgn ultrasound dan ambil sample.

Smpai hospital ptg td, aq tanye doc. ttg result CT Scan. Adakah kanser ada merebak mane2x bahagian. Alhamdulillah. Kata doc x. Tp pasal biji td tu jela. Ambik sample td lain drp amik smple sebelum2x ni. Ya Allah, sakit sbb xde ubat bius. Mmg jarum kali ni kecik, tp sakit sgt. aq xtau la sakit tu sbb aq x bersedia @pun sakit tu dsbbkan aq dh x daya nk hadap ni semua. Yang pasti buat pertama kalinya aq menangis depan doctor. Menangis teresak. Sebelum ni depan doc, plng terukkan pun meleleh aje. Kali ni mcm air terjun. Ya Allah...

Mmglah kali ni amik sample xde smpai berdarah tp sakit ngilu pedih nyeri still la rase sgt2x..

Aq ckp dgn suami mase kt hospital.

"Hubby, syg rase mcm xde rase ape2x dh. Mcm dh xde perasaan. Dah x reti nk ckp apa."

"Hubby pun. Hubby mcm dh lali bila Allah asyik bagi kita ujian satu persatu. Habis satu, dtg lagi satu. Hubby pun xtau dh nk ckp mende. Kita hadap je lah sama2x. As long we r together, we will be fine. Insyallah. I luv u and only u. Becoz u  r my wife, and my the only wife."

My reaction? Nothing! Pandang lantai, terkelip-kelip...


Tuesday, 20 January 2015

Dosa Si Orang Tua

Aku adalah...
Pemerhati,
Pelaku,
Pelakon,
Pendosa.

Oii...!
Sekecil merangkak,
Bertatih kenal pentas,
Mendongak memanjat gunung,
Berporeng selut, berparut tepung.

Hai si tua!?
Kasihan tuh anak kecil!
Ditempias debu hal dunia,
Ditampar, digegar, dirobek, disegalanya...
Oleh hal dunia si nyanyuk tua,
Tak pernah habis,
Dan bilakah akan habis?

Cepat hilangkan nyanyukmu,
Agar kau dan aku cepatnya waras,
Pentas ini sudah tua,
Tunggu masa kan berakhir...!
Tunggu masa kan berakhir...!

Saturday, 17 January 2015

Persediaan Untuk Kimo...ngeee....

Assalamualaikum...

Hii..

Ramai kawan yang tanye, dah start kimo blom? Huhuhu...jawapannyer: belum...
Dating dgn onkologi on 26/1. Lepas tu barulah agaknyer jadual kimo aq on. So, nie list persediaan aq untuk kimo:


  1. Eksesais tangan kanan - Untuk bagi urat tangan katang!! Hahaha..sebenarnya untuk mudah nurse cari and cucuk drip. Karang try and error byk kali kang...nangis pilu pulop...
  2. Kemas bilik - make sure aq x serabut mate...hohohoho...
  3. Air Purifier - Kasi udara bersih (kohkohkoh...aq try je. Sbb bile kimo ni kan org kate antibodi lemah. Aq pulak bela kucing. Kawasan rumah berhabuk. So, ni langkah berjaga-jaga. Tawakkalillahita'ala. Yelah, Allah jua yg Maha Berkuasa. Kita usaha.)
Selain dr 3 perkara di atas, aq buat la rutin yg biasa. Menyediakan fizikal dan mental bersedia untuk kimo. Tp 2, 3 ari ni aq makan je apa yg aq nk makan. Tp supplement still on mcm biasa. 


Ha, ni aq nk cerita psl yg no. 3,...,
Tadddaaaaa!!!
Hahahaha....Fluffy kah?? Fluffy kah di antara persedian utk kimo??? Kihkihkih...Fluffy tu ye jgk di antara persediaan kimo...sbb tu rawatan utk emosi...hihihi...

Sebenarnya aq nk tunjuk bende ni,


taddddaaa lagi sekali!!!

Ni lah bende aq nk tunjuk. Ikut kpd encik gugel, bende di atas ni berfungsi untuk menghasilkan udara yg bersih. Mcm penapis udara. Kata salesman yg jual la kan, bende yg aq beli ni menghasilkan ion +ve & -ve. Selain drp dpt tapis hama dan habuk2x yg kecik2x yg mata kasar x nmpak. Knp aq beli ni? Sbb nyer seperti yg aq dh citer kt atas.

Berfungsi ke? Setakat kami suami isteri guna beberapa hari ni, Alhamdulillah. Tidur pun lena x rase mcm berkuap habuk. FYI, rumah aq ni dlm kawasan perumahan yg tgh galak membangun. Dgn kawasan yg galak jgk org korek tanah, tambun tanah. Kalau sapu harini. Esok dah rasa tapak kaki berhabuk balik. Lg pula rmh aq de kucing. So, nk x nk mmg kena beli. Tp papepun, wajib set dlm kepala hotak. Kita berusaha, Allah Yang Berkuasa atas yg Dia kehendaki. So, ni di antara langkah persediaan aq.

Mesti ada yg tanye berapa ringgit kannnnn???? Hihihi, aq nk beli ni pun aq survey ke 3 buah kedai letrik. Yg ke 4, baru aq beli. Kedai 1st aq beli, rege mark up smpai seribu lebih. Sejibik mcm model kt atas nih. Fuhhhh, out of my budget!! Budget aq nk beli ni pun mesti tak lebih RM700 beb! So, cancel!!

Kedai 2, model same. Rege RM699, ok lah. Tp salesman yg jual tu mcm x cekap. Maksudnya, bila aq tanye x leh nk jwb. Pe ke hei aok nk jual brg tp xtau pasal brg! Tp kesian jgk dia ni, mgkin org jarang beli bende ni kot. So, aq ckp kat dia kitaorg gi tgk kt kedai lain dulu.

Kedai 3, model same. Rege RM699 jgk. Tp mmg agak terkilan dgn kedai yg femes amos terkenal seantero Malaysia. Sbb nye, aq dgn suami berdiri kat situ lbh kurang 4 ke 5 minit. Nak tanya psl brg. Dan de salesman kt blkg kitaorg buat dek sambil tgk komputer. Nk kate masukkan data, takpun. Dia tgk kiteorg tp cepat2x pandang komputer. Sampailah suami aq terpakse panggil sorg salegirl. Dah la tu, salesgirl tu pun x tau psl bende ni. Mcmne awk jd jurujual brg tp awk x tau pebende brg yg awak jual. Alasannya sgt mudah, "Ni brg baru, jd x berapa nak tau sgt!". Aik baru ke? Setahu aq bende ni byk taun kot glamer kat Malaysia? Cuma org suke x suke je pakai. Klw x caya, try pegi kedai letrik yg bukan sefemes kedai aq pegi ni. Insyallah, diorg ada. Klw xde pun, mesti ada katalog utk diorg order brg. Alasan x masuk akal. Aq x amik mase lame, terus aq ckp, "Terima kasih, sy pergi survey kedai depan dululah. Nanti pape hal sy dtg blk".

Kedai 4. Kedai ni suami aq ckp dah ada mase dia kecik2x lagi. Mak selalu beli barang kat situ dr dulu. Dr mendiang bapa tokey ni hidup lg. Bila kita org masuk, je kedai terus staff dia (mgkin anak tokey skrg) greeting kita org. Bila ckp nk bende ni. Dia tanya nk jenama apa. Bentuk macam mana? Aq terus ckp,"sy nk yg elok tapi murah". So, model yg kt atas ni la hasilnya. Setiap soalan aq tanye, suami tanya, Alhamdulillah dia jawab elok. Aq pun puas ati. Plus, bila kami bayar cash dpt lg diskaun utk model seperti sebelum ni. Byk jgk diskaun dia bg. Alhamdulillah. Ni rezeki Allah utk kami. Kedai2x sebelum ni kami tanye,"klw cash xde diskaun?" Jwbnye..."xde!"....Tp, x la kisah pasal diskaun tu sbb masih dlm budget kami. Tp attitude tu, attitude tu...yg x berapa berkenan.

Tolonglah wahai manusia. Jgn pandang org sebelah mata. Jgn sombong dan bongkak. Aq dulu pun pernah keje jd salesgirl, minah kilang, receptionist. Jumpa pelbagai lapisan dan jenis manusia. Korang ingat, org yg pakai track suit, selipar jepun, naik bas...org tu sengkek ke? Org tu miskin ke? Korang mane tau kt rumah dia de Ferrari sebijik!! Korang ingat pakai seluar pendek, selipar kepeh-kepeh, t-shirt lusuh x layak beli kete ke? Korang mane tau dalam poket dia de berkepuk duit untuk buat down payment kete!!

Tp aq ngan suami mmg selekeh, pakai selipar jepun, baju lusuh...dan mmg sengkek pun! Hahaha...walau kami x kaye harta, x kaya duit...tp kami kaya dgn senyumannnnnn...hahahahaha....senyum....!!!


Monday, 12 January 2015

CT Scan

Assalamualaikum...

Hii..

Hari ni ke hospital buat CT Scan. Alhamdulillah, pengalaman baru, rase yg baru, perasaan yg baru.

Yg kita tgk kat filem, drama. Selalu org baring je kt dlm tu pastu bende tu bergerak masuk. Tu semua propa je. Hahahaha...yela, xkan la diorg nk tunjuk detailkan? Documantary, yes. Mungkin detail.

Reality? Lepas salin baju, nurse bg minum air sebyk 2 gelas. Rase dia? Ok la dr rase air belalai gajah dan air brocolli. Wohoho. Aq tnye air tu air apa dan utk apa. De sorg doc kat situ dia tanye,

"Kenapa? X sedap yek?"
"Eh sedap, Alhamdulillah. Sedap la dr air ubat yg seblum ni yg kna minum. Cuma nk tau the function of it. Just curious." Tetiba koya cakap omputih. Grammer pronounce pun xtau betul ke tidok. Lantak la...

Bila doc blah, baru nurse bg tau. Sorry to say la kan. Aq xtau la org kt luar sane yg selalu kondem psl nurse. Setakat rezeki yang Allah bg kat aq, nurse yg layan aq setakat ni mmg tip top. Alhamdulillah. Dan sememangnya Allah sgt mempermudahkan urusan aq suami isteri.

Ok, back to my story. Air yg aq minum fungsinya adalah utk clearkan filem bile aq lalu kt dlm lorong CT Scan tu. Lps lbh kurang 2 jam nurse pnggil masuk bilik. Baring atas meja dia tu. Make sure xde semua magnet, mas, aksesori, besi. Kemudian jarum drip yg kena cucuk kt tangan (mase minum air td dia pasangkan) fungsi dia nk masukkan liquid kat situ. Tp name, jenis dan fungsi x tau. Belum lg habis kat situ, nurae masukkan tiub kat buntut. Padanlah, aq di suruh berpuasa. Klw x puasa maunyer tercirit kat situ. karang biru hijau muka. So, anda semua kat luar sana ikutlah nasihat nurse dan doctor...hihihi..

Ok, ready nk masuk terowong. Tangan angkat ke atas kepala supaya bila scan, filem akan clear. Insyallah. Dengar je arahan  dr doctor melalui mesin. Ikut je apa yg doc suruh buat. Insyallah semuanya akan mudah. Mase proses masuk terowong tu akan rase liquid  yg di dripping mengalir dlm badan. Dr leher sampai ke kemaluan rasenye..huhuhu...then, after second later start rase panas kat dalam badan (bahagian yg rase liquid tu mengalir). Mase tu rase risau sgt if panas tu makin berbahang. Terus berzikir dlm ati, mintak dgn Allah. Berserah pd Allah. Mujur la semua proses tu sekejap je. Aq agak2x just 15 ke 20 minit kot. Bila nurse ckp,

"Ok, dah siap". Aq terus, "Alhamdulillah". Tersengih...

Mase nk turun dr meja dia tu, nurse tanye, "Rase pening x?". "Alhamdulillah, tak." Sungguh, hari ni bibit2x perkenalan dan rase ttg kimo dah boleh rase walaupun sekejap...kikikiki...Ya Allah, Insyallah Allah permudahkan urusan kimo.

Tukar baju, terus gi makan. Lapor wokk!! Hihihi...then ke SOPD, buat temujanji dgn onkologi & doc pakar. Nurse bg sambung MC. Setel. Alhamdulillah ya Allah...kerana permudahkan segala urusan hambaMU yg tiada daya. Alhamdulillah....

Senyum...

Sumber: Internet Image (rupe mesin, ginilah lebih kurang)

Wednesday, 7 January 2015

Simpton Breast Cancer

Assalamualaikum...

Hii..

Mlm ni aq nak bercerita ttg simpton breast cancer yg aq alami. Klw mengikut kajian klinikal, anda semua boleh google sendiri.

Sebelum aq terangkan simpton yg berlaku terhadap aq, aq nk sgt cerita tentang pengalaman patient yg lain semase aq admitted aritu.

1st day admitted, aq kenal dgn aunty A dan makcik B.

Aunty katanya dh hampir 6 ke 7 tahun cancer survivor.mase dia admitted aritu pun sbb mase scan regularly doc nmpk something yg x elok dlm perut aunty. Tp pd hari yg same aq admitted petang tu jgk aunty A dh blk pun. Alhamdulillah, bila further checkup xde yg merisaukan. Sempat jgk aq tanya pd aunty mcm mane aunty deteact. Dia ckp mase mandi mmg dia perasan ada biji keras dlm breast dia. tp dia xde la fikir mcm2x. so, satu hari dia mandi mase sabun. dia gosok la pd kawasan tu mungkin la kot gosok sental daki gitu. tiba2x keluar cecair memancut mcm nanah dr puting. Dia panik tp dia tekan jugak sampai habis. aunty ckp lame jgk nanah tu nk hbis picit. Habis je picit terus pergi klinik checkup. Doc ckp positif cancer. So, aunty tu operate clearence kedua2x belah.

Makcik B plk, dia admitted hari yg sama dgn aq cumanya awal sejam dua dr aq. Aq pun tnye soklan yg sama. dia ckp, breast  dia xde ape perubahan. xde sakit, xde bengkak, xde puting terperosok masuk, xde discharged dr breast. semua normal. Makcik keje sbg tukang sapu kat sekolah. sambil2x ambik upah cuci pinggan kat kantin sekolah. belikat makcik sakit. lenguh sentiasa. so, dia anggap yg dsia letih, penat buat keje. Dia pergi mengurut. x jd apa jgk. ambik ubat klinik, spital pun x jd jgk. Last2x bila buat mamogram, ambik sample. result, positif cancer. Bila aq kenangkan mkcik tu, rase kesian sgt. nmpk pd air muka dia yg dia xnk buat operation. tp mgkin dah xde cara dia operate jgk. Makcik tu pun dh berubat kg mcm2x tp x sembuh jgk. tu agaknya dia dtg spital. lg satu, aq terfikirkan mcm mane dia tanggung kos. Tp aq bersangka baik je, mgkin mkcik tu byk rete. hehehe...Insyallah, Allah permudahkan urusan mereka.

Ok, skrg aq cite ttg aq pulak. Berikut adalah simpton bg aq:-

1. Ada lump (benjol) pd atas breast.
2. Breast panas.
3. Rase gatal pd permukaan kulit dan dlm breast.
4. Nipple dh mcm masuk ke dlm.

Pd asalnya 1st time aq gi jumpa doc, hanya perkara 1 shj yg terlibat. Perkara 2 hingga 4 berlaku bila perjumpaan dgn doc kali ke-2 iaitu hampir sebulan kemudian. Jd, sgtlah aq ecadangkan apabila perasan je ade kelainan teruslah rujuk pd doc. Dan aq nasihatkan jgn sesekali mengurut pada bahagian tersebut. sbb klw confirm cancer, bila kita urut jika kat dlm tu bernanah. bende tu boleh pecah dan merebak. mcm kisah aunty A.

Yup, aq xlah menidakkan alternatif way. tp kena ingat lain org lain badan, lain penerimaan, lain keserasian. sebaiknya refer doc dulu. dptkan confirmation. lps tu klw nk buat apa cara sekalipun buatlah. Tp sila sematkan dlm hati, dlm pemikiran. Setiap penyakit ada ubatnya. Dan yang menyembuhkan adalah Allah Ta'ala satu-satunya. Bukan makhluk yg Dia jdikan. Jika kita telah berusaha tetapi jika ketentuan kita masih sakit dan tidak juga sembuh itu adalah ketentuan Allah. Adalah sebab musabab. Tp apa2x pun kena juga kita bersyukur, sabar dan redha sbb kita adalah insan spesel, insan yg terpilih utk menerima ujian ini. We r special!! Mesti kat hujung nanti ada manis utk kita. So, guys don't be sad. Senyum, sabar dan terus melangkah ke depan. Mohon pd Allah diberikan kesihatan dan perkara yang terbaik di dunia dan akhirat. Insyallah.

Dan lg satu nak sgt aq ingtkan pd pembaca di luar, sila hormati dan jaga sensitiviti pesakit kanser. Korang pun tau, kanser adalah salah satu penyakit yg merbahaya yang mungkin mengancam nyawa (walaupun pd aq mcm perkara biasa dah pun). Cuba bayangkan klw anda yg sakit kanser, dh la kepala otak byk mikir mcm2x. Korang dtg pulak ckp yg bukan2x. Ni bukan masenya nk berjual brg, brg ni bagus brg tu bagus, lps tu promote org tu org ni,nk agungkan org tu terer x terer berubat. YES, aq tau anda semua niat nk menolong tetapi jgn memaksa boleh? Ya Allah, niat anda tidak menghalalkan cara, tau! Bila anda memaksa org yg mcm kami ni dan buat perangai mcm gitu. Anda perasan x anda tanpa perasan telah hilangkan perkataan "Allah itu Maha Mengadakan dan Mentiadakan ". Tp, nmpk barang yg anda jual dan org yg anda usulkan tu plk yg menyembuhkan penyakit. Astaghfirullahalazim!! Walau aq nampak ganas, asyik huha, layan wayang, layan karaoke, nmpk mcm kurang bertamadun tapi suami aq selalu pesan "letak Allah di hadapan. Yang paling hadapan dlm setiap tindakan!! Tp jika aq melampaui batas, aq sendiri yg terima balasan Allah." Tu pesan suami aq sentiasa. Jd please! Jika anda rase anda yg terbagus, celiklah mata hati. Belajarlah yg ada lagi makhluk yg bernama manusia yg lbh bagus. Tp yg nyata xdpt sangkal Allah lah yg Maha segala-galanya. Sekian.


Sumber: Internet (Senyummm....!!)

Tuesday, 6 January 2015

Dah Hampir Sebulan Rupanya

Assalamualaikum...

Hii...

Hurrmm...semenjak bercuti ni hari2x layan internet. google itu ini. Pejam celik, celik dan pejam...rupenye hampir sebulan dah  payudara sebelah kiri aq ni pulang pada yg Maha Pencipta. Alhamdulillah. X sedar pun, cepat betul mase berlalu. Harini dah 7/1. Aq operate aritu on 11/12.

Luka operate pun makin baik. Alhamdulillah. Aq pun dah hampir seminggu kot dah masuk dapur. Sebelum masuk dapur, aq buat keje yg ringan2x dulu. Bersihkan kucing, mop lantai, basuh baju, sidai baju (tp angkat baju encik suami ler hehehe). Tu pun suami x bg. hurghh! Tp bila x bg aq gi basuh toilet. hah, mane nak? So, dia bg je la. Toilet dia yg cuci. kikiki...

sehari dua lepas aq buat semua tu, baru suami aq bg masuk dapur. so, bila 1st time masak utk lunch tu termengah jgk. tp semangat mesti kuat. berlakon kuat mesti power. kohkohkoh...masuk ari ke-3 masuk dapur Alhamdulillah stamina dh stable. Walaupun lps hbis masak tu rase mcm berlari satu pusingan padang bola sepak. Tp satu je yg aq x gemar, aq ni pelupa! td masak ikan singgang aq lupa masukkan  asam keping. Buat breakfast roti bakar utk suami aq, aq lupa kaedah yg aq selalu buat (feberet suami). Ngapelah! Aq xleh nk concentrate.. Mcm budak kecik!

Ya Allah, jika ini ujian yang seterusnya Engkau tabahkanlah, redhakanlah diri ini untuk menerima dan menempuhinya, Ya Rabb. Sesungguhnya hambaMu ini menginginkan syurgaMu. Walau atas dunia ni hambaMu ini merangkak tersembam bumi, hambuMu ini rela asalkan di sana nanti Engkau sudi menerimaku di syurgaMu. Insyallah, amin.

Saturday, 3 January 2015

Hurgh..Hari Yang Penuh Emosi!!

Assalamualaikum...

Hii...

Harini keluar dgn fmly mentua. Lunch luar. So, aq makan nasi ayam hainan. X pantang? Utk hari ni aq mmg x pantang. Dah tu kedai makan tu xde makanan yg aq selalu makan. semua daging, ayam, seafood. So, nak x nak...aq makan je.

Pg ni sebelum keluar rmh, Jinggo buat hal. Pancut di langsir depan. Arghhh!!! Marah betul aq. Klw ikutkan ati mmg aq hempuk kepala si Jinggo. Tp aq syg+x smpai ati. So, dinding bilik air dgn cage diorg jd mangse amukkan puaka aq. Betullah, bila kene rasuk dek syaitan iblis ni kita pun x sedar. Tapak tangan aq bengkak dan bedarah. Sbb kna pintu cage dgn aq belasah dinding bilik air. Aq dh lupa part operation. Dh ilang amukkan baru rase sakit. Hurgggg!!!

Dah la tu, smpaikan suami aq pun jd mangsa amukkan aq. Kesian suami aq. Nsib baiklah suami aq tahan je...huhuhu...aq rase pun yg aq mengamuk ni sekali dgn semua emosi yg aq thn sebelum ni. Jd hari ni semua keluar. Bila dah sedor aq mengucap byk2x...teringat yg penyakit aq. Aq xnk bg peluang je syaitan, iblis, jin berumah tangga dlm badan aq blk. Nauzubillah. Terus buat zikir nafas, bagi cuci dalam. Ya Allah, ampunkan aq, ampunkan aq, ampunkan aq yg lalai. Ampunkan dosa2x hambaMu ini....ya Allah..


Sumber: Internet

(Huhuhu...walau aq marah tp bile tengok budak2x bulus ni hilang marah...diorglah salah satu rezeki Allah berikan untuk aq hepiiii bila x berapa nak hepi :) )

Thursday, 1 January 2015

Dalam Nie Ada Gambo, wok!

Assalamualaikum..

Hii...

Dah lama sangat x upload blog. Ntah la..perasaan berbaur. Ada satu lagi entri yg dh bertaip tp blom publish sbb x siap. Hari ni mood ada sikit best. Alhamdulillah. Td sahabat aq yg terlibat dengan banjir di Kelantan de berkhabar. Alhamdulillah, katanya mereka sihat2x. Duk bersembang, duk bercerita. Semangat aq yg sebenarnya 2,3 menjak ni x berapa nak berseri...pagi ni, Alhamdulillah mekar balik. Berseri balik. Tambah lg dgn khabar sahabat aq ni sorang. Allah bagi dia dugaan kesihatan, dugaan banjir lg. Tp dia boleh je tempuh. Takkan aq nie just dugaan kesihatan setakat ni aq x leh tempuh, ye dop!? So, hari ni aq akan start blk control makan dan sedaya uapaya untuk makan secara sihat...Insyallah!! Di entri kali ni jgk aq bersemangat waja tau nak share pic yg berkaitan. Semoga apa yang aq share, apa yang aq tulis ni akan memberikan kebaikkan kepada kita semua dunia dan akhirat. Insyallah.


Ada dua tiub dan 2 balang yang attach dgn part operate. Untuk buang saki baki darah dan air bisa pada operation part.
                                                    

Gambar kat atas ni adalah tiub yang disambung pada luka selepas pembedahan. Fungsi dia adalah untuk sedut/ keluarkan baki darah dan segala cecair pada luka. Bekas tu doc/nurse tulis A dan B. Tiub tu attach pada luka di dada selama 4 hari selepas pembedahan. Rimas betul bila nak ke toilet. Yelah, kena ati2x rsau tersangkut. Hari ke-4 dah boleh balik rmh.




Bila boring, layan ini...
                                                     

Sepanjang di wad, bila boring aq baca buku ni. Sebabnya, byk jugak info ttg makanan. Alhamdulillah. Boleh lah cari2x di kedai buku...Insyallah.





Suppliment 1


Sebagai makanan tambahan, suami belikan ini! Hihihi...rase pahit dia masih boleh tahan tp baunya masih belum boleh nak tahan..hurmm xpelah, namanya kan ubat. Setakat aq makan ni kan, bila buang air besar Alhamdulillah lawas. Kulit muka sebelum ni kering pun Alhamdulillah dah ok. Yelah, Allah punya kuasa. Perubahan pada kanser? Wallahualam. Aq makan je. Cara makan? Sebaiknya kunyah then telan. Tp aq? Kunyah ala2x xberapa hancur sgt then telan dgn air oren. Xpun air kurma. Aq makan 5 biji sekali makan. Yup aq tau klw google mcm2x kaedah makan. Ada yg ckp mkn 7biji sekali makan dan makan 3 kali sehari. Pagi, tengahari & mlm. Tp aq just makan sekali sehari je sbb aq akan ulang dgn air belalai gajah, akak kayu, apricot seed & brokoli sprout. Contoh klw pagi ni aq minum air akar kayu before breakfast, nanti lepas maghrib aq kunyah apricot seed. Nanti nk tdo aq telan multivamin yg doc (utk pulih luka).

Then esok pula, pagi before breakfast aq minum air brokoli sprout segelas, after maghrib minum belalai gajah. before tido telan multivitamin plk. Aq ulang2x berselang seli. Ni pun suami aq yg sediakan sbb nk harap aq mental x fit. hohoho..


Suppliment 2



Inilah bendenye yang sampai skrg tekak ni xleh nk telan begitu sajeee (melodi mcm iklan roti..hihih..). Mesti kena campur dalam oren @ pun bancuh dalam air masak telan terus. Tangan lg sebelah standby epal hijau. Habis deguk je, terus kekoh epal. Hurggghhh..bau dan rase dia lagi worst dr apricot seed, air rebusan belalai gajah dan jugak akar kayu yg sahabat aq lg sorang bagi. Disbbkan supplement ni semua, air mineral yg payau tu pun aq boleh rase air tu dah bertukar menjdi sgt sedap kohkohkoh. Nikmat x terkata. Benarlah, Allah bagi ujian dan dugaan bersama-sama dgn hikmahNya. Di antaranya, AKU DAH SEDAR DIRI!! kohkohkoh...tu la nikmat yg plg best!!

So, klw de yg bertanya apa yg aq makan sebagai makanan tambahan...inilah dia:

1. Daun rebusan belalai gajah.
2. Air akar kayu yang kawan aq bg...huhu...xtau akar kayu apa. Nanti aq upload info dlm entri yg lain.
3. Apricot Seed.
4. Broccoli Sprout.

Untuk mereka yg bertnya ttg harga no. 3 & 4. Yg no.3 tu aq beli bawah 20 hinggit. Yg no. 4 tu mahei la sikit tp x lebih 100 hinggit. Bukan aq xnak share acctual price kat sini. Tp x adil bg mereka yg berniaga. So, semua ni boleh dicari dikedai organic. Alhamdulillah, di Kuantan ni pun rupanya de 2,3 buah kedai. Yg aq selalu pergi di kedai Sri Kuantan. So, google lah sendiri. Insyallah, berjumpa..