Thursday, 25 December 2014

Banjir & Cuti

Assalamulaikum..

Hii...

Harini krismas. Smlm bertolak ke putrajaya dlm pkul 11. Alhamdulillah sepnjng perjalanan Allah lindungi walaupun hujan lebat. Alhamdulillah. Tp mase lalu depan Giant, T.putih jln jem. Sbb satu lorong. Jln yg menghala ke kuantan ditutup. Air naik. Bila smpai putrajaya, buka FB ckp jln tu dh penuh air. Ya Allah, Allah mudahkan urusan kami. Alhamdulillah.

Kisah banjir kali ni rase xtau nk ckp apa. Dgn kisah my friends yg kena banjir kesekelian kalinya. Dgn kisah banjir di kelantan & terengganu. Dgn kisah saudara of my friends yg meninggal cause by floods di kemaman. Ya Allah...besar ujian untuk hamba2x Mu kali ini. Walaupun i'm not the victim tp perasaan bersalah sbb x mampu nk bantu, perasaan kasihan & simpati, perasaan rsau dgn keselamatan diorg. Dan aq jgk rsau dgn makhluk yg bernma haiwan...semua ni bercampur baur. Sedih...Ya Allah...Ya Rabb. Kisah yg bermacam di Kelantan. Short video my friendlist like & shared x mampu nk tgk habis. Ada yg mmg x tgk pun. Aq x mampu nk tgk. Jd aq berserah pada Yang Empunya utk berikan yg terbaik kepada sekalian hambaNya. Insyallah, Dialah yang menolong dan memberikan yg terbaik dunia & akhirat.

Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar!

Cuti kali ni sempat singgah jumpa papa. Salam papa, peluk cium sikit. Tgk papa sebak. Aq? Terus senyum dan gelak2x sikit supaya papa x nangis. Wak Owk dah nangis tgk aq. Lps operation nilah kali pertama jmpa. Lg pun dh lama sgt x jumpa. Esok pulak nk gi jumpa Cu Ani...hihihi
..aq yg kena kanser tp org lain plk yg nangis..hihihi..tu tandanya aq disayangi...warghhh..aq dah macam retis uollsss..! (Yearkh!! Pengsan terus!)

Sunday, 21 December 2014

Progress, Makan, Bosan, Cerita Kanser

Assalamualaikum...

Hiii..

Progress kesihatan selepas operation dan hampir seminggu dh keluar spital, Alhamdulillah. Part jahit makin sembuh. Kata suamiku, dah makin elok. Alhamdulillah. Yelah, nk suh aq nengok camne, x jelas. Kene org lain tlg tgokkan. baru clear..kikikiki. Eksesais pun ok. Aq dh boleh angkat tangan tinggi walau x selurus tangan sebelah kanan. Cuma bisa sakit, sengal tu masih ada.

Makan pulak mcm biasa. Masih lg berpantang dan suamilah yg jd chefnye. Kesian suami. Dia pun dh kurus sikit. Ulang alik. Rumah kami, rumah mak. Sbb tgokkan kucing2x kami kat rmh. Bukan xnak bwk dtg rmh mentua. Tp, mane nk letak 11 ekor. Plk tu budak2x ni x pernah keluar rmh melainkan gi vet. Lgpun kt rmh mak ni dh ada 10 ekor. Blk dr tgk kan kucing, bergegas masuk dapur siapkan lunch aq dan mak. Skrg ni Alhamdulillah, aq dah boleh mandi sendiri, pakai baju sendiri, sikat rambut sendiri, ikat rambut sendiri. Klw tdak mase awal2x operate ari tu, suamilah yg buat semua tu. Ingt kali pertama suami mandikan di spital, aq nangis. sbb rase kesiankn suami + mcm aq ni x berdaya sgt sedangkan seblum ni aq boleh buat semua sendiri. Gini agaknya perasaan mereka yang tgh dan telah diuji Allah dengan keadaan spt aq @ lebih teruk dr aq. Alhamdulillah, dh 3 ari pun aq dh mampu buat semua ni. Walaupun suami masih lg ragu2x nk lepaskan aq buat sendiri. Bila aq bertegas dan berjaya siapkan sendiri dan buat gaya, "Tarra!!" depan suami. Nmpk dia senyum, mata ada sikit berkaca. Mesti dlm hati dia ckp, "Alhamdulillah".

Walau duduk kt rmh mentua ni, boleh borak dgn mak, dgn suami tp rase bosan yg amat. X tau nk buat apa. Tambah pulak aq ni jenis yg biasa berjalan, buat keje smpai x ckup masa. Skrg ni, sampai terlebih2x mase xtau nk buat apa. Nk berjalan lasak sgt aq x terdaya. Lgpun kena jage diri betul2x, prepare utk kimo. Ya Allah Ya Tuhanku, berikan aq, suamiku, mak ayahku, mak ayah mentuaku, adik beradikku, saudara maraku, rakan dan sahabatku, dan seluruh muslimin dan muslimat akan kesihatan yg terbaik dunia dan akhirat. Nilah ayat yg selalu ada dlm doaku. Sbb walau duit setinggi gunung pun tp x sihat tiada nikmat jugakkan? Hehehehe...

Bila tgk cerita psl kanser je, aq terase. Rase sedih tetiba. Bila baca ttg mereka yg tgh fight cancer pun same. Tambah lg klw hamba Allah tu masih kanak2x. Pulak tu dgn kanser yg dh sgt teruk. Astaghfirullahalazim. Mmg, aq rase tersentuh, rase pilu, rase yg mcm2x yg aq sendiri pun xtau nk ckp mcm mane. Ya Allah...Insyallah, Allah bagi ketabahan kesabaran kepada kami, kepada keluarga kami, kepada mereka2x yg sekitar kami  dalam menempuh ujian Allah ini...ammiinn..Insyallah..




Friday, 19 December 2014

Aku Tak Kuat Tapi...

Assalamualaikum..

Haii...

Hurmm, saat menulis ni walau patutnya dah masuk bilik & krohkrohkroh...tp kuatkan ati utk taip ni. Sbb, selagi x post ni selagi tulah rase mcm x setel.

Bismilahirrahmanirrahim.

Ramai ckp aq kuat. Ramai tanye mcm mane aq kuat harung & redah ujian, dugaan Allah bg ni. Setiap kali org ckp aq kuat, aqserba salah. sebab, aq ni x kuat pun. aq ni hamba Allah je. Yang bg kuat, yg korang nampak zahir ni, Allah yg bg. Allah yg bg kuat. Sebab aq xde daya. Aq berserah bulat2x pd Dia. Yup, aq still berusaha setakat yg termampu. Usaha untuk sembuh tu tetap masih on.

Sebelum Allah bagi ujian ni, Allah dh bagi ujian lain yg mcm2x pd kami suami isteri. Yg bile mase tu rase mcm hampir tersungkur menyembah bumi. Mase tu mcm2x la iblis syaitan duk bisik2x dlm rongga. Byk juga soklan yg bunyi "Knp, Mengapa, Bila, Bagaiman" mcm2x lg la yg duk dlm kepala hotak ni..Tp bila kita sabar, bila kita balik pada Allah. semua tu Insyallah akan Allah bg jln selesai yg x disangka2x..

Dan bila Allah bg ujian ni, baru aq tau...episod cerita yg sebelum ni adalah sebagai latihan dan persediaan untuk ujian sekarang ni. Alhamdulillah.

Selain dr perkara di atas, perasan tak knp Allah bg kita berjumpa dgn org yg bermacam2x. Maksud aq, org yg sekeliling kita ni. Yang punya cerita yang bermacam. Hah, cerita yang bermacam ni pun sebenarnya adalah pelajaran dan pengajaran utk kita sbenarnya. Jgn kita tgk org part yg best je. Kita tgk part yg kurang best. Sbb part yg x best tu la yg     kita x sangka akan ajar kita something. Contoh, aq knal satu family. Ada anak yg ramai, ada suami yg penyayang tp kurang part harta. Tp diaorg bahagia je. So, bersyukur Allah bg suami yg duk ada la ni. Yg penyayang, yang setia, yang garang mcm rimau, yg tegas mcm tong gas..hahahaha...dok aihh gurau je B. Menyintai dan menyanyangi aq lillahita'ala. X pernah pun sepanjang hampir 5 thn kawin ni dia mempersoalkan aq psl anak dan skrg ni walau aq ni dah kurang sbg seorg wanita secara zahirnya tp tu x mnjdkan masalah dan alasan knp dia perlu kurangkan kasih dan syg dia pd aq. So, bila kadang2x aq x dpt apa yg aq nk (nafsu pd harta bende), aq ingat kt family ni. At least, aq cukup makan pakai, kasih syg, tmpt berlindung dr panas hujan, ada kenderaan yg mudah utk bergerak. Alhamdulillah.

See? sebenarnya, bila kita pandang kiri kanan, atas bawah Allah bagi mcm2x nikmat yg Dia bg kt kita. Cuma sedar @ x untuk kita sentiasa bersyukur.

So, guys...aq x kuat pun. Tp Allah yg bagi pinjam kekuatan untuk aq tempuh ni semua. Lgpun, doa dr org sekeliling tu pun adalah asbabnye juga. Tp yg utama adalah Allah Yang Esa. Jadi bila rase x tau nk gi mana, nak buat macam mana. Mintak dgn Allah. Allah yg buat kita dan Allah lah kunci penyelesaian bg setiap masalah kita. Allah Yang Maha Esa.

Sekian dahulu tazkirah dr sy ustazah yang x berapa nk ustazah....hahahahaha...ngeeeee...


Sumber: Internet

Progres ke-3

Assalamualaikum...

Hai..wassappp?? Hehehe..Insyallah, semua sihat2xlah hendaknya. Insyallah.

Harini apomen dgn doc. Tp doc pakar yg consult aq xde. So, anak buah dia yg handle. So, kurang la berpuas hati sbb de bbrp soalan yg doc td xleh jwb. Hurmm..xpelah, rezeki Allah utk aq arini. Doc suh aq angkat tangan, setakat yg aq boleh. Doc ckp aq mcm takut2x. Ubat tahan sakit yg dia bg utk aq tahan sakit bila ekasesais angkat ketiak, angkat tangan. Ok! Akan kubuktikan padamu doc yg cantik lg menawan koi x takut. Koi ngeri je...hihihi..So, hari ni aq terus test eksesais mcm dia nk. next opemen aq nk berlagak tunjuk...(wakakaka...niat pun dh macam hampeh).

Harini pas jumpe doc, blk rmh jap jenguk kucing & amik brg. Trus amik jemput mak, ajak jenjalan. Kesian mak, boring duk rmh. Aq yg duk rmh pun boleh tahan bosan. So, kiterog pegi la KP. Plannye nk gi kedai kitab cari buku tp xde plk buku tu. Nk gi Megamal dh xlarat dh. Mak jalan lg laju dr aq...hehehe...10 min yg pertama ok lg. Pastu mkin slow. Jln sejam pun dh letih sgt. Nafas dh semput. Ya Allah. beza betul.Mak yg 81 thn pun lg gagah dan perkasa dr aq yg 33 thn ni...hihihi..Xleh jd ni, kena cpt2x pulih.

Doc ckp td pun kna make sure aq sihat pulih betul baru boleh kimo. So, kena cpt2x pulih, Insyallah.

Wednesday, 17 December 2014

Progress -2

Assalamualaikum..

Hii...
Harini hari ke-3 discharged. Alhamdulillah. Harini jgk hujan belum berenti sepenuhnya. Dgrnya byk kawsn naik air. Insyallah, semoga Allah lindungi dr yg x elok dan berikan yang terbaik.

Allahuakbar...
Harini kesihatan mcm ok Alhamdulillah. Tapi, rase mcm letih sgt, mcm penat sgt. x daya rase...sampai meleleh air mata...hehehe..manje ngat koi ni! Suami mcm biasa ler klw nengok ke isteri ni nangis. Mula la dia sesak. Alhamdulillah, Allah bg alQuran. Itulah ubat penenang hati, penguat semangat. Habis baca terus tdo. Bangun, de tetamu dr opis dtg melawat. Alhamdulillah. Pg td pun ada kwn dtg melawat. Alhamdulillah, terima kasih kerana sudi jenguk dan sudi doakan yg terbaik untuk aq. Semoga Allah membalas syurga kepada mereka semua yg sudi mendoakan kebaikkan untuk aq. Insyallah.

Kawasan bedah, Alhamdulillah makin baik. cumanya kawasan bedah yg bawah ketiak pedih sikit. mgkin sbb bekas salotap. Nk tonyoh tanggal dgn sabun...ooooiiiiiii ngeri oiii..

Gerak pun lemah gemalai mcm sloath...(eh yeke sloath) lg kepingin nk tonyoh kawasan tu. Maunye pengsan, Nauzubillah.

Hari Jumaat ni ada appointment dgn doc. pakar. utk tgk kawasan bedah. mungkin jgk sekali dgn result sample bedah aritu.

Dugaan dan ujian yg Allah bg pd kami satu persatu, Insyallah kami akan dan cuba tempuhi sebaik mungkin. segala hasutan
Insyallah kami cuba hindar jauh2x...Semoga Allah permudahkan kami dan berikan yg terbaik dunia akhirat. Insyallah, aminnn..

Monday, 15 December 2014

Luahan Rasa

Assalamualaikum...

Hii...Alhamdulillah, harini dah hari ke-2 balik rmh. Lps dpt kuar spital terus stay rmh mentua. Mentua ckp, duduk la sini sampai dh ok then i can go home. Kesian mentua...huhuhu..she's 81, but need to be caretaker...of me...

Cadangnye nk attach pic kat blog ni tp, asyik loading je..almaklumlah, gune tab..nanti blk rmh sendiri boleh la godek computer rmh..fast & furious sikit..hikhikhik..

Spt tajuk. Perasaan aq. Allahuakbar. Walau zahirnya, rakan, teman, sahabat nmpak aq kuat. Tapi hanya Allah dan suami yg tau perasaan ni. bila mase aq benar ikhlas gembira, bila mase aq rase lost, bila mase aq berlakon...hurmm..

Aq suke 1 of couple from my office. Ya, Allah bagi dugaan & ujian. Bila mana Allah mengambil kudrat suaminya untuk berjalan, berlari, berdiri...tp yg benar2x kagum. Isterinya tanpa jemu membelai, mengasuh, memujuk, melayan, mencintai, menyayangi suaminya tanpa jemu. Benar, kata mereka. Kasih sayang ialah semangat dan kunci untuk menempuh ujian dan dugaan yang Allah bagi. Kasih sayang kerana Allah Ta'ala.

Aq di antara hamba Allah yang kecil sangat dugaan dan ujian yang diberi. Aq masih boleh berjalan. Aq masih boleh membuat kebanyakkan perkara sendiri. Tapi, aq juga kalah dengan emosi bila mana syaitan iblis berbisik di ronggaku. Ketika melihat letihnya diwajah suami dalam dia tersenyum. Ketika penatnya mata menahan air mata dari menitis di depanku. Ketika dia berlakon kuat untuk menguatkan semangatku. Ya Allah, Engkau ampunkan segala dosa suamiku. Kau berikan kebaikan yang terbaik untuk suamiku. Engkau satukan kami disyurgaMu. Ya Allah....

Aq masih boleh bertahan bilamana org lain menyakitiku, bilamana suara2x sumbang menyindir dgn keadaanku, bila mana riak keseronokkan dengan keadaanku. Tp jgn sakiti suamiku. Jangan meremehkan suamiku. Jangan memandang rendah suamiku. Jangan mengambil kesempatan atas kebaikkan suamiku. Kerana suamiku adalah yg istmewa bagiku. Usah dimomok kerisauan kepadaku, "nanti suamimu bigini, begitu kerana aq pernah berjumpa bila mana isteri begini, suaminya pasti begitu". Apakah engkau itu isteri kpd suamiku? Apakah engkau benar2x kenal isi luar dlm suamiku? Jangan menjadi iblis wahai manusia. Kerana manusia itu lbh sempurna. Atau kepingin sgtkah mahu menggantikan tempatnya si Iblis?

Berdoalah yang baik2x. Mintalah yang baik2x. Bersangkalah yang baik2x. Yang baik itulah yang lebih baik.


Sumber: Internet

Saturday, 13 December 2014

Citer Kelakar Mase Tingtong

Assalamualaikum..

Skrg pkul 5.23 pg. Lin tgh duk tunggu subuh kt seblh ni smbil ngaji. alhamdulillah..bagus amat anak pak syed ni. dh 2 mlm temankan aq. huhuhu..baik ngat bdk nyer. untung ler sape yg dpt...(ok, jek sikit ngeeeen).

Sehari sebelum operate aq stay dlm wad 4c. Ala biasa la bdk medic yg tgh belajar. Mestinyalah dtg berkerumun tanya itu ini, cek itu ini. Aq ni pun dh rase mcm bhn eksperimen. Tp dsbbkn aq ni ala2x cikgu, so layankan aje. Tp x thn jgk bla dh masuk berbelas org. Punya la x selesa smpaikan aq mase lepas operate dlm mamai boleh lg berfikir "nnti nk bgtau nurse xnak student medic kaco" selain aq nk ckp kt suami aq "B, syg nk makan bubur nasi tp xnak yg mekdi"..hahaha..

Dlm mamai tu aq perasan segerombolan (pdhal de la lbh kurang  6,7 org) yg pakai kot putih dtg tgk aq. Dlm kepala ni ni dh mikir, ni mesti bdk medik. Terus je aq sound mcm aq sound bdk dlm kelas "atolong jangan ganggu sy. Sy xnak diganggu. Sy nk team Doc singh je yg cek". Hah, hambik setepek. Demanding pulak tu. Mmg aq x sedor diri..kikiki ni sbb morfin la ni kot. Tp de la doktor tu still cek2x bhgian operate. Ada nurse kt sebelah aq. Aq ckp kt nurse tu. "Sorry nurse. Sy xnk diganggu. Sy xnak student medic ganggu sy. Sy penat" (lbh kurang gitu la bunyi nye. Pdhal aq pun bukn ingat sgt ayat yg kuat dr mulut ni..ahakkss). Tp aq terkesima sekjap bila nurse ckp,"tu bukan student medic. Tu semua doctor pakar". Hah, aq pun mampu terkulat2x tingtong je la..ngehngehngeh...so, pesan kt nurse, say sorry on behalf.

Pesanan utk student medic out there. Yup, sy tau kamu tgh bljar. Wajib utk buat smua tu. Tp sometimes kna la sensitip sikit. Tgk la pesakit tu mcm mane. Lg satu soklan, jgn la tanye "apa perasaan akak? Sedih x?". Ya Allah dik. Soklan tu xyah ditanya. Wat sakit ati namanyer...hikhikhik..

Friday, 12 December 2014

Hari ke-3 after operation

Assalamualaikum.

Hihihi..lame x update. Internet tepon kan. Slow. Harini alhandulillah, Allah bagi makin sihat. alhamdulillah.

On 11/12 hari aq bedah buang cancer. Ok, citer biasa je. Sebelum subuh lbh kurang 4.30 pg aq dh bngun, mndi, siap apa patut. Setel kul 6 lbh. Blk ke wad 4c tgk en.suami dh tercokoh kt katil. Sengeh+senyum meleret. Terus tukar baju OT siap2x smbil tunggu pkul 7.15 sempat terlelap. Alhamdlh, me is the 1st case.  Bedebar2x? X sgt. X sbr, ye! Ngee..suami teman smpai pintu OT yg dlm. Drama air mata lbh kurang, "Bye B. Jumpa lg nnti". Pembantu OT sambut "Insyallah."...Hahaha...suami aq? Aq x ingt dia jwb apa. Rasenye diam ataupun dia jwb yg biasa dia jwb "ye, kita jumpa nnti".

Sedut oksigen 4x, pastu dia cucuk ubat bius...x ingt bla mase pengsan. Sedar2x dh duk bilik lain. Tp masih dlm kwsn OT. Celik mata, Alhamdlh. Allah pnjngkn lg umur. Terus ingt suami. X lama suami muncul, walau mata x berapa nk buke sbb bius blom hilang tp dgr suara suami dh rase tenang. Ok, sambung tingtong kt wad 4C. Smbil mamai ckp kt suami nk bubur nasi tp x nk yg mekdi.

Bangun dr tingtong terus mkn. Rupanya lame aq duk di OT. 7 30 smpai 12.30. Duk wad, sedar dr tintong kul 2 lbh. Tu yg aq mkn bubur habis semangkuk besar...kohkohkoh..lapar wook..

Alhamdlh, Allah bg kekuatan pd aq. Berkat dr doa org sekeliling. Terutama suami, family..dan sgt2x berterima kasih x terbls budi adalah sahabat2x dan rakan2x keseluruhan. Ya Allah, smoga Allah balaskan syurga utk mereka smua. Insyallah.

Lps dr sedar tingtong, mkan bubur, kenyang perut, Alhamdulillah dpt transfer ke bilik kongsi 4 org. Selesa la sikit. De citer kelakar mase aq tingtong. Ni semua psl student medic. Xpe la nnti2x aq citer. Kikikiki...


Monday, 8 December 2014

Hari Last Sebelum Admitted

Assalamualaikum...

Hari pas subuh, golek2x sikit. Buat breakfast utk suami. Kikiki..roti bakar, selek mayo sikit, tepek cheese, milo kosong. Aq? Milo kosong je segelas. Setel terus setel blk encik miow. Sambil cuci baju. Alhamdulillah, cuaca panas. Sempat la kering baju. Layan cite barbie, 12 dancing princess. Setel. Terus gi dapur masak tgh hari. Lauk simple sgt. Ayam goreng, ikan tenggiri goreng, tumis air bayam, brokoli goreng. Of cos la beras perang. Hikhikhik. Suami mkn 3 pinggan. Alhamdlh. Aq pun siap tambah nasi. Jasad mulut mengunyah, telan. Mmg la mkn. Tp xtau apa rasa. Suami pun ckp xtau bila nk mkn kt rmh lg. Terus rase sayu..hukhukhuk.. Klw mkn pun mngkin makan roti. Mcm terawang2x.

Setel kemas dapur, sambung lipat baju, pack baju. Beg utk aq dh setel. Beg suami blom. Hihihi. Mmg ler suami aq boleh blk rmh tpnye kna la pack jgk if suami nk stay rmh mak.

So, esok je lg. Tunggu esok je lg...Insyallah, Allah pasti permudahkn..Insyallah..


Progress

Assalamualaikum...

Baru blk dr holiday. Holiday pun dkat je, Gambang W.Park. kikikiki...
Lusa dh nk admitted. Berdebor mcm nk gi berperang di palestine. Hidup dgn mati. Allahuakbar.

Ya Allah, mmg suamiki jodoh aq. Jodoh yg Allah hadiahkan utk hambaNya ni. Alhamdulillah. Walau hampir 5 thn kawin, belum dikurniakn zuriat dia masih setia dan selalu pujuk ati ni. Selalu bg sokongan. Bila dikurniakan ujian utk kami lg, suami tetap bersama. Pujuk dan berikan sokongan. Yes, aq tau ramai lg suami yg seperti suamiku. Yg sentiasa pujuk dan x prnah henti menyokong. Tidak pernah kurang cinta, kasih dan syg seperti mula2x kawin. Yezza...aq tau. Tp berapa kerat yg sebegitu? So, ladies out there. Jika Allah memberikan jodoh seperti suami kita2x skrg ni. Yg duk ada la ni. Hargailah. Sbb nk cari lg yg mcm gini agak payah. Org kawin mesti nk anak. Org ade isteri mesti nk yg cantik, sempurna sbg seorg wanita/isteri. Mesti nk yg sihat, bergetah, berlekuk mcm biola. Ya Allah, terima kasih krn hadiah nikmat yg x ternilai ini sbg pertolongan kpd hambaMu ini dlm menempuh ujian yg Kau berikan.

Wahai suamiku yg kucintai, yg kukasihi, yg kusayangi kerana Allah Ta'ala. Terima kasih. Insyallah, kita pasti bersama lg di syurga Allah. Insyallah.

Tuesday, 2 December 2014

Masak-masak

Assalamualaikum...

Hii ;)

Harini masak lagi untuk lunch. Aq masak nasi minyak, ayam masak merah, goreng bayam. Hahaha...aq tau nasi minyak & ayam masak merah patutnya aq x leh makan. Aq pun baru lps makan roti dgn peanut butter. Dan aq pun tau aq xleh mkan kacang. Tapi arini, sebelum operation aq nk mkan semua yg aq nk mkan. sbb aq tau lps operation aq kna pantang makan.

Lagipun, sebelum operate la aq nk masak mcm2x utk suami aq, mak, anak2x sedara aq makan. sbb aq tau, lps operation lmbt lg baru boleh masak. Aq pun cdang nk kemas cuci rmh, cuci bilik kucing sebelum operation. sbb aq xnk suami aq yg buat. kesian dia, nk jage aq lg nk buat keje rmh lg. Aq pun dh pesan, kain baju aq minta dia tlg basuhkan. Jgn bg mertua yg basuhkan. Rumah aq tu suruh je cleaner harian dtg cuci.

Ya Allah, lps operation mohon sgt cpt recover, nnti blh msk2x  lg. Ingt para isteri di luar, walau sibuk, walau sakit, walau penat cubalah sedaya upaya bg suami makan minum dr air tangan kita. waima, air kosong pun segelas. De la sbbnya, tp ingat...Ikhlas Kerana Allah Ta'ala.


Ok, skrg update after makan. Hurm, suamiku ckp rase ayam dah x mcm biasa aq buat. Nasi pun kurang. Hurm, aq tau tu. sbb semlm pun masak lemak pucuk ubi kayu pun aq rase kurang kik. Aishh...mgkin kot lidah aq dh mcm pijar sebab aq minum air rebusan. Ntah la. Tp suami aq ckp tawar (harap maklum, suami aq jenis kl komen psl masakan mmg berterus terang sbb dr dulu lg mmg aq suruh suami aq mcm tu. Baru tau kat mana kurang @ lbh). Biasa klw dia makan mesti bertambah. Hari x pun. Huhuhu..Saje la aq tanye knp x tambah. Dia ckp dia dh knyang. Mungkin sbb penat tolong mak kemas rmh. Hehehe..pdhal aq tau x kene dgn selera la tu.  Suami aq pun dh suruh xyah masak, xyah penat2x. Rehat je. Tp aq x boleh la. Sbb aq duk pkir lg brp ari nk admitted. Aq nk suami aq makan apa yg aq masak. Tp esok rasenye dh x masak la kot. Duk diam2x, aq nk kemas rmh kiteorg plk. Nk susun & pack baju. Siap2x utk bwk gi spital.



Monday, 1 December 2014

Daun Belalai Gajah


Assalamualaikum..

Mlm ni mlm ke-2 aq minum air rebusan belalai gajah. Rupanya ada dua jenis belalai gajah ni. Huhu, aq x lah perati sgt beza rupenya. Sbb suami yg rebus dan dia yg bgtau de dua jenis. tp dua2x pun untuk cancer.

Klw google mcm2x kaedah minum. Kawan2x pun ramai yg bantu wat research dan bg cadangan. Tq my all dear friends. Kamu benar2x buat sy tersentuh. Terima kasih byk2x.

Tp, suami aku rebus aje. xde kira helai. suami rebus dlm periuk tanah, lps masukkan daun (ambik daun aje tau. ranting segalan dahan x perlu) dalam periuk tanah. masukkan air biar hapus daun je. guna api kecik. rebus smpai air tinggal kurang separuh. Rase dia xde la teruk sgt. Cuma bau tu yg agak 'mabeles'. Klw di google lg, mgkin akan jumpa yg de org blande daun+apple hijau. Tapis then minum.



Sumber: Internet (Inilah rupe pokoknye, pokok yg aq amik xde la cantik dlm pasu gini.
Sekali tengok macam semak samun hohohoho...)

Tp suami suruh minum kosong gitu je. Untuk potong bau tu, aku kekoh jgk la sepotong apple hijau. Klw tidak mau termuntah la jgk. Suami rebus byk2x buat stock. Simpan dlm peti ais. Nanti nk minum, tuang dlm gelas bagi hilang sejuk baru minum. Minum plk sehari je sekali. Di nasihatkan minum la mase nk tidur sbbnye, risau klw org yg x leh tahan (yelah masing2x punya keupayaan badan kan berbeza) bau ke apa ke boleh la masuk tidur terus.

Aq sebagai testimoni yg minum (kehkehkeh walaupun aq baru minum 2 mlm je) kawasan lebam part yg kena ambil sample tissu tu dah hilang. Aq boleh ckp la dlm 90%. Alhamdulillah, kuasa Allah Taala. Yang hilang 90% ni baru sekali minum. Insyallah, klw Allah perkenankan kita tgk pulak kesannye utk pagi esok.

Ada jgk kawan cadangkan buat ulam. Insyallah sesekali lps2x ni boleh la amalkan wat ulam sambil2x. Lg 9 hari nk sampai tarikh admitted. X sabar nk setelkan semua ni. Hehehe...ade pulak kan. Org lain semua berlumba x nak operate. Aq bukan apa, aq nk sgt cergas aktif mcm biasa. cepat boleh masuk keje blk. boleh jumpa kwn2x opis blk, jumpa anak student blk. Insyallah, semoga Allah memudahkan segala urusan dan memberikan kpd aq dan suamiku yg terbaik di dunia dan di akhirat. Insyallah, amin..

Sunday, 30 November 2014

Untukmu Suamiku

Kamu,
Yes! Kamulah,
Kamu yang setia bersama,
Bila hujan tiba,
Walau taufan melanda,
Tika pelangi mewarna,
Kamu masih bersama,
Tidak jemu dan tiada hampa.

Aku mohon pada Ya Rahman,
Aku meruntun pada Ya Rahim,
Andai aku dan kau tiada lagi,
Semoga diperkenankan keinginan ini,
Jika kita disatukan di sini,
Masih tetap di sana nanti,
Insyallah harapnya di Al-Firdausi.

HambaMu ini merayu Ya Allah,
HambaMu ini merintih Ya Allah,
Satukanlah kami lagi Ya Allah,
Di syurgaMu Ya Allah.

Saturday, 29 November 2014

Ya Allah Ya Tuhanku

Ya Rahman Ya Rahim,
Kumohon doaku diperkenankan,
Doaku untuk ku dan suamiku,

Ya Rahman Ya Rahim,
Ampunkanlah segala dosa-dosa kami, Ya Allah,
Ya Rahman Ya Rahim,
Permudahkan urusan kami di dunia dan di akhirat, Ya Allah,
Ya Rahman Ya Rahim,
Berikan kami kejayaan di dunia dan di akhirat, Ya Allah,
Ya Rahman Ya Rahim,
Kurniakanlah kepada kami yang terbaik di dunia dan di akhirat, Ya Allah,
Ya Rahman Ya Rahim,
Satukanlah kami di syurgaMu, Ya Allah,
Ya Rahman Ya Rahim, perkenankanlah Ya Allah,
Tolonglah Ya Allah, hambaMu ini sangat merayu,
Satukanlah kami disyurgaMu, Ya Allah,
Satukanlah kami disyurgaMu, Ya Allah.

Friday, 28 November 2014

Ada Hikmahnya Bila Berterus Terang

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, hari last aq bekerja sementara nk bercuti panjang. Buat sementara ni aq habiskan cuti tahunan dan ambil cuti sakit doctor. Untuk cuti cancer tgk la lps operation.

Hari ni pun aq dh berdepan dgn kawan2x ofis. siap peluk cium bagai. hahaha....tp apa yg aq rase lepas berterus terang? LEGA SANGAT2X!! Rasa mcm batu setongkol kat dada hilang. Alhamdulillah. Tu pun setelah kene basuh cuci bersih dgn suami. Aq pun dah setuju sesape yg nk dtg mlwt boleh dtg.

Perasaan skrg ni rasa releks..dh x rsau psl sakit ke apa. Mungkin sbb dh berterus trg kot. Juga aq dh betul2x boleh terima kenyataan.

Next week ada appointment doctor utk set bius & ambik darah sebelum admitted ward. lps set bius & ambik darah, Insyallah gi holiday!!! Hahahaha....(gelak mcm sin chan)


Thursday, 27 November 2014

Result Sample

Assalamualaikum...

Hii, Pekabo? ;) Err..semlm 26/12 aq dh dpt result sample. Ok, bad news. Aq positif cancer. On my left breast. Kanan, doc ckp      gumpalan tisu ke ape ntah aq pun x ingt sgt. Tp bukan cancer. walau mcm mane pun still xleh nk senang ati sgt kena jgk berhati2x. meaning, lepas operation sample akan diuji utk tgk cancer jenis apa dan apa rawatan susulan. Aq pun kna juga di scan utk tgk internal organ dh kene serang ke x? Doc nk tgk merebak dh smpai mana.

Perasaan? Ntah, mcm xde perasaan pun ada. Nangis? Mesti la kot...tp xtau sbb knp menangis. Nk kata sedih sbb result x jgk sbb aq dh boleh agak dan aq pun dh lama bersedia dgn apa kemungkinan. Mgkin la aq nangis sbb mengenangkan kesian org sekeliling yg bakal aq susahkan...huhuhuhu..

Skrg ni aq dh start rase sakit mencucuk2x. dan rase x selesa kt bawah ketiak. Lengan dan tangan pun sekali sekala dh rase kebas, lenguh. Tp xde la aq layankan sgt. Klw layan mmg x jd keje ler..uhuk!

MIL pun dah siapkan bilik khas utk aq after operation. Alahai, ikutkan hati nk duk rmh sendiri. Biar suami je yg care aq. Tp MIL bertegas suh duk dgn dia after operation, rasau apa2x jd karang susah nk travel situ sini. Okeylah, daku pasrah...hehehe...kesian my MIL, patutnya mase tu dia duk holiday kt rmh kak ngah. Tp disebabkan aq, terpakse dia cancel holiday tu. Adoii! kan dh rse serba salah.

Harini aq setelkan semua kerja opis. Esok tinggal sikit je lg. Next week aq dh start cuti. Ramai rupanya yg tau aq cuti wakakaka..tp diorg x tau aq cuti knp. Alahai, nanti lelame diaorg tau jgk. Cuma masa je. KJ pun dh izinkan aq cuti. Skrg tngah tunggu prosedur utk cuti cancer. Semoga Allah mudahkan prosedur. Insyallah. aminn..

Monday, 24 November 2014

Citer Kucing La Pulak!!!

Assalamualaikum...



Mr. Fluffy Moppy in the house!!

 
Haii, hai, hai...asyik bercerita berkenaan kanser sajoo kan? Hari ni kita bercerita ttg 2 ekor anak berbulu plak. Huhuhu..tp pic anak bulus lg sekor xde. Ni semua henpon canggih punya pasal menyebabkan aq terdelete dgn x sengaja...(arghh marah betul sebab silap sendiri). Inilah menunjukkan akan kelemahan tepon canggih (padahal diri ni x reti kikikiki)..


Ok, sebelum si Fluffy the Moopy cat ni wujud dlm family kiterorg (aq ngan suami je pun), ada sekor lg yg kiterorg panggil Mr. Buffy the Muffet. Buffy adalah mangsa virus Sporo, dah lama dah xde, hampir 2 thn lepas sudah. Buffy jejaka kampong berkulit ginger. Sgt gemuk lagi gagah perkasa. Asalnya sangat penakut (dgn cicak pun takut, apolah jenis kucing ntah). Tp sbbkan risau dia ni penakut kiterorg bawaklah jumpa dgn sedara kiteorg mengadu hal "Ngapelah si Buffy ni penakut sgt. Sokmo kene buli ngan taiko kawasan". Apa ntah sedare ni buat, balik je rmh terus dia berani smpaikan anjing jiran pun dia kejo. Dan dialah the lagend yg mencetuskan habit kucing2x sekitarnya menjadi pemanjat dan penduduk atap rumah jiran2x lain...(tetiba rasa bersalah dgn jiran2x). Disebabkan, keberanian itulah yg menyebabkan virus Sporo menghuni badan Mr.Buffy. Dia adalah kucing yg spesel. Knp? Sbb dia de ibu jari utk like..kekekeke.., dia juga yg sokmo menyambut kami blk kerja, sgt mendengar kata, walau dia duk cerok mane pun bila kita panggil je name dia sekejap je dia tercokoh depan muka. Rindu sgt2x. Bila mama dia terpaksa buat blk keje opis, dialah same teman dan buatkan keje tu (hah?? Buffy pandai wat keje opis? biar betul???!! x la, dia pandai tido atas kertas sambil air liur basi meleleh kene kertas kerja opis tu je...euwww...padan muka org opis sbb diorg x tau yg bertompok itu adalah hasil tuaian air liur basi Buffy kekeke..)


Mase Buffy masih hidup, kiteorg adopt la plk si Mr. Fluffy the Moopy. Agaknye dia baru seminggu dua kot. belum putus susu. Mama dia ni la duk nyusu sebelum gi keje, blk keje, sebelum tido. Mcm jage anak kecik. Dulu pun Buffy mcm tu jgk. adopt dr kecik sgt2x. Lbh sebulan Fluffy dgn kiteorg, Buffy pun xde. Sedih menangis xyah ckp la. Walau sebekeng mane pun suamiku tu, air mate hingus meleleh jgk. So, Fluffy la pengubat rindu Buffy. Buffy ni kiteorg xtau breed apa yg pasti bulu dia panjang la jgk. Dia ni sbnenarnya adalah MOP BERGERAK dalam versi kucing...hahaha..Start dari Buffy ke Fluffy sampai la family kami berkembang cergas sehingga skrg anak bulus sebanyk 13 ekor. Alhamdulillah.Semua ni dr adopt, beranak dan kutip. Rasenye cukuplah setakat ni. Rsau klw ramai sgt x termampu kudrat dgn keadaan aq mcm ni nk tengokkan diorg. xkan nk suh suami je...kesian la plk. mane nk take care aq lg, take care anak2x bulu lg. So, diorg nie semuanya dlm proses nk spayed & neuter. Buffy pun dah neuter.

Best tau ada kucing ni, sbb kucing2x kami sgtlah mendengar arahan (hehehe..ye ke?). Kami trained diaorg mcm trained anak2x. When mama @ papa say NO, means NO! tu sbb diorg xde nak panjat meja makan ke apa, melainkan selalu tarik alas meja kopi...huhuhu..tu xleh nk wat camne.

Arghh..penat dah taip panjang2x..okey, jumpe lg....hihihihi...

Surah Yang Membantu Sembuh Kanser

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, dipanjangkan umur....so, jom kite berbloging lg dan lagi dan lagi...hehehe..

Harini koi nak share salah satu doa yang mak mentua koi bg suruh amal. Yakin bahawasanya Allah lah yang menyembuhkan. Sentiasa ingat nih, penyakit juga adalah salah satu ujian dr Allah untuk hambaNya. Yang memberi kesembuhan adalah Allah jua. Janji kita berusaha dan jangan berputus asa. Sentiasa la kita berusaha untuk positif.

Ini adalah yang dirujuk dari buku Ustaz Sharhan. Tajuk buku aq lupa sbb buku tu MIL yg punya...hehehe..so, aq amik part yg terlibat je. (My MIL mmg suke membaca dr muda sampai la skrg umur mak dah 81 thn. Cuma menantu je yg kurang nk membaca wohoho...xde mase la...accehh alasan sentiasa back up. Chitt!!)

Okeh, berbalik kpd surah td. Surah tu surah Al-Anbiya' ayat 83. Sebelum membaca surah tu, ustaz mencatatkan begini;

Baca sambil tapak tangan tekap dekat kawasan yg sakit tu:-

Al-fatihah 1x
Ayat Qursi 3x
Selawat Nabi 3x

Kemudian baru baca ayat ini;


Apa pun ingatlah, penyakit ni dari Allah dan pohonlah penawarnya pun dr Allah. Wallahua'lam.


sumber: internet
Sebaik-baiknya buat lah setiap solat 5 waktu. Tp aq selalu je buat bila2x free. Sementara menunggu esok untuk result sample tempoh hari, aq ambil juga supplement untuk membantu. Yelah, xkan nk duduk melangut je kan. At least usaha MESTI ADA! INGAT TU! INSYALLAH, PERCAYALAH DENGAN KEKUASAAN ALLAH...JANJI KITA USAHA...PEACEEEEE!!!




Saturday, 22 November 2014

Progress kawasan yg kene cucuk

Assalamualaikum...

Hai, hai, hai...hari ni cuaca di Kuantan cerah. Tapi dikawasan rumah aq ni sekejap mcm mendung, sekejap mcm panas. Apa2x pun Alhamdulillah...

Harini, kawasan spot yg kene cucuk (sampling) makin hari makin baik. Walaupun kadang2x de jgk kesan darah sikit2x pd handiplas. Walau dah seminggu (utk yg sebelah kanan). Sakit lebam ngilu dah byk kurang. Harini pun aq dah boleh start vacum & mop rmh. Seblum ni, nk angkat tangan pun ngeri jgk la...lagi2x part baju tersangkut kat breast..hahahaha sakitt wooo..

Aq xde pantang makan pun. Sbb luka nye kecik sgt. tp mungkin luka tu dlm tu yg lmbt baik sepenuhnye. Tp part yg rase mcm nk nangis bile kawasan yg terkene tu start gatal merenyam dr dalam. nk garu x dpat. gosok jela ...klw x tahan sgt sapu dgn minyak angin then tido...hihihi.

Dah seminggu cuti, esok dah start keje. Arggghh..mls betul! sebenarnye x sanggup nk ngadap kawan yg tau aq ni mcm ni. Sbb aq mls nk jwb soalan yg mngkin wat aq serba salah. (Eh eh..mcm la satu opis tu tau)...kikiki...ala yg tau pun 3 org je dr seratus lebih org. Tp yelah...part nk mnjwb tu aq mls. Nanti diaorg mesti tanya itu ini.

Dah tu knp bgtau diaorg? Owh..aq xde sesuka ati nk bgtaupun. Klw x kerana keadaan yg mendesak. Sbb bg aq, xde guna nk menceceh masalah diri utk tagih simpati. No need. Yg perlu dimaklumkan pd mereka yg terpenting shj pun dh ckup. (Habis tu yg ko menceceh sini?) Hehehe..ni bukan menceceh ni berkongsi pengalaman...kohkohkoh...

Wednesday, 19 November 2014

Ultrsound guided

Assalamualaikum.

Ptg td dah setel proses tissue sampling. spt yg dh dimaklumkan sebelum ni, prosedur sampling utk arini adalah mnggunakan ultrasound.

Alhamdulillah. Sakit? Tak sgt la..rase cam kene gigit semut je....hihihi..so, next appoinment on next week, same day. Alhamdulillah, doktor, nurse semua la kakitangan yg terlibat secara langsung sgt baik dan bgus...tumbs up! Alhamdulillah, Allah sgt mempermudahkan segala urusan...Alhamdulillah...Yey!!


Sumber: Internet

Tuesday, 18 November 2014

Biopsi with mamogram guided

Assalamualaikum...

Biopsi with mamogram guided. Entahlah betul ke tidak sebutannya gitu. Ok, kaedah ni adlh utk ambil sample tissue dimana jarum yg nk digunakan untuk ambil tisu akan ditembak masuk ke point yg telah dikenalpasti dengan berbantukan machine mamogram. Hah, gitu citer dia pnjg lebor hah..


Sumber: Internet (Ginilah lebih kurang bentuknye. Cume kurang kat situ troli a.k.a tilam dgn bantal tempat aq landing mengiring)


Untuk kes aq ni, aq kena lalui 2 kaedah. Kaedah yg pertama spt kat atas ni. Esok pulak kaedahnye bunyi gini Biopsi with ultrasound guided. Knp? Sbb esok utk sebelah yg mana obviously nyata nmpak lump on my breast. So, agaknya gune ultrasound dh boleh fire the needle at the point yg diorg nk tu.

Ok rase mase prosedur semlm? Proses mamogram sebelum proses ambil sample sakit mcm biasa je la. Ok semasa proses sampling pulak x sakit sgt pun. Rase terkejut je lbih. Sebab doctor akan bius dulu kawasan yg terlibat. Klw masih rase sakit, doctor akan tanya nak ubat bius lg ke. Terkejut knp? Terkejut sbb setiap kali jarum sampling tu ditembak ke point, bunyi mcm oldschool punye mesin typewriter mase kita patah balik bila nak enter. Tambah pulak aq ni mudah terkejut. Nasib x melatah yg bukan2x...wahahaha...

Spt biasa, setakat ni Alhamdulillah suami sentiasa teman bila time dating dgn doctor. Jd, kpd mereka yg mngkin akan melalui prosedur ini adalah lebih baik ada teman sbb lps proses ambik sample ni doctor dh pesan mngkin akan bleeding. Yup, mmg betul darah boleh tahan jgk la keluar. Bila ubat bius dh hilang kesan, boleh tahan jgk rase sengal. hikhikhik. Nasihat aq lg, bile time nk pergi pakai baju yg berbutang penuh depan dan pakai bra yg longgar. Bawak la kain towel atau extra kain kasa untuk tampung darah yg keluar tu. Satu lg pesanan, jgn angkat bende berat klw x risau jugak part yg luka tu berdarah blk. Ok, doktor bg m.c 2 ari. Semlm dan arini. Pg td sakit sengal dan ngilu dah kurang byk.
Aq pun siap kemas bilik kucing, basuh baju, kemas dapur. Hihihi..tp breakfast encik suami yg siapkan. Hubby pun suh aq duk diam tp x boleh la...kesian plk nengok pd suami kene siapkan semua. Lgpun kucing2x kiteorg ni dah biasa aq yg setelkan. Xpelah, aq pun bukan teruk sgt sakitnye.

Semlm pun dah terbayang, "Ya Allah, if  la kan...hambaMu ni kene kimoterapi mcm mane lah suamiku ni".. tapi terus teringat ayat suami aritu "Itu dah tangjwb suami isteri. Lagipun jgn bersangka2x bende yg belum jd. Jgn mendahului Allah! Biar la bende tu dtg dulu, tahulah nanti nak buat mcm mana. Kita kan ada Allah. Minta dgn Allah.." dan sepanjang panjanglah aq kene tazkirah...hehehe...terus je aq Istigfar. Ya Allah Engkau permudahkanlah urusan kami Ya Allah...aminnn.


Sunday, 16 November 2014

Bosan Tunggu

Assalamualaikum, mlm ni aq just membaca blog mencari info berkenaan kanser payudara. Byk jgk blog yg menarik yg dapat membantu aq setakat ini. Contohnya blog yg ini klik sini.

Sebenarnya aq benar x sabar untuk jalani prosedur mengambil tissue sample. Seriously, aq x sbar. Sbb aq nk tau result sample tu. If cancer aq nk cepat2x jalani treatment. Jika tumor biasa,  Alhamdulillah. Walau sakit mcm mana sekalipun aq tetap akan jalani prosedur tersebut. Aq xnak tahan lama2x, rsau melarat dan makin menyusahkan org sekeliling terutama suami, mak mentua dan kakak2x ipar yg byk dan acap kali membantu kami suami isteri. Allahurabbi. Semoga Allah juga yang membalas, Insyallah..

Friday, 14 November 2014

Hai..hai..hai..

Assalamualaikum. Harapnye bg anda yg tgh membaca blog ni sihatlah hendaknya. Insyallah.

Harini m.c lg. So, aktiviti arini kemas rmh dgn bersungguh sekali wa ckp lu. Sbnarnya, aq buat persiapan awal so xde la encik hubby kemas bila aq x larat nk kemas rmh nanti. Cehh...ckp mcm dah kena operate pdhal baru nk amik sample. Owh, lupe nak kabo. Dating semlm x jd. Tetiba plk machine mamo rosak sbb voltan letrik (andaian aq je sbb mase dia duk baiki tetiba gelap kejap). So, salah sorg doktor yg handle aq bgtau terpksa postpond next week. Bila dan pukul brp, they will inform me by call later. Alahai, ingtkan nk setel semua ni cepat. Tp perancangan Allah kan..so, terima la dgn redha. Adalah sebabnye.

Ok, prosedur untuk mengambil sample. Ada 2 kaedah. 1, ultrasound. 2, mamogram. Aq x ingt pe nama betul dia. Tp, doktor briefing aritu, jarum utk amik sample akan dicucuk di point yg dikenalpasti dgn kaedah yg disebut di atas. Aq x dpt nk bygkan kesakitan yg bakal aq rasa sbb aq x buat lg muahahaha....tp yg pasti, mamogram tu agaklah sakit. Klw ditambah dgn jarum tu aq x tau la nk ckp apa kan. Nanti lps aq setel amik sample then i'll let u know pe rase dia.

Macam mane mamogram ni dijalankan? Sila la google sendiri...kehkehkeh...bagi aq, mamogram ni agak kurang sesuai utk mereka yg blom de anak @ umur kurang 40 thn. Tp, sesetengah keadaan perlu jgk laluinya, mcm kes aq ni. Knp? Sila la google jgk..hehehehe...

Bila aq lalui perkara ni semua, aq rase nak bgtau dekat semua orang khususnya wanita "Pergilah buat ujian mamogram sekarang". Knp? Sebab kadang2x kita x perasan sgt perubahan dipayudara if suspicious thing inside there...klw xnak buat mamogram pun buat la ultrasound. . sbb rawatan awal dpt mengurangkan risiko. Lg satu, kanser payudara bukan hanya menyerang wanita 40 thn ke atas. Klw ikut my goggling nih...seawal umur awal 20-an pun dah ada kes ni. So ladies out there, rerajin la gi cek.

Itu jelah utk mlm ni. Papehal pun hidup perlu diteruskan...so, layan movie kat Astro ngan hubby...just live life mcm biasa. Xperlu sedih2x, rsau2x karang melalut ke lain plk. Si syaitan iblis tu dh la tengah obses cari peluang utk pengaruhi kita. So, be positif. Buat bekal sebanyak mungkin, tp kadang2x kena la manjakan diri jgk. Asalkan x melampaui batas sudah....bye, Assalamualaikum...

Wednesday, 12 November 2014

3rd dating

Assalamualaikum.

Pg td sepatutnya dating part 2 dgn doc. Tp di postpond ptg ni.So, sempat lg la koi masak lunch utk mkan beramai. ngehngehngeh...ape lg, menu plg mudah dah sedap? Pastinye nasi ayam...burrpp, Alhamdulillah.

Nasihatku kpd mereka yg di luar sana, jika kamu dlm keadaan sy better sibukkan diri. Knp? Sebab klw de mase terluang tp digunakan untuk termenung, mikirkan nasib knp begitu knp begini nanti syaitan dtg mesti bisik2x buat kite rsau aje...

so, bangun buat la pe yg patut. bace buku ke @ buat la pape pun asalkan jgn termenung, tdor....hehehe..

2nd dating

Hari ni 12/11 adalah hari pertama temujanji dgn doc pakar. Warggh....mcm2x rase. Hubby tetap teman aq disisi. Bile debor tu dtg, aq pegang, aq sentuh dia. Dia bls. Hurghh rase kurang debornye wokk! Hehehe...

Ok, aq buat mende gi jumpe pakar rini? Gini citer nyer, on 5/11 aq suspected masalah di payudara. Lepas buat ultrasound & mamogram de ketul yg pelik yg amat suspen.. (cehhh..!!).

Jd, disebabkan tu la aq dtg jmpe pakar rini. Doc yg merawat x dpt bg keputusan apa lagi sbb selagi blom buat sampling (tetiba aq teringat soil sampling ngehngehngeh) dan seblum dpt result lab dia xleh nk ckp aq ni sakit apa. So, esok 13/11 aq kena ke spital lg. Untuk proses tissue sampling. Huhuhu...aq dh terbayangkan kesakitannya! Tp aq kene kuat sbb encik Hubby ni kuat dan setia temankan aq, Alhamdulillah.

Utk Hubby

Assalamualaikum..hai hai hai....hihihi..jari jemari bermula...

Dia,
Allah yang kirim,
Alhamdulillah,
Walau apa org kata,
Walau apa org nilai,
Dia adalah yang terbaik untukku,
Kerana Allah yang kirim.

Dia memang bengkeng,
Hurgh...mmg tegas,
Tapi garangnya bersebab,
Tegasnya bertempat,
Hanya aku dan Allah yang tahu istimewanya di mana.

Datang si gembira, dia ada.
Datang si ujian, dia ada.
Datang si dugaan....dia setia ada.

Alhamdulillah,
Kiriman hadiah yang Allah bg ni rupanya barang "rare", boh!
Terima kasih Ya Allah, terima kasih.

Wahai dia,
Wahai suamiku,
Terima kasih mnjd teman utk si siteri,
Klw Allah memberi izin ke syurgaNYA,
Pasti kau juga yang kupilih sbg pasanganku.


Peringatan: semua yg tertulis di dalam blog ini hanyalah catatan peribadi dari pemikiran penulis shj. Penulis tidak akan bertanggungjawab sekiranya terdapat catatan di dalam blog ini di copy, di salahgunapakai atau apa2x yg melibatkan perkara yang tidak diigini. Sekian.