Thursday, 25 December 2014

Banjir & Cuti

Assalamulaikum..

Hii...

Harini krismas. Smlm bertolak ke putrajaya dlm pkul 11. Alhamdulillah sepnjng perjalanan Allah lindungi walaupun hujan lebat. Alhamdulillah. Tp mase lalu depan Giant, T.putih jln jem. Sbb satu lorong. Jln yg menghala ke kuantan ditutup. Air naik. Bila smpai putrajaya, buka FB ckp jln tu dh penuh air. Ya Allah, Allah mudahkan urusan kami. Alhamdulillah.

Kisah banjir kali ni rase xtau nk ckp apa. Dgn kisah my friends yg kena banjir kesekelian kalinya. Dgn kisah banjir di kelantan & terengganu. Dgn kisah saudara of my friends yg meninggal cause by floods di kemaman. Ya Allah...besar ujian untuk hamba2x Mu kali ini. Walaupun i'm not the victim tp perasaan bersalah sbb x mampu nk bantu, perasaan kasihan & simpati, perasaan rsau dgn keselamatan diorg. Dan aq jgk rsau dgn makhluk yg bernma haiwan...semua ni bercampur baur. Sedih...Ya Allah...Ya Rabb. Kisah yg bermacam di Kelantan. Short video my friendlist like & shared x mampu nk tgk habis. Ada yg mmg x tgk pun. Aq x mampu nk tgk. Jd aq berserah pada Yang Empunya utk berikan yg terbaik kepada sekalian hambaNya. Insyallah, Dialah yang menolong dan memberikan yg terbaik dunia & akhirat.

Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar!

Cuti kali ni sempat singgah jumpa papa. Salam papa, peluk cium sikit. Tgk papa sebak. Aq? Terus senyum dan gelak2x sikit supaya papa x nangis. Wak Owk dah nangis tgk aq. Lps operation nilah kali pertama jmpa. Lg pun dh lama sgt x jumpa. Esok pulak nk gi jumpa Cu Ani...hihihi
..aq yg kena kanser tp org lain plk yg nangis..hihihi..tu tandanya aq disayangi...warghhh..aq dah macam retis uollsss..! (Yearkh!! Pengsan terus!)

Sunday, 21 December 2014

Progress, Makan, Bosan, Cerita Kanser

Assalamualaikum...

Hiii..

Progress kesihatan selepas operation dan hampir seminggu dh keluar spital, Alhamdulillah. Part jahit makin sembuh. Kata suamiku, dah makin elok. Alhamdulillah. Yelah, nk suh aq nengok camne, x jelas. Kene org lain tlg tgokkan. baru clear..kikikiki. Eksesais pun ok. Aq dh boleh angkat tangan tinggi walau x selurus tangan sebelah kanan. Cuma bisa sakit, sengal tu masih ada.

Makan pulak mcm biasa. Masih lg berpantang dan suamilah yg jd chefnye. Kesian suami. Dia pun dh kurus sikit. Ulang alik. Rumah kami, rumah mak. Sbb tgokkan kucing2x kami kat rmh. Bukan xnak bwk dtg rmh mentua. Tp, mane nk letak 11 ekor. Plk tu budak2x ni x pernah keluar rmh melainkan gi vet. Lgpun kt rmh mak ni dh ada 10 ekor. Blk dr tgk kan kucing, bergegas masuk dapur siapkan lunch aq dan mak. Skrg ni Alhamdulillah, aq dah boleh mandi sendiri, pakai baju sendiri, sikat rambut sendiri, ikat rambut sendiri. Klw tdak mase awal2x operate ari tu, suamilah yg buat semua tu. Ingt kali pertama suami mandikan di spital, aq nangis. sbb rase kesiankn suami + mcm aq ni x berdaya sgt sedangkan seblum ni aq boleh buat semua sendiri. Gini agaknya perasaan mereka yang tgh dan telah diuji Allah dengan keadaan spt aq @ lebih teruk dr aq. Alhamdulillah, dh 3 ari pun aq dh mampu buat semua ni. Walaupun suami masih lg ragu2x nk lepaskan aq buat sendiri. Bila aq bertegas dan berjaya siapkan sendiri dan buat gaya, "Tarra!!" depan suami. Nmpk dia senyum, mata ada sikit berkaca. Mesti dlm hati dia ckp, "Alhamdulillah".

Walau duduk kt rmh mentua ni, boleh borak dgn mak, dgn suami tp rase bosan yg amat. X tau nk buat apa. Tambah pulak aq ni jenis yg biasa berjalan, buat keje smpai x ckup masa. Skrg ni, sampai terlebih2x mase xtau nk buat apa. Nk berjalan lasak sgt aq x terdaya. Lgpun kena jage diri betul2x, prepare utk kimo. Ya Allah Ya Tuhanku, berikan aq, suamiku, mak ayahku, mak ayah mentuaku, adik beradikku, saudara maraku, rakan dan sahabatku, dan seluruh muslimin dan muslimat akan kesihatan yg terbaik dunia dan akhirat. Nilah ayat yg selalu ada dlm doaku. Sbb walau duit setinggi gunung pun tp x sihat tiada nikmat jugakkan? Hehehehe...

Bila tgk cerita psl kanser je, aq terase. Rase sedih tetiba. Bila baca ttg mereka yg tgh fight cancer pun same. Tambah lg klw hamba Allah tu masih kanak2x. Pulak tu dgn kanser yg dh sgt teruk. Astaghfirullahalazim. Mmg, aq rase tersentuh, rase pilu, rase yg mcm2x yg aq sendiri pun xtau nk ckp mcm mane. Ya Allah...Insyallah, Allah bagi ketabahan kesabaran kepada kami, kepada keluarga kami, kepada mereka2x yg sekitar kami  dalam menempuh ujian Allah ini...ammiinn..Insyallah..




Friday, 19 December 2014

Aku Tak Kuat Tapi...

Assalamualaikum..

Haii...

Hurmm, saat menulis ni walau patutnya dah masuk bilik & krohkrohkroh...tp kuatkan ati utk taip ni. Sbb, selagi x post ni selagi tulah rase mcm x setel.

Bismilahirrahmanirrahim.

Ramai ckp aq kuat. Ramai tanye mcm mane aq kuat harung & redah ujian, dugaan Allah bg ni. Setiap kali org ckp aq kuat, aqserba salah. sebab, aq ni x kuat pun. aq ni hamba Allah je. Yang bg kuat, yg korang nampak zahir ni, Allah yg bg. Allah yg bg kuat. Sebab aq xde daya. Aq berserah bulat2x pd Dia. Yup, aq still berusaha setakat yg termampu. Usaha untuk sembuh tu tetap masih on.

Sebelum Allah bagi ujian ni, Allah dh bagi ujian lain yg mcm2x pd kami suami isteri. Yg bile mase tu rase mcm hampir tersungkur menyembah bumi. Mase tu mcm2x la iblis syaitan duk bisik2x dlm rongga. Byk juga soklan yg bunyi "Knp, Mengapa, Bila, Bagaiman" mcm2x lg la yg duk dlm kepala hotak ni..Tp bila kita sabar, bila kita balik pada Allah. semua tu Insyallah akan Allah bg jln selesai yg x disangka2x..

Dan bila Allah bg ujian ni, baru aq tau...episod cerita yg sebelum ni adalah sebagai latihan dan persediaan untuk ujian sekarang ni. Alhamdulillah.

Selain dr perkara di atas, perasan tak knp Allah bg kita berjumpa dgn org yg bermacam2x. Maksud aq, org yg sekeliling kita ni. Yang punya cerita yang bermacam. Hah, cerita yang bermacam ni pun sebenarnya adalah pelajaran dan pengajaran utk kita sbenarnya. Jgn kita tgk org part yg best je. Kita tgk part yg kurang best. Sbb part yg x best tu la yg     kita x sangka akan ajar kita something. Contoh, aq knal satu family. Ada anak yg ramai, ada suami yg penyayang tp kurang part harta. Tp diaorg bahagia je. So, bersyukur Allah bg suami yg duk ada la ni. Yg penyayang, yang setia, yang garang mcm rimau, yg tegas mcm tong gas..hahahaha...dok aihh gurau je B. Menyintai dan menyanyangi aq lillahita'ala. X pernah pun sepanjang hampir 5 thn kawin ni dia mempersoalkan aq psl anak dan skrg ni walau aq ni dah kurang sbg seorg wanita secara zahirnya tp tu x mnjdkan masalah dan alasan knp dia perlu kurangkan kasih dan syg dia pd aq. So, bila kadang2x aq x dpt apa yg aq nk (nafsu pd harta bende), aq ingat kt family ni. At least, aq cukup makan pakai, kasih syg, tmpt berlindung dr panas hujan, ada kenderaan yg mudah utk bergerak. Alhamdulillah.

See? sebenarnya, bila kita pandang kiri kanan, atas bawah Allah bagi mcm2x nikmat yg Dia bg kt kita. Cuma sedar @ x untuk kita sentiasa bersyukur.

So, guys...aq x kuat pun. Tp Allah yg bagi pinjam kekuatan untuk aq tempuh ni semua. Lgpun, doa dr org sekeliling tu pun adalah asbabnye juga. Tp yg utama adalah Allah Yang Esa. Jadi bila rase x tau nk gi mana, nak buat macam mana. Mintak dgn Allah. Allah yg buat kita dan Allah lah kunci penyelesaian bg setiap masalah kita. Allah Yang Maha Esa.

Sekian dahulu tazkirah dr sy ustazah yang x berapa nk ustazah....hahahahaha...ngeeeee...


Sumber: Internet

Progres ke-3

Assalamualaikum...

Hai..wassappp?? Hehehe..Insyallah, semua sihat2xlah hendaknya. Insyallah.

Harini apomen dgn doc. Tp doc pakar yg consult aq xde. So, anak buah dia yg handle. So, kurang la berpuas hati sbb de bbrp soalan yg doc td xleh jwb. Hurmm..xpelah, rezeki Allah utk aq arini. Doc suh aq angkat tangan, setakat yg aq boleh. Doc ckp aq mcm takut2x. Ubat tahan sakit yg dia bg utk aq tahan sakit bila ekasesais angkat ketiak, angkat tangan. Ok! Akan kubuktikan padamu doc yg cantik lg menawan koi x takut. Koi ngeri je...hihihi..So, hari ni aq terus test eksesais mcm dia nk. next opemen aq nk berlagak tunjuk...(wakakaka...niat pun dh macam hampeh).

Harini pas jumpe doc, blk rmh jap jenguk kucing & amik brg. Trus amik jemput mak, ajak jenjalan. Kesian mak, boring duk rmh. Aq yg duk rmh pun boleh tahan bosan. So, kiterog pegi la KP. Plannye nk gi kedai kitab cari buku tp xde plk buku tu. Nk gi Megamal dh xlarat dh. Mak jalan lg laju dr aq...hehehe...10 min yg pertama ok lg. Pastu mkin slow. Jln sejam pun dh letih sgt. Nafas dh semput. Ya Allah. beza betul.Mak yg 81 thn pun lg gagah dan perkasa dr aq yg 33 thn ni...hihihi..Xleh jd ni, kena cpt2x pulih.

Doc ckp td pun kna make sure aq sihat pulih betul baru boleh kimo. So, kena cpt2x pulih, Insyallah.

Wednesday, 17 December 2014

Progress -2

Assalamualaikum..

Hii...
Harini hari ke-3 discharged. Alhamdulillah. Harini jgk hujan belum berenti sepenuhnya. Dgrnya byk kawsn naik air. Insyallah, semoga Allah lindungi dr yg x elok dan berikan yang terbaik.

Allahuakbar...
Harini kesihatan mcm ok Alhamdulillah. Tapi, rase mcm letih sgt, mcm penat sgt. x daya rase...sampai meleleh air mata...hehehe..manje ngat koi ni! Suami mcm biasa ler klw nengok ke isteri ni nangis. Mula la dia sesak. Alhamdulillah, Allah bg alQuran. Itulah ubat penenang hati, penguat semangat. Habis baca terus tdo. Bangun, de tetamu dr opis dtg melawat. Alhamdulillah. Pg td pun ada kwn dtg melawat. Alhamdulillah, terima kasih kerana sudi jenguk dan sudi doakan yg terbaik untuk aq. Semoga Allah membalas syurga kepada mereka semua yg sudi mendoakan kebaikkan untuk aq. Insyallah.

Kawasan bedah, Alhamdulillah makin baik. cumanya kawasan bedah yg bawah ketiak pedih sikit. mgkin sbb bekas salotap. Nk tonyoh tanggal dgn sabun...ooooiiiiiii ngeri oiii..

Gerak pun lemah gemalai mcm sloath...(eh yeke sloath) lg kepingin nk tonyoh kawasan tu. Maunye pengsan, Nauzubillah.

Hari Jumaat ni ada appointment dgn doc. pakar. utk tgk kawasan bedah. mungkin jgk sekali dgn result sample bedah aritu.

Dugaan dan ujian yg Allah bg pd kami satu persatu, Insyallah kami akan dan cuba tempuhi sebaik mungkin. segala hasutan
Insyallah kami cuba hindar jauh2x...Semoga Allah permudahkan kami dan berikan yg terbaik dunia akhirat. Insyallah, aminnn..

Monday, 15 December 2014

Luahan Rasa

Assalamualaikum...

Hii...Alhamdulillah, harini dah hari ke-2 balik rmh. Lps dpt kuar spital terus stay rmh mentua. Mentua ckp, duduk la sini sampai dh ok then i can go home. Kesian mentua...huhuhu..she's 81, but need to be caretaker...of me...

Cadangnye nk attach pic kat blog ni tp, asyik loading je..almaklumlah, gune tab..nanti blk rmh sendiri boleh la godek computer rmh..fast & furious sikit..hikhikhik..

Spt tajuk. Perasaan aq. Allahuakbar. Walau zahirnya, rakan, teman, sahabat nmpak aq kuat. Tapi hanya Allah dan suami yg tau perasaan ni. bila mase aq benar ikhlas gembira, bila mase aq rase lost, bila mase aq berlakon...hurmm..

Aq suke 1 of couple from my office. Ya, Allah bagi dugaan & ujian. Bila mana Allah mengambil kudrat suaminya untuk berjalan, berlari, berdiri...tp yg benar2x kagum. Isterinya tanpa jemu membelai, mengasuh, memujuk, melayan, mencintai, menyayangi suaminya tanpa jemu. Benar, kata mereka. Kasih sayang ialah semangat dan kunci untuk menempuh ujian dan dugaan yang Allah bagi. Kasih sayang kerana Allah Ta'ala.

Aq di antara hamba Allah yang kecil sangat dugaan dan ujian yang diberi. Aq masih boleh berjalan. Aq masih boleh membuat kebanyakkan perkara sendiri. Tapi, aq juga kalah dengan emosi bila mana syaitan iblis berbisik di ronggaku. Ketika melihat letihnya diwajah suami dalam dia tersenyum. Ketika penatnya mata menahan air mata dari menitis di depanku. Ketika dia berlakon kuat untuk menguatkan semangatku. Ya Allah, Engkau ampunkan segala dosa suamiku. Kau berikan kebaikan yang terbaik untuk suamiku. Engkau satukan kami disyurgaMu. Ya Allah....

Aq masih boleh bertahan bilamana org lain menyakitiku, bilamana suara2x sumbang menyindir dgn keadaanku, bila mana riak keseronokkan dengan keadaanku. Tp jgn sakiti suamiku. Jangan meremehkan suamiku. Jangan memandang rendah suamiku. Jangan mengambil kesempatan atas kebaikkan suamiku. Kerana suamiku adalah yg istmewa bagiku. Usah dimomok kerisauan kepadaku, "nanti suamimu bigini, begitu kerana aq pernah berjumpa bila mana isteri begini, suaminya pasti begitu". Apakah engkau itu isteri kpd suamiku? Apakah engkau benar2x kenal isi luar dlm suamiku? Jangan menjadi iblis wahai manusia. Kerana manusia itu lbh sempurna. Atau kepingin sgtkah mahu menggantikan tempatnya si Iblis?

Berdoalah yang baik2x. Mintalah yang baik2x. Bersangkalah yang baik2x. Yang baik itulah yang lebih baik.


Sumber: Internet

Saturday, 13 December 2014

Citer Kelakar Mase Tingtong

Assalamualaikum..

Skrg pkul 5.23 pg. Lin tgh duk tunggu subuh kt seblh ni smbil ngaji. alhamdulillah..bagus amat anak pak syed ni. dh 2 mlm temankan aq. huhuhu..baik ngat bdk nyer. untung ler sape yg dpt...(ok, jek sikit ngeeeen).

Sehari sebelum operate aq stay dlm wad 4c. Ala biasa la bdk medic yg tgh belajar. Mestinyalah dtg berkerumun tanya itu ini, cek itu ini. Aq ni pun dh rase mcm bhn eksperimen. Tp dsbbkn aq ni ala2x cikgu, so layankan aje. Tp x thn jgk bla dh masuk berbelas org. Punya la x selesa smpaikan aq mase lepas operate dlm mamai boleh lg berfikir "nnti nk bgtau nurse xnak student medic kaco" selain aq nk ckp kt suami aq "B, syg nk makan bubur nasi tp xnak yg mekdi"..hahaha..

Dlm mamai tu aq perasan segerombolan (pdhal de la lbh kurang  6,7 org) yg pakai kot putih dtg tgk aq. Dlm kepala ni ni dh mikir, ni mesti bdk medik. Terus je aq sound mcm aq sound bdk dlm kelas "atolong jangan ganggu sy. Sy xnak diganggu. Sy nk team Doc singh je yg cek". Hah, hambik setepek. Demanding pulak tu. Mmg aq x sedor diri..kikiki ni sbb morfin la ni kot. Tp de la doktor tu still cek2x bhgian operate. Ada nurse kt sebelah aq. Aq ckp kt nurse tu. "Sorry nurse. Sy xnk diganggu. Sy xnak student medic ganggu sy. Sy penat" (lbh kurang gitu la bunyi nye. Pdhal aq pun bukn ingat sgt ayat yg kuat dr mulut ni..ahakkss). Tp aq terkesima sekjap bila nurse ckp,"tu bukan student medic. Tu semua doctor pakar". Hah, aq pun mampu terkulat2x tingtong je la..ngehngehngeh...so, pesan kt nurse, say sorry on behalf.

Pesanan utk student medic out there. Yup, sy tau kamu tgh bljar. Wajib utk buat smua tu. Tp sometimes kna la sensitip sikit. Tgk la pesakit tu mcm mane. Lg satu soklan, jgn la tanye "apa perasaan akak? Sedih x?". Ya Allah dik. Soklan tu xyah ditanya. Wat sakit ati namanyer...hikhikhik..

Friday, 12 December 2014

Hari ke-3 after operation

Assalamualaikum.

Hihihi..lame x update. Internet tepon kan. Slow. Harini alhandulillah, Allah bagi makin sihat. alhamdulillah.

On 11/12 hari aq bedah buang cancer. Ok, citer biasa je. Sebelum subuh lbh kurang 4.30 pg aq dh bngun, mndi, siap apa patut. Setel kul 6 lbh. Blk ke wad 4c tgk en.suami dh tercokoh kt katil. Sengeh+senyum meleret. Terus tukar baju OT siap2x smbil tunggu pkul 7.15 sempat terlelap. Alhamdlh, me is the 1st case.  Bedebar2x? X sgt. X sbr, ye! Ngee..suami teman smpai pintu OT yg dlm. Drama air mata lbh kurang, "Bye B. Jumpa lg nnti". Pembantu OT sambut "Insyallah."...Hahaha...suami aq? Aq x ingt dia jwb apa. Rasenye diam ataupun dia jwb yg biasa dia jwb "ye, kita jumpa nnti".

Sedut oksigen 4x, pastu dia cucuk ubat bius...x ingt bla mase pengsan. Sedar2x dh duk bilik lain. Tp masih dlm kwsn OT. Celik mata, Alhamdlh. Allah pnjngkn lg umur. Terus ingt suami. X lama suami muncul, walau mata x berapa nk buke sbb bius blom hilang tp dgr suara suami dh rase tenang. Ok, sambung tingtong kt wad 4C. Smbil mamai ckp kt suami nk bubur nasi tp x nk yg mekdi.

Bangun dr tingtong terus mkn. Rupanya lame aq duk di OT. 7 30 smpai 12.30. Duk wad, sedar dr tintong kul 2 lbh. Tu yg aq mkn bubur habis semangkuk besar...kohkohkoh..lapar wook..

Alhamdlh, Allah bg kekuatan pd aq. Berkat dr doa org sekeliling. Terutama suami, family..dan sgt2x berterima kasih x terbls budi adalah sahabat2x dan rakan2x keseluruhan. Ya Allah, smoga Allah balaskan syurga utk mereka smua. Insyallah.

Lps dr sedar tingtong, mkan bubur, kenyang perut, Alhamdulillah dpt transfer ke bilik kongsi 4 org. Selesa la sikit. De citer kelakar mase aq tingtong. Ni semua psl student medic. Xpe la nnti2x aq citer. Kikikiki...


Monday, 8 December 2014

Hari Last Sebelum Admitted

Assalamualaikum...

Hari pas subuh, golek2x sikit. Buat breakfast utk suami. Kikiki..roti bakar, selek mayo sikit, tepek cheese, milo kosong. Aq? Milo kosong je segelas. Setel terus setel blk encik miow. Sambil cuci baju. Alhamdulillah, cuaca panas. Sempat la kering baju. Layan cite barbie, 12 dancing princess. Setel. Terus gi dapur masak tgh hari. Lauk simple sgt. Ayam goreng, ikan tenggiri goreng, tumis air bayam, brokoli goreng. Of cos la beras perang. Hikhikhik. Suami mkn 3 pinggan. Alhamdlh. Aq pun siap tambah nasi. Jasad mulut mengunyah, telan. Mmg la mkn. Tp xtau apa rasa. Suami pun ckp xtau bila nk mkn kt rmh lg. Terus rase sayu..hukhukhuk.. Klw mkn pun mngkin makan roti. Mcm terawang2x.

Setel kemas dapur, sambung lipat baju, pack baju. Beg utk aq dh setel. Beg suami blom. Hihihi. Mmg ler suami aq boleh blk rmh tpnye kna la pack jgk if suami nk stay rmh mak.

So, esok je lg. Tunggu esok je lg...Insyallah, Allah pasti permudahkn..Insyallah..


Progress

Assalamualaikum...

Baru blk dr holiday. Holiday pun dkat je, Gambang W.Park. kikikiki...
Lusa dh nk admitted. Berdebor mcm nk gi berperang di palestine. Hidup dgn mati. Allahuakbar.

Ya Allah, mmg suamiki jodoh aq. Jodoh yg Allah hadiahkan utk hambaNya ni. Alhamdulillah. Walau hampir 5 thn kawin, belum dikurniakn zuriat dia masih setia dan selalu pujuk ati ni. Selalu bg sokongan. Bila dikurniakan ujian utk kami lg, suami tetap bersama. Pujuk dan berikan sokongan. Yes, aq tau ramai lg suami yg seperti suamiku. Yg sentiasa pujuk dan x prnah henti menyokong. Tidak pernah kurang cinta, kasih dan syg seperti mula2x kawin. Yezza...aq tau. Tp berapa kerat yg sebegitu? So, ladies out there. Jika Allah memberikan jodoh seperti suami kita2x skrg ni. Yg duk ada la ni. Hargailah. Sbb nk cari lg yg mcm gini agak payah. Org kawin mesti nk anak. Org ade isteri mesti nk yg cantik, sempurna sbg seorg wanita/isteri. Mesti nk yg sihat, bergetah, berlekuk mcm biola. Ya Allah, terima kasih krn hadiah nikmat yg x ternilai ini sbg pertolongan kpd hambaMu ini dlm menempuh ujian yg Kau berikan.

Wahai suamiku yg kucintai, yg kukasihi, yg kusayangi kerana Allah Ta'ala. Terima kasih. Insyallah, kita pasti bersama lg di syurga Allah. Insyallah.

Tuesday, 2 December 2014

Masak-masak

Assalamualaikum...

Hii ;)

Harini masak lagi untuk lunch. Aq masak nasi minyak, ayam masak merah, goreng bayam. Hahaha...aq tau nasi minyak & ayam masak merah patutnya aq x leh makan. Aq pun baru lps makan roti dgn peanut butter. Dan aq pun tau aq xleh mkan kacang. Tapi arini, sebelum operation aq nk mkan semua yg aq nk mkan. sbb aq tau lps operation aq kna pantang makan.

Lagipun, sebelum operate la aq nk masak mcm2x utk suami aq, mak, anak2x sedara aq makan. sbb aq tau, lps operation lmbt lg baru boleh masak. Aq pun cdang nk kemas cuci rmh, cuci bilik kucing sebelum operation. sbb aq xnk suami aq yg buat. kesian dia, nk jage aq lg nk buat keje rmh lg. Aq pun dh pesan, kain baju aq minta dia tlg basuhkan. Jgn bg mertua yg basuhkan. Rumah aq tu suruh je cleaner harian dtg cuci.

Ya Allah, lps operation mohon sgt cpt recover, nnti blh msk2x  lg. Ingt para isteri di luar, walau sibuk, walau sakit, walau penat cubalah sedaya upaya bg suami makan minum dr air tangan kita. waima, air kosong pun segelas. De la sbbnya, tp ingat...Ikhlas Kerana Allah Ta'ala.


Ok, skrg update after makan. Hurm, suamiku ckp rase ayam dah x mcm biasa aq buat. Nasi pun kurang. Hurm, aq tau tu. sbb semlm pun masak lemak pucuk ubi kayu pun aq rase kurang kik. Aishh...mgkin kot lidah aq dh mcm pijar sebab aq minum air rebusan. Ntah la. Tp suami aq ckp tawar (harap maklum, suami aq jenis kl komen psl masakan mmg berterus terang sbb dr dulu lg mmg aq suruh suami aq mcm tu. Baru tau kat mana kurang @ lbh). Biasa klw dia makan mesti bertambah. Hari x pun. Huhuhu..Saje la aq tanye knp x tambah. Dia ckp dia dh knyang. Mungkin sbb penat tolong mak kemas rmh. Hehehe..pdhal aq tau x kene dgn selera la tu.  Suami aq pun dh suruh xyah masak, xyah penat2x. Rehat je. Tp aq x boleh la. Sbb aq duk pkir lg brp ari nk admitted. Aq nk suami aq makan apa yg aq masak. Tp esok rasenye dh x masak la kot. Duk diam2x, aq nk kemas rmh kiteorg plk. Nk susun & pack baju. Siap2x utk bwk gi spital.



Monday, 1 December 2014

Daun Belalai Gajah


Assalamualaikum..

Mlm ni mlm ke-2 aq minum air rebusan belalai gajah. Rupanya ada dua jenis belalai gajah ni. Huhu, aq x lah perati sgt beza rupenya. Sbb suami yg rebus dan dia yg bgtau de dua jenis. tp dua2x pun untuk cancer.

Klw google mcm2x kaedah minum. Kawan2x pun ramai yg bantu wat research dan bg cadangan. Tq my all dear friends. Kamu benar2x buat sy tersentuh. Terima kasih byk2x.

Tp, suami aku rebus aje. xde kira helai. suami rebus dlm periuk tanah, lps masukkan daun (ambik daun aje tau. ranting segalan dahan x perlu) dalam periuk tanah. masukkan air biar hapus daun je. guna api kecik. rebus smpai air tinggal kurang separuh. Rase dia xde la teruk sgt. Cuma bau tu yg agak 'mabeles'. Klw di google lg, mgkin akan jumpa yg de org blande daun+apple hijau. Tapis then minum.



Sumber: Internet (Inilah rupe pokoknye, pokok yg aq amik xde la cantik dlm pasu gini.
Sekali tengok macam semak samun hohohoho...)

Tp suami suruh minum kosong gitu je. Untuk potong bau tu, aku kekoh jgk la sepotong apple hijau. Klw tidak mau termuntah la jgk. Suami rebus byk2x buat stock. Simpan dlm peti ais. Nanti nk minum, tuang dlm gelas bagi hilang sejuk baru minum. Minum plk sehari je sekali. Di nasihatkan minum la mase nk tidur sbbnye, risau klw org yg x leh tahan (yelah masing2x punya keupayaan badan kan berbeza) bau ke apa ke boleh la masuk tidur terus.

Aq sebagai testimoni yg minum (kehkehkeh walaupun aq baru minum 2 mlm je) kawasan lebam part yg kena ambil sample tissu tu dah hilang. Aq boleh ckp la dlm 90%. Alhamdulillah, kuasa Allah Taala. Yang hilang 90% ni baru sekali minum. Insyallah, klw Allah perkenankan kita tgk pulak kesannye utk pagi esok.

Ada jgk kawan cadangkan buat ulam. Insyallah sesekali lps2x ni boleh la amalkan wat ulam sambil2x. Lg 9 hari nk sampai tarikh admitted. X sabar nk setelkan semua ni. Hehehe...ade pulak kan. Org lain semua berlumba x nak operate. Aq bukan apa, aq nk sgt cergas aktif mcm biasa. cepat boleh masuk keje blk. boleh jumpa kwn2x opis blk, jumpa anak student blk. Insyallah, semoga Allah memudahkan segala urusan dan memberikan kpd aq dan suamiku yg terbaik di dunia dan di akhirat. Insyallah, amin..