Sunday, 27 September 2015

Awkward....

Assalamualaikum...

Hii...

Pada awal aku keluar hospital. Of cos, aku memang sangat happy dapat bersama dengan suami aku semula. Suami yang sanggup berkorban apa sahaja untuk aku. Suami yang tak cukup tidur, tak cukup rehat...terus shoot dari Kuantan semata2x nak jemput aku balik ke Kuantan. Layan jem lagi. Kesian suamiku. Aku tau dia terlalu penat. Hanya tidur 3 jam dan terpaksa drive sorang diri selama hampir 15 jam. Senyum, gembira, syukur sentiasa dibibir sepanjang perjalanan pulang kami. Semoga Allah juga yang mampu berikan sebaik2x balasan untuk suamiku.

Berbalik kepada cerita 'awkward'. Aku xtaulah adakah perasaan ni cuma aku yang rasa atau ade jugak yang rasa sama. Aku rasakan satu perasaan yang canggung, yang x selesa bila berada di dunia luar ni setelah 22 hari. di dalam hospital. Felt so hard to suit with surrounding. Meeting these & that people. Nak menangis pun ada. Sebab di dalam sana aku merasakan betapa aku positif. Aku x perlu untuk berfikir masalah keduniaan. Di luar sini, aku x selesa.

Semalam suami bawa ke kenduri saudaranya. Alhamdulillah, aq terserempak dengan sorang kakak yang sama2x battling with a cancer. Dan kami pun pernah sama2x berkampung di 7A. Ada satu perasaan release bila jumpa dia. Sempat bertegur sapa. Alhamdulillah.

Sekarang dah masuk hari ke-7 aku di luar. Alhamdulillah, sedikit sebanyak perasaan canggung tu dah berkurang. Terima kasih kepada suamiku. Mungkin dia faham keadaan aku. Sabar melayan kerenah. Semoga, aku cepat2x kembali kepada asal aku. Aku nak hidup yang tenang, hidup yang aman, hidup yang bahagia. Jika sudi, titipkanlah doa untukku. Mungkin doa kamu terus sampai kepada Allah. InsyaAllah.

Saturday, 26 September 2015

Complete Treatment

Assalamualaikum..

Hii...

Alhamdulillah, pada 22/9/2015 semua treatment plan secara rasminya dah complete. Alhamdulillah. Mastectomy, chemo 6x   & radiotherapy 15x. Then follow up as needed.

Di IKN, Putrajaya seribu macam pengalaman, cerita, rasa, perasaan & kenangan. Teringat mula2x nak register in. Sedih, susah hati sampaikan my blood pressure mencanak naik. Dengan tak lena tidur on the first night there. (Orang selalu berkepit dengan suami gitu la. Mula tidur tak lena, mandi tak basah, makan tak sampai ke tekak. Hohohihi....tp yg part mandi dgn makan tu aku bohong sebab kat sana sehari sampai 4 kali aku mandi. Makan pun sampai se'eh). Hati dah tak sabar nak habiskan treatment. Tak sabar nak balik Kuantan.

Tapi, bila sampai waktu untuk discharge hati dah bercampur baur. Sedih ada gembira pun ada. Bila dah stay sini selama 22 hari tanpa kena direct matahari, tanpa pijak tanah. Jangan tak tau aku perasan kulit pun dah macam cerah (Kahkahkah...sila masuk lif dan tekan sendiri).

Rasa macam katil No. 19 wad 7A tu dah macam my 2nd home. Dengan staf yg best2x. Dengan kamcingnyer geng2x yg senasib. Geng berborak, geng bergelak, geng nonton tv, geng pujuk nurse utk teman gi kedai, geng yang mengadu & berkongsi rasa. Walau kami berlainan. kaum, agama, warna kulit tp di sini kami sama rasa. Saling menghormati. Boleh buat lawak lg. Sama2x gelak. Time waktu aku solat, diorang boleh je hormat.

Aunty grace, ahkim, akak puven, aunty isah, acik ani, aunty minachi, acik rokiah, bibik ngisah, bibik johariah ni di antara klik yg sama2x agak lama di sana. Geng2x yg berkampung di sana.

Jadi itu sahaja dulu cerita aku buat hari ini. Suami aku dah jeling2x manja ni. Signal suruh siap2x sebab nak pergi jemputan kahwin sedara. Ada masa, jodoh then aq tulis lagi. Mmg nak kena tulis sebab nnti aq terlupa...almaklumlah...aq kan sekarang dah special. Ok, byeee......(hohiho suami dh bisingggg)

Sunday, 13 September 2015

Radioterapi

Assalamualaikum...

Hii...

Hari ni dah masuk hari yang ke-14 aq di IKN. Ikut pd plan, aq punya total radioterapi treatment 15 friction. Jd, klw campur hari ni balance treatment tinggal lg 5 kali je lagi.

Secara zahir pd bahagian surgery tu, Alhamdulillah. Cantik. Itu doctor & nurse la yang ckp. Alhamdulillah.

Tp, kesan lain dr treatment ni, dlm 2,3 arini aq dh rase sakit pd bhagian dada. Mungkin sbb bahagian yg terlibat pd bhagian kiri & dekat dgn jantung. Bila nk makan terasa sush nk telan. Terasa sempit. Sendawa x lps/x puas. Terasa ngilu pun ada. Mcm heart burn. Doktor nk bg ubat gastrik tp aq xnk. Yelah, aq bukan sakit gastrik & aq masih boleh makan minum cuma susah sikit je. Aq bukan berlagak tp aq xnk ajar diri aq bergantung dgn ubat. Org luar mungkin xfhm & mungkin yg fhm keadaan kami. Sbb aq hari2x pun dh makan ubat. Xkan nk mkn lg. Aq janji dgn doktor klw aq x tahan then aq sendiri akan mintak.

Kesan lain, biasalah rasa panas badan tetiba. Mlm td aq tdo pun tekap kain basah. Hidung berdarah sikit. Mungkin sbb panas. Harini tunggu papa datang. Pesan kat papa tolong bawakkan air kelapa muda. InsyaAllah, Allah lah yang menyembuhkan. Dia yang mengadakan & Dia yang mentiadakan.