Sunday, 30 November 2014

Untukmu Suamiku

Kamu,
Yes! Kamulah,
Kamu yang setia bersama,
Bila hujan tiba,
Walau taufan melanda,
Tika pelangi mewarna,
Kamu masih bersama,
Tidak jemu dan tiada hampa.

Aku mohon pada Ya Rahman,
Aku meruntun pada Ya Rahim,
Andai aku dan kau tiada lagi,
Semoga diperkenankan keinginan ini,
Jika kita disatukan di sini,
Masih tetap di sana nanti,
Insyallah harapnya di Al-Firdausi.

HambaMu ini merayu Ya Allah,
HambaMu ini merintih Ya Allah,
Satukanlah kami lagi Ya Allah,
Di syurgaMu Ya Allah.

Saturday, 29 November 2014

Ya Allah Ya Tuhanku

Ya Rahman Ya Rahim,
Kumohon doaku diperkenankan,
Doaku untuk ku dan suamiku,

Ya Rahman Ya Rahim,
Ampunkanlah segala dosa-dosa kami, Ya Allah,
Ya Rahman Ya Rahim,
Permudahkan urusan kami di dunia dan di akhirat, Ya Allah,
Ya Rahman Ya Rahim,
Berikan kami kejayaan di dunia dan di akhirat, Ya Allah,
Ya Rahman Ya Rahim,
Kurniakanlah kepada kami yang terbaik di dunia dan di akhirat, Ya Allah,
Ya Rahman Ya Rahim,
Satukanlah kami di syurgaMu, Ya Allah,
Ya Rahman Ya Rahim, perkenankanlah Ya Allah,
Tolonglah Ya Allah, hambaMu ini sangat merayu,
Satukanlah kami disyurgaMu, Ya Allah,
Satukanlah kami disyurgaMu, Ya Allah.

Friday, 28 November 2014

Ada Hikmahnya Bila Berterus Terang

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, hari last aq bekerja sementara nk bercuti panjang. Buat sementara ni aq habiskan cuti tahunan dan ambil cuti sakit doctor. Untuk cuti cancer tgk la lps operation.

Hari ni pun aq dh berdepan dgn kawan2x ofis. siap peluk cium bagai. hahaha....tp apa yg aq rase lepas berterus terang? LEGA SANGAT2X!! Rasa mcm batu setongkol kat dada hilang. Alhamdulillah. Tu pun setelah kene basuh cuci bersih dgn suami. Aq pun dah setuju sesape yg nk dtg mlwt boleh dtg.

Perasaan skrg ni rasa releks..dh x rsau psl sakit ke apa. Mungkin sbb dh berterus trg kot. Juga aq dh betul2x boleh terima kenyataan.

Next week ada appointment doctor utk set bius & ambik darah sebelum admitted ward. lps set bius & ambik darah, Insyallah gi holiday!!! Hahahaha....(gelak mcm sin chan)


Thursday, 27 November 2014

Result Sample

Assalamualaikum...

Hii, Pekabo? ;) Err..semlm 26/12 aq dh dpt result sample. Ok, bad news. Aq positif cancer. On my left breast. Kanan, doc ckp      gumpalan tisu ke ape ntah aq pun x ingt sgt. Tp bukan cancer. walau mcm mane pun still xleh nk senang ati sgt kena jgk berhati2x. meaning, lepas operation sample akan diuji utk tgk cancer jenis apa dan apa rawatan susulan. Aq pun kna juga di scan utk tgk internal organ dh kene serang ke x? Doc nk tgk merebak dh smpai mana.

Perasaan? Ntah, mcm xde perasaan pun ada. Nangis? Mesti la kot...tp xtau sbb knp menangis. Nk kata sedih sbb result x jgk sbb aq dh boleh agak dan aq pun dh lama bersedia dgn apa kemungkinan. Mgkin la aq nangis sbb mengenangkan kesian org sekeliling yg bakal aq susahkan...huhuhuhu..

Skrg ni aq dh start rase sakit mencucuk2x. dan rase x selesa kt bawah ketiak. Lengan dan tangan pun sekali sekala dh rase kebas, lenguh. Tp xde la aq layankan sgt. Klw layan mmg x jd keje ler..uhuk!

MIL pun dah siapkan bilik khas utk aq after operation. Alahai, ikutkan hati nk duk rmh sendiri. Biar suami je yg care aq. Tp MIL bertegas suh duk dgn dia after operation, rasau apa2x jd karang susah nk travel situ sini. Okeylah, daku pasrah...hehehe...kesian my MIL, patutnya mase tu dia duk holiday kt rmh kak ngah. Tp disebabkan aq, terpakse dia cancel holiday tu. Adoii! kan dh rse serba salah.

Harini aq setelkan semua kerja opis. Esok tinggal sikit je lg. Next week aq dh start cuti. Ramai rupanya yg tau aq cuti wakakaka..tp diorg x tau aq cuti knp. Alahai, nanti lelame diaorg tau jgk. Cuma masa je. KJ pun dh izinkan aq cuti. Skrg tngah tunggu prosedur utk cuti cancer. Semoga Allah mudahkan prosedur. Insyallah. aminn..

Monday, 24 November 2014

Citer Kucing La Pulak!!!

Assalamualaikum...



Mr. Fluffy Moppy in the house!!

 
Haii, hai, hai...asyik bercerita berkenaan kanser sajoo kan? Hari ni kita bercerita ttg 2 ekor anak berbulu plak. Huhuhu..tp pic anak bulus lg sekor xde. Ni semua henpon canggih punya pasal menyebabkan aq terdelete dgn x sengaja...(arghh marah betul sebab silap sendiri). Inilah menunjukkan akan kelemahan tepon canggih (padahal diri ni x reti kikikiki)..


Ok, sebelum si Fluffy the Moopy cat ni wujud dlm family kiterorg (aq ngan suami je pun), ada sekor lg yg kiterorg panggil Mr. Buffy the Muffet. Buffy adalah mangsa virus Sporo, dah lama dah xde, hampir 2 thn lepas sudah. Buffy jejaka kampong berkulit ginger. Sgt gemuk lagi gagah perkasa. Asalnya sangat penakut (dgn cicak pun takut, apolah jenis kucing ntah). Tp sbbkan risau dia ni penakut kiterorg bawaklah jumpa dgn sedara kiteorg mengadu hal "Ngapelah si Buffy ni penakut sgt. Sokmo kene buli ngan taiko kawasan". Apa ntah sedare ni buat, balik je rmh terus dia berani smpaikan anjing jiran pun dia kejo. Dan dialah the lagend yg mencetuskan habit kucing2x sekitarnya menjadi pemanjat dan penduduk atap rumah jiran2x lain...(tetiba rasa bersalah dgn jiran2x). Disebabkan, keberanian itulah yg menyebabkan virus Sporo menghuni badan Mr.Buffy. Dia adalah kucing yg spesel. Knp? Sbb dia de ibu jari utk like..kekekeke.., dia juga yg sokmo menyambut kami blk kerja, sgt mendengar kata, walau dia duk cerok mane pun bila kita panggil je name dia sekejap je dia tercokoh depan muka. Rindu sgt2x. Bila mama dia terpaksa buat blk keje opis, dialah same teman dan buatkan keje tu (hah?? Buffy pandai wat keje opis? biar betul???!! x la, dia pandai tido atas kertas sambil air liur basi meleleh kene kertas kerja opis tu je...euwww...padan muka org opis sbb diorg x tau yg bertompok itu adalah hasil tuaian air liur basi Buffy kekeke..)


Mase Buffy masih hidup, kiteorg adopt la plk si Mr. Fluffy the Moopy. Agaknye dia baru seminggu dua kot. belum putus susu. Mama dia ni la duk nyusu sebelum gi keje, blk keje, sebelum tido. Mcm jage anak kecik. Dulu pun Buffy mcm tu jgk. adopt dr kecik sgt2x. Lbh sebulan Fluffy dgn kiteorg, Buffy pun xde. Sedih menangis xyah ckp la. Walau sebekeng mane pun suamiku tu, air mate hingus meleleh jgk. So, Fluffy la pengubat rindu Buffy. Buffy ni kiteorg xtau breed apa yg pasti bulu dia panjang la jgk. Dia ni sbnenarnya adalah MOP BERGERAK dalam versi kucing...hahaha..Start dari Buffy ke Fluffy sampai la family kami berkembang cergas sehingga skrg anak bulus sebanyk 13 ekor. Alhamdulillah.Semua ni dr adopt, beranak dan kutip. Rasenye cukuplah setakat ni. Rsau klw ramai sgt x termampu kudrat dgn keadaan aq mcm ni nk tengokkan diorg. xkan nk suh suami je...kesian la plk. mane nk take care aq lg, take care anak2x bulu lg. So, diorg nie semuanya dlm proses nk spayed & neuter. Buffy pun dah neuter.

Best tau ada kucing ni, sbb kucing2x kami sgtlah mendengar arahan (hehehe..ye ke?). Kami trained diaorg mcm trained anak2x. When mama @ papa say NO, means NO! tu sbb diorg xde nak panjat meja makan ke apa, melainkan selalu tarik alas meja kopi...huhuhu..tu xleh nk wat camne.

Arghh..penat dah taip panjang2x..okey, jumpe lg....hihihihi...

Surah Yang Membantu Sembuh Kanser

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, dipanjangkan umur....so, jom kite berbloging lg dan lagi dan lagi...hehehe..

Harini koi nak share salah satu doa yang mak mentua koi bg suruh amal. Yakin bahawasanya Allah lah yang menyembuhkan. Sentiasa ingat nih, penyakit juga adalah salah satu ujian dr Allah untuk hambaNya. Yang memberi kesembuhan adalah Allah jua. Janji kita berusaha dan jangan berputus asa. Sentiasa la kita berusaha untuk positif.

Ini adalah yang dirujuk dari buku Ustaz Sharhan. Tajuk buku aq lupa sbb buku tu MIL yg punya...hehehe..so, aq amik part yg terlibat je. (My MIL mmg suke membaca dr muda sampai la skrg umur mak dah 81 thn. Cuma menantu je yg kurang nk membaca wohoho...xde mase la...accehh alasan sentiasa back up. Chitt!!)

Okeh, berbalik kpd surah td. Surah tu surah Al-Anbiya' ayat 83. Sebelum membaca surah tu, ustaz mencatatkan begini;

Baca sambil tapak tangan tekap dekat kawasan yg sakit tu:-

Al-fatihah 1x
Ayat Qursi 3x
Selawat Nabi 3x

Kemudian baru baca ayat ini;


Apa pun ingatlah, penyakit ni dari Allah dan pohonlah penawarnya pun dr Allah. Wallahua'lam.


sumber: internet
Sebaik-baiknya buat lah setiap solat 5 waktu. Tp aq selalu je buat bila2x free. Sementara menunggu esok untuk result sample tempoh hari, aq ambil juga supplement untuk membantu. Yelah, xkan nk duduk melangut je kan. At least usaha MESTI ADA! INGAT TU! INSYALLAH, PERCAYALAH DENGAN KEKUASAAN ALLAH...JANJI KITA USAHA...PEACEEEEE!!!




Saturday, 22 November 2014

Progress kawasan yg kene cucuk

Assalamualaikum...

Hai, hai, hai...hari ni cuaca di Kuantan cerah. Tapi dikawasan rumah aq ni sekejap mcm mendung, sekejap mcm panas. Apa2x pun Alhamdulillah...

Harini, kawasan spot yg kene cucuk (sampling) makin hari makin baik. Walaupun kadang2x de jgk kesan darah sikit2x pd handiplas. Walau dah seminggu (utk yg sebelah kanan). Sakit lebam ngilu dah byk kurang. Harini pun aq dah boleh start vacum & mop rmh. Seblum ni, nk angkat tangan pun ngeri jgk la...lagi2x part baju tersangkut kat breast..hahahaha sakitt wooo..

Aq xde pantang makan pun. Sbb luka nye kecik sgt. tp mungkin luka tu dlm tu yg lmbt baik sepenuhnye. Tp part yg rase mcm nk nangis bile kawasan yg terkene tu start gatal merenyam dr dalam. nk garu x dpat. gosok jela ...klw x tahan sgt sapu dgn minyak angin then tido...hihihi.

Dah seminggu cuti, esok dah start keje. Arggghh..mls betul! sebenarnye x sanggup nk ngadap kawan yg tau aq ni mcm ni. Sbb aq mls nk jwb soalan yg mngkin wat aq serba salah. (Eh eh..mcm la satu opis tu tau)...kikiki...ala yg tau pun 3 org je dr seratus lebih org. Tp yelah...part nk mnjwb tu aq mls. Nanti diaorg mesti tanya itu ini.

Dah tu knp bgtau diaorg? Owh..aq xde sesuka ati nk bgtaupun. Klw x kerana keadaan yg mendesak. Sbb bg aq, xde guna nk menceceh masalah diri utk tagih simpati. No need. Yg perlu dimaklumkan pd mereka yg terpenting shj pun dh ckup. (Habis tu yg ko menceceh sini?) Hehehe..ni bukan menceceh ni berkongsi pengalaman...kohkohkoh...

Wednesday, 19 November 2014

Ultrsound guided

Assalamualaikum.

Ptg td dah setel proses tissue sampling. spt yg dh dimaklumkan sebelum ni, prosedur sampling utk arini adalah mnggunakan ultrasound.

Alhamdulillah. Sakit? Tak sgt la..rase cam kene gigit semut je....hihihi..so, next appoinment on next week, same day. Alhamdulillah, doktor, nurse semua la kakitangan yg terlibat secara langsung sgt baik dan bgus...tumbs up! Alhamdulillah, Allah sgt mempermudahkan segala urusan...Alhamdulillah...Yey!!


Sumber: Internet

Tuesday, 18 November 2014

Biopsi with mamogram guided

Assalamualaikum...

Biopsi with mamogram guided. Entahlah betul ke tidak sebutannya gitu. Ok, kaedah ni adlh utk ambil sample tissue dimana jarum yg nk digunakan untuk ambil tisu akan ditembak masuk ke point yg telah dikenalpasti dengan berbantukan machine mamogram. Hah, gitu citer dia pnjg lebor hah..


Sumber: Internet (Ginilah lebih kurang bentuknye. Cume kurang kat situ troli a.k.a tilam dgn bantal tempat aq landing mengiring)


Untuk kes aq ni, aq kena lalui 2 kaedah. Kaedah yg pertama spt kat atas ni. Esok pulak kaedahnye bunyi gini Biopsi with ultrasound guided. Knp? Sbb esok utk sebelah yg mana obviously nyata nmpak lump on my breast. So, agaknya gune ultrasound dh boleh fire the needle at the point yg diorg nk tu.

Ok rase mase prosedur semlm? Proses mamogram sebelum proses ambil sample sakit mcm biasa je la. Ok semasa proses sampling pulak x sakit sgt pun. Rase terkejut je lbih. Sebab doctor akan bius dulu kawasan yg terlibat. Klw masih rase sakit, doctor akan tanya nak ubat bius lg ke. Terkejut knp? Terkejut sbb setiap kali jarum sampling tu ditembak ke point, bunyi mcm oldschool punye mesin typewriter mase kita patah balik bila nak enter. Tambah pulak aq ni mudah terkejut. Nasib x melatah yg bukan2x...wahahaha...

Spt biasa, setakat ni Alhamdulillah suami sentiasa teman bila time dating dgn doctor. Jd, kpd mereka yg mngkin akan melalui prosedur ini adalah lebih baik ada teman sbb lps proses ambik sample ni doctor dh pesan mngkin akan bleeding. Yup, mmg betul darah boleh tahan jgk la keluar. Bila ubat bius dh hilang kesan, boleh tahan jgk rase sengal. hikhikhik. Nasihat aq lg, bile time nk pergi pakai baju yg berbutang penuh depan dan pakai bra yg longgar. Bawak la kain towel atau extra kain kasa untuk tampung darah yg keluar tu. Satu lg pesanan, jgn angkat bende berat klw x risau jugak part yg luka tu berdarah blk. Ok, doktor bg m.c 2 ari. Semlm dan arini. Pg td sakit sengal dan ngilu dah kurang byk.
Aq pun siap kemas bilik kucing, basuh baju, kemas dapur. Hihihi..tp breakfast encik suami yg siapkan. Hubby pun suh aq duk diam tp x boleh la...kesian plk nengok pd suami kene siapkan semua. Lgpun kucing2x kiteorg ni dah biasa aq yg setelkan. Xpelah, aq pun bukan teruk sgt sakitnye.

Semlm pun dah terbayang, "Ya Allah, if  la kan...hambaMu ni kene kimoterapi mcm mane lah suamiku ni".. tapi terus teringat ayat suami aritu "Itu dah tangjwb suami isteri. Lagipun jgn bersangka2x bende yg belum jd. Jgn mendahului Allah! Biar la bende tu dtg dulu, tahulah nanti nak buat mcm mana. Kita kan ada Allah. Minta dgn Allah.." dan sepanjang panjanglah aq kene tazkirah...hehehe...terus je aq Istigfar. Ya Allah Engkau permudahkanlah urusan kami Ya Allah...aminnn.


Sunday, 16 November 2014

Bosan Tunggu

Assalamualaikum, mlm ni aq just membaca blog mencari info berkenaan kanser payudara. Byk jgk blog yg menarik yg dapat membantu aq setakat ini. Contohnya blog yg ini klik sini.

Sebenarnya aq benar x sabar untuk jalani prosedur mengambil tissue sample. Seriously, aq x sbar. Sbb aq nk tau result sample tu. If cancer aq nk cepat2x jalani treatment. Jika tumor biasa,  Alhamdulillah. Walau sakit mcm mana sekalipun aq tetap akan jalani prosedur tersebut. Aq xnak tahan lama2x, rsau melarat dan makin menyusahkan org sekeliling terutama suami, mak mentua dan kakak2x ipar yg byk dan acap kali membantu kami suami isteri. Allahurabbi. Semoga Allah juga yang membalas, Insyallah..

Friday, 14 November 2014

Hai..hai..hai..

Assalamualaikum. Harapnye bg anda yg tgh membaca blog ni sihatlah hendaknya. Insyallah.

Harini m.c lg. So, aktiviti arini kemas rmh dgn bersungguh sekali wa ckp lu. Sbnarnya, aq buat persiapan awal so xde la encik hubby kemas bila aq x larat nk kemas rmh nanti. Cehh...ckp mcm dah kena operate pdhal baru nk amik sample. Owh, lupe nak kabo. Dating semlm x jd. Tetiba plk machine mamo rosak sbb voltan letrik (andaian aq je sbb mase dia duk baiki tetiba gelap kejap). So, salah sorg doktor yg handle aq bgtau terpksa postpond next week. Bila dan pukul brp, they will inform me by call later. Alahai, ingtkan nk setel semua ni cepat. Tp perancangan Allah kan..so, terima la dgn redha. Adalah sebabnye.

Ok, prosedur untuk mengambil sample. Ada 2 kaedah. 1, ultrasound. 2, mamogram. Aq x ingt pe nama betul dia. Tp, doktor briefing aritu, jarum utk amik sample akan dicucuk di point yg dikenalpasti dgn kaedah yg disebut di atas. Aq x dpt nk bygkan kesakitan yg bakal aq rasa sbb aq x buat lg muahahaha....tp yg pasti, mamogram tu agaklah sakit. Klw ditambah dgn jarum tu aq x tau la nk ckp apa kan. Nanti lps aq setel amik sample then i'll let u know pe rase dia.

Macam mane mamogram ni dijalankan? Sila la google sendiri...kehkehkeh...bagi aq, mamogram ni agak kurang sesuai utk mereka yg blom de anak @ umur kurang 40 thn. Tp, sesetengah keadaan perlu jgk laluinya, mcm kes aq ni. Knp? Sila la google jgk..hehehehe...

Bila aq lalui perkara ni semua, aq rase nak bgtau dekat semua orang khususnya wanita "Pergilah buat ujian mamogram sekarang". Knp? Sebab kadang2x kita x perasan sgt perubahan dipayudara if suspicious thing inside there...klw xnak buat mamogram pun buat la ultrasound. . sbb rawatan awal dpt mengurangkan risiko. Lg satu, kanser payudara bukan hanya menyerang wanita 40 thn ke atas. Klw ikut my goggling nih...seawal umur awal 20-an pun dah ada kes ni. So ladies out there, rerajin la gi cek.

Itu jelah utk mlm ni. Papehal pun hidup perlu diteruskan...so, layan movie kat Astro ngan hubby...just live life mcm biasa. Xperlu sedih2x, rsau2x karang melalut ke lain plk. Si syaitan iblis tu dh la tengah obses cari peluang utk pengaruhi kita. So, be positif. Buat bekal sebanyak mungkin, tp kadang2x kena la manjakan diri jgk. Asalkan x melampaui batas sudah....bye, Assalamualaikum...

Wednesday, 12 November 2014

3rd dating

Assalamualaikum.

Pg td sepatutnya dating part 2 dgn doc. Tp di postpond ptg ni.So, sempat lg la koi masak lunch utk mkan beramai. ngehngehngeh...ape lg, menu plg mudah dah sedap? Pastinye nasi ayam...burrpp, Alhamdulillah.

Nasihatku kpd mereka yg di luar sana, jika kamu dlm keadaan sy better sibukkan diri. Knp? Sebab klw de mase terluang tp digunakan untuk termenung, mikirkan nasib knp begitu knp begini nanti syaitan dtg mesti bisik2x buat kite rsau aje...

so, bangun buat la pe yg patut. bace buku ke @ buat la pape pun asalkan jgn termenung, tdor....hehehe..

2nd dating

Hari ni 12/11 adalah hari pertama temujanji dgn doc pakar. Warggh....mcm2x rase. Hubby tetap teman aq disisi. Bile debor tu dtg, aq pegang, aq sentuh dia. Dia bls. Hurghh rase kurang debornye wokk! Hehehe...

Ok, aq buat mende gi jumpe pakar rini? Gini citer nyer, on 5/11 aq suspected masalah di payudara. Lepas buat ultrasound & mamogram de ketul yg pelik yg amat suspen.. (cehhh..!!).

Jd, disebabkan tu la aq dtg jmpe pakar rini. Doc yg merawat x dpt bg keputusan apa lagi sbb selagi blom buat sampling (tetiba aq teringat soil sampling ngehngehngeh) dan seblum dpt result lab dia xleh nk ckp aq ni sakit apa. So, esok 13/11 aq kena ke spital lg. Untuk proses tissue sampling. Huhuhu...aq dh terbayangkan kesakitannya! Tp aq kene kuat sbb encik Hubby ni kuat dan setia temankan aq, Alhamdulillah.

Utk Hubby

Assalamualaikum..hai hai hai....hihihi..jari jemari bermula...

Dia,
Allah yang kirim,
Alhamdulillah,
Walau apa org kata,
Walau apa org nilai,
Dia adalah yang terbaik untukku,
Kerana Allah yang kirim.

Dia memang bengkeng,
Hurgh...mmg tegas,
Tapi garangnya bersebab,
Tegasnya bertempat,
Hanya aku dan Allah yang tahu istimewanya di mana.

Datang si gembira, dia ada.
Datang si ujian, dia ada.
Datang si dugaan....dia setia ada.

Alhamdulillah,
Kiriman hadiah yang Allah bg ni rupanya barang "rare", boh!
Terima kasih Ya Allah, terima kasih.

Wahai dia,
Wahai suamiku,
Terima kasih mnjd teman utk si siteri,
Klw Allah memberi izin ke syurgaNYA,
Pasti kau juga yang kupilih sbg pasanganku.


Peringatan: semua yg tertulis di dalam blog ini hanyalah catatan peribadi dari pemikiran penulis shj. Penulis tidak akan bertanggungjawab sekiranya terdapat catatan di dalam blog ini di copy, di salahgunapakai atau apa2x yg melibatkan perkara yang tidak diigini. Sekian.