Friday, 30 October 2015

Hujan & Kenangan

Assalamualaikum...

Hii...

Tajuk tak leh tahan. Hujan air mata kee??? Dok aih. Leni time musim hujan dah tiba. Harini...time musim hujan ni, aq teringat kenangan akhir tahun lepas. Kenangan & memori yang melakar sejarah terindah (walaupun awal nyer nampak & rasa pedih tp skrg ni dh nampak dah nikmat dia).

Teringat bait2x karangan kak Ratna. "Bila Ingat Mati". Kita dah kurang nk fikir ttg keduniaan sgt. Kebanyakkan berkisar kisah hidup selepas mati. Klw ada pun, hanya untuk menampung sementara nk meneruskan hidup. Alhamdulillah aq dijodohkan dengan suami yg selalu ingatkan ke arah kebaikkan. Walau suami aq tu mcm singa. Hahahaha...cakap pun xde nak lapik tp dia lah manusia yg setia yg sentiasa & x pernah berhenti bagi sokongan pd aq. Waima aq tau pasti ada di luar sana tanpa usul periksa mengutuk, bersangaka buruk, memfitnah suamiku. Aq marah! Aq terasa! Sebab apa yg org cakap, kutuk, fitnah, bersangka buruk pd suamiku ttg layanannya terhadap aq itu adalah sgt x benar! Siapa tak marah klw ada yg mengatakan yang x benar. Walaupun suami aq tu suara macam pakai copong gergasi bila marah, tp x pernah pukul aq, waima jentik sekalipun tak pernah. Tp biasalah suamiku 'biarkanlah, asal Allah tahu. Sayang tahu. Itu dah cukup'.

Kenapa hari ni aq terlalu syahdu bila dengar hujan, bila dengar bunyi katak "ong gedek2x, ong gedek2x". Bila bau basah tanah. Bila terkena tempias hujan. Sebab, masa aq diagnose dan melalui proses biopsi, semua tu berlaku dlm musim tengkujuh. Then, masa tu kereta yang kami gunakan selalu ada masalah jd kami naik motor utk pergi ke mana2x. Jd, setiap kali nk ke rumah mak ambil kereta untuk ke hospital mesti kami bawak baju spare. Sbb baju kami confirm basah kuyup. Suamikulah yg paling risau. Risau aq jatuh sakit. Untuk mengurangkan tahap serapan air hujan yg kene ke badan aq, suami aq bungkus badan aq mcm bungkus nasi pakai plastik, kemudian, pakai kertas, ikat getah. Hahahah...tp xdelah pakai kertas dgn getah tu...

Atas moto, sejuk sbb basah. Tambah kene angin. Aq peluk badan suamiku. Kadang terpercik air lopak. Dlm peluk suamiku pernah tetiba rasa sedih. Air mata bergenang tahan sebak. Tp meleleh juga. Untung hujan. Jd suamiku xde la suspek sgt...hahaha..biasalah awal2x di diagnose. Sape x sedih kot kan??

Bila waktu aq di bedah (proses mastektomi) pun masih dlm bulan tengkujuh. Bersusah payah la suami aq pagi2x datang untuk uruskan aq, mandikan aq. Dah la kat rumah pun dia terpksa uruskan kucing lg. Tambah lagi, kena tengokkan mak dia lg. Bukan suami aq xnk duduk dihospital temankan aq tido. Well prosedur hospital. Tidak dibenarkan lelaki yg teman. Mujur ada hari tu sahabat aq, Lin baik hati temankan aq. Semoga Allah juga yg mampu membalas kebaikkan Lin.

Balik discharge ward, aq stay rumah mentua lbh kurang seminggu nk masuk ke 2 minggu kot. Sepanjang itulah suamiku ulang alik antara rumah kami ke rumah mentua. Naik moto, basah kuyup. Hanya untuk setelkan kucing2x kami. Ambil baju & barang keperluanku. Siapkan makan minum aq. Makan pagi, makan tgh hari, minum petang, makan mlm. Itu x campur lagi org yg dtg melawat, suamilah yg buatkan air, hidangkan air, cuci pinggan mangkuk. Bila dikenang-kenangkan, rasa sebak pun ada. Sebak dengan pengorbanan, kesabaran, kesetiaan, sokongan yg suami aq berikan pada aq. Sehingga sanggup korbankankehendak dia untuk aq. Sanggup x terima job yg yg menguntungkan semata xnk jauh dgn aq. Katanya, "rezeki Allah yg punya".
Katanya lagi, dia x sanggup nk mempertaruhkan diri aq semata2x untuk duit. Sbb dia xnk menyesal. Tak apalah susah sikit. Allah kan ada.

Aq menulis ni pun air mata bergenang bila mengingatkan memori ni. Bagus juga aq tulis mcm ni. Boleh aq buat latihan untuk kuatkn ingatan...hahaha..aq skrg ni kan lemah ingatan...kohkohkoh..

Itulah kenangan aq, suami &  hujan dihujung tahun 2014....semoga Allah sentiasa merahmati & memberkati hidup kami dunia dan akhirat. Satukan kami lg di akhirat kelak. Aaammmiiinnn....

Wednesday, 21 October 2015

Nikmat Sebagai Cancerians

Assalamualaikum...

Hii...

Pagi ni baru lepas setel C.O.D. Nasi Ayam. Alhamdulillah, semuanya going smooth like smoothies hikhikhik...rezeki Allah yg bg.

Alhamdulillah, 15/10/15 aritu pergi HTAA buat CT Scan & mamogram. Ikut pada result yg on the spot tu, kata doc clear. Tp papehal pun need  to be wait until 28/10. Utk confirm result. X kisahlah. Malas nk fikir, on this time i just want to be HAPPY. Enjoying with my life. If the result shown bad then aq ok jer...tp klw good news, Alhamdulillah sesangat. Apa pun keputusan Allah Yg Maha Berkuasa. Sampai masa Dia panggil nak x nak kena melayang pergi jugak. Emosi lebih, risau lebih, takut lebih pun xde guna.

Mungkin korang ckp "ye ke tak ko ni? Entah2x kt rmh melalak. Rsau."

Hehehe, sebenarnya 1 je aq nk ckp. Pernah x korang rase dah tiada daya. Xtau dh nk paut kt mana bila datang ujian melanda? Itu yg aq rase jd aq berpaut dgn kasih sayang Allah dgn harapan Dia sudi terima aq. Masa ni korang ckp la apa yg korang nk ckp. Aq pun dh lali dengan suara2x org luar yg kadang2x klw bercakap seperti nk downkan semangat aq. Nk mengheret aq sama ke dalam ilusi dan kesedihan diaorg yg x bertepi. Sorrylah, i'm not that type. Alhamdulillah, Allah Yang Maha Kuasa. Cancer ni membuatkan aq makin dekat dengan Yg Menciptakan aq. Dan sokongan dr family yg x pernah putus. Terutama suamiku yg aq cintai dunia & akhirat kerana Allah Ta'ala.

Bg aq, apa jenis penyakit @ dugaan pun yg Allah bg semuanya terpulang pd diri sendiri. Bagaimana nk handle. Nak beremosi 24 jam kah? Nak menangis 24 jam kah? Nak menyalahkan org sekeliling kah? Nak sentiasa beralasankah? Semua terpulang pd diri sendiri.

Apa yg Allah beri bukan sia2x. Mesti ada sebab. Xperlu la kita duk penat cari jawapan kenapa. Nanti lambat laun, jawapan tu akan ada juga.

Berlapang dada, sabar, senyum, teruskan bergerak, jangan ada perasaan dengki khianat dgn org lain, bersangka yg baik2x, hargai org sekeliling x kisah la sape mereka @ bagaimanapun penerimaan mereka pd kita. Biarlah Allah saja yang nilai dan hanya Dia yg selayaknya tahu niat kita.

Jadi....KITA SENYUM sajeeee...hikhikhik...


Monday, 12 October 2015

Kepentingan Oksigen Dalam Rawatan Kanser

Assalamualaikum...

Hii...

2, 3 hari ni macam2x nak tulis. Nak kongsi. Tapi, bila sampai masa nak tulis semua LOST!
Terus hilang punca nk start dari mana.

Pg td mase duk tunggu masa menghantar nasi lemak yg dipesan orang, Allah bg ilham. Aq teringat satu ilmu dr pembacaan tp aq lupa dr mana yg aq baca tu. (Owhhh..maafkanlah sy yg special ni...hihihi)

Adakah anda tau sel kanser ni klw x dirawat @ x diambil tindakan dia akan duk berkumpul dan setengahnya akan 'berjalan-jalan' ambil angin kat kawasan lain. Itu yg radius rebakan akan jd semakin besar. Yg berkumpul tu nanti akan mengganggu aliran pergerakan darah, pergerakkan cecair badan dan seterusnya mengganggu sistem badan. Ganggu yg mcmna? Ambil 1 contoh. Sel kanser yg dh berkumpul tu akan menghimpit nerve kita yg memberi kesan terhadap kelancaran pergerakan cecair badan.

Klw kita masih ingt lagi sekolah menengah dulu, cikgu ada bgtau sel2x darah akan membawa sekali oksigen. Jika badan kita kurang oksigen, sistem badan akan automatik terganggu. Di sini, kita nmpak bahawasanya oksigen secukupnya sangatlah penting dlm kelancaran sistem dalaman badan. Jadi, bersyukurlah kita kerana masih mampu menghirup oksigen yg Free Of Charge dari Allah. Sedangkan sesetengah dari kita perlukan bantuan oksigen tambahan yang mana kos untuk beberapa jam pun dah cecah beratus ringgit. Apatah lagi untuk kos sebulan.

Jadi, selepas dari ni. Tekadkan dalam hati do exercise at least 3 kali seminggu. Tak mampu buat yg lasak, yg berat2x. Buat yg ringan2x. Janji segala sendi bergerak. Duduk saje2x, xde buat apa...buat latihan pernafasan. Lebih elok kalau tau buat zikir nafas. Apa tu zikir nafas? Sila tanya ustaz @ ustazah yg lebih arif. InsyaAllah diorang boleh bagtau dan ajarkan dengan lebih proper. Klw selalu buat, InsyaAllah kita akan dapat rasa perbezaan. Lillahita'ala.

Tuesday, 6 October 2015

Projek Cuti Kanser, Yeay!!

Assalamulaikum...

Hii...

Alhamdulillah, hari ni 7/10/15 dah masuk hari ketiga Breakfast Box Project bergerak. Sempena aq bercuti 2 tahun tanpa buat pape better aq buat something yg aq suka. Alhamdulillah, setakat hari ini ia berjalan agak lancar walaupun hari pertama & kedua agak kalut. Yezza, this is my 1st time maaaa....walaupun projek ni bukanlah projek yg org kate UNTUNG BESAR, yg kadang2x untung bersih pun hnya berapa ringgit je tp aq happy. Semoga Allah berkati.

So, jadual harian aq setakat ni Alhamdulillah penuh. Sakit kepala yg dulu yg setiap kali dia datang (hari2x kot dia datang since habis radioterapi) rasa macam nk pecah kepala, Alhamdulillah sepanjang 3 hari ni xde pulak dia datang. Syukur ya Allah. Inilah kot yang dinamakan rezeki Allah yang tak terjangka. Alhamdulillah.

Jadi, itulah cerita terbaru aq, hihihihi... ;)

Thursday, 1 October 2015

Pengalaman Radioterapi

Assalamualaikum...

Hii...

Hehehe...korang semua yg follow blog ni mesti x sabar menunggu cerita pengalaman aku di katil 19, wad 7A, IKN kan?? Hohoho...OMG, aku perasan yg aku ni ada follower...kekeke

Sebelum tu, aq tau yg aq dah ada buat satu entry 'Radioterapi' pun. Tp entry kali ni walaupun tajuk dia lebih kurang dengar dan sebutan sama tp sebenarnya memang x sama. Entry kali ni lebih fokus pengalaman sebenar Radioterapi itu sendiri. Habis tu, entry yg dulu tu? Yg dulu tu entry meroyan mak jemah bila org duk tanye bila nk update, bila nk hapdate. So, aq tulis la apayg terlintas je.

Berbalik kepada rawatan terakhir jika mengikut plan rawatan aq ni la kan iaitu Rawatan Radioterapi. Jumlah keseluruhan cycle adalah 15 kali. Sebelum rawatan ini bermula, aq diminta utk hadir ke IKN utk membuat CT simulation. Maksudnya, dia nak aim kat mana pancaran radio tu nk ditalakan. Dah confirm part mana so, diorg akan tanda kawasan yg terlibat tu dengan tattoo yg macan hujung pen je pun tatoo nyer. Mengikut kpd doctor yg terlibat ink tattoo tu dah disahkan oleh jakim yg mana sah dibawa solat. Sakit tak tattoo tu? MESTILAH SAKITTTTT!!!!

Mase dia cucuk jarum tu aq relek lagi. Almaklumlah, dh biasa. Dh nk masuk setahun kot. Lebih sakit dr tu pun aq dah berpengalaman kan...huhuhuhu...(Allah je Yang Maha Mengetahui). Tapi part yg aq rase sakit tu time ink dimasukkan ke bawah lapisan kulit. Ya Allah, pedih sesangat. Time tu aq terus terfikir camne org yg buat tattoo kt badan tahan pedih bila ink tu kena kat lapisan bawah kulit. Pedih dia lain macam. Klw pedih luka kena air limau aq rasa aq mcm boleh lg kot tahan. Tp yg kali ni, Subbahanallah. Bergenang gak la air mata aq, tap, tap, tap...jatuh ke pipi...hikhikhik..

Setel semua tu. Then sampai la hari  yg ditunggu. Radioterapi kali yg pertama. Uishhhhhhh nervous tau dop!? Macam2x aq baca. Macam2x aq prepare. Dada ni xyah nk ckp. Dh la sejuk aircond, tambah lg dengan sejuk berdebar lg. Masuk bilik tu, tersergam indah mesin besar gedabak (korang gugel la sendiri gambar bende alah tu macamne).  Aq, berbaringlah di atas plate mesin tu. Doctor2x yg bertugas pun adjust la situ sini sikit to make sure kena pd kawasan yg dh ditanda. Nk setting & adjust utk 1timer ni mmg makan masa lama. Hampir2x jgk 20 minit. Bila dh cun,start dah mesin tu berfungsi. Dia punya bende tu mcm plate satelit bentuknye. Ala mcm setelit kt angkasa tu lebih kurang. Ada 3 plate. Dia berputar & tala ke 3 bahagian. Sekali di kiri, sekali di kanan & last betul2x menghadap dada. Setiap kali bende berputar dan berhenti di bahagian td tu, pancaran radio akan diberikan. Aq masih ingat setiap kali tu akan berbunyi 2 kali. Apa rasanyer? Sebenarnya xde rase apa2x pun. Jauh benar bezanya dgn kimoterapi. TETAPI bila masuk seminggu, aq dh rasa beza sikit bila pancaran radii tu dikenakan aq rase mcm de satu bau, dan tekak serta dlm kepala aq mcm berdenyut. Bila nk bangun dari plate tu rasa tingtong kejap. Tp semua tu sekejap je. Dlm 2, 3 hari je. Then, back to normal.

Start hari pertama radio sampai la hari terakhir radio mmg aq mandi x sabun. Hahaha...tu nk ckp aq bau kambing la tu...untuk mengelakkan aq bau hampir mcm kambing, sehari aq mandi 3-4 kali beb. Org salin baju sekali je sehari. Aq salin baju 2 kali sehari. Aq bukan xnk sabun. Tp doctor pesan klw boleh jgn sabun bahagian yg nk kna radio. Sbb risau nnti iritasi. Jd alang2x aq mndi sabun x sempurna satu badan, baik xyah sabun terus. Senang!

Setiap hari, selepas 2 jam sesi radioterapi aq diminta/ dinasihatkan untuk menyapu krim yg dibekalkan oleh pihak hospital. Tapi make sure, esok sebelum radio seterusnya krim yg disapu pada bahagian yg terlibat kena benar2x bersih. Sbb rsau nnti jd iritasi kulit. Itu juga salah satu sebab knp aq mandi byk kali. Nak gosok kulit pun xleh sebarang gosok. Nnti melecet, tertanggal kulit beb. (Tp aq xde la sampai tahap tu kikikiki...ngeri kot).

Alhamdulillah, aq x mngalami ulser @ alahan seperti kimo tempoh hari. Selera makan ok. Cuma minggu2x terakhir aq mengalami pedih hulu hati. Setiap kali makanan @ minuman lalu pd bahagian saluran makanan, aq pun ikut bersilat sama. Pedih + ngilu. Doctor bg aq ubat gastrik. Aq xnk makan. Tapi akhirnya aq menyerah kalah...then aq makan la jugak ubat gastrik tu. Alhamdulillah, aq pun xdelah nk bersilat, nk bergayung ke hape. Tp part yg paling aq x tahan bila x dpt sendawa then angin tu duk berpusar kat dada. Sakit wooo....

Tips aq utk anda di luar sana yg tgh tunggu ari nk on radioterapi:

1. Minum air masak byk2x sebelum pergi.  (Ni utk breast cancer yek. Lain cancer lain caranya).
2. Balik radio, minum lagi air masak byk2x.
3. Makan aiskrim pun sesekali sedap jugak!
4. Klw rajin, mandi la byk kali bg badan sejuk.
5. Seminggu sekali aq minum air kelapa fresh yg dibawa oleh papa aq. Hihihi..tq pa...susah2x jer...
6. Klw rasa kepala tetiba panas xde sebab, ambil tuala basah serkup kat kepala then tido. Ada satu malam tu, kepala aq panas boleh tahan smpai muke pun dh memerah. Tuala basah tu la yg aq buat lilit kepala smpai aq tertidur...hukhukhuk...
7. Jika rasa x selesa badan @ rasa sakit mana2x badan terus inform doc @ nurse yg bertugas.

Sekian dahulu tazkirah saya pada malam Jumaat ini untuk anda semua. Semoga kita berjumpa lagi di hari yang lain & waktu yg lain...kohkohkohkohkoh...